Τρίτη 8 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Αιτία πολέμου το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας | Κύμα καταδίκης από σωματεία και φορείς

Από τη μια δουλειά στην άλλη και ...όποιος αντέξει, είναι το «σινιάλο» που κάνει η κυβέρνηση με έναν ακόμα αντεργατικό νόμο

Eurokinissi

Από τη μια δουλειά στην άλλη και ...όποιος αντέξει, είναι το «σινιάλο» που κάνει η κυβέρνηση με έναν ακόμα αντεργατικό νόμο
Με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας, συνδικάτα και εργαζόμενοι, με κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δίνουν απάντηση στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.

Κάλεσμα στη σημερινή διαμαρτυρία απευθύνουν μεταξύ άλλων τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, οι Ομοσπονδίες Μεταλλωρύχων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων», τα Σωματεία Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ναυπηγοξυλουργών, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής κ.ά.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Ανακοινώσεις καταδίκης των κυβερνητικών μεθοδεύσεων έχουν εκδώσει ακόμα τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Φωκίδας και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγειρείων Χανίων.

Επίσης, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές ν. Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Τουριστικών Επαγγελμάτων.


Κινητοποίηση θα γίνει σήμερα και στα Γιάννενα από το Εργατικό Κέντρο, στις 7.30 μ.μ., στον Πλάτανο (Αβέρωφ).

Δουλειά - λάστιχο για τα κέρδη της εργοδοσίας

«Κανείς να μην αποδεχτεί τη δουλειά 16 ώρες την ημέρα. Κανείς να μην αποδεχθεί τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου και τη ζωή λάστιχο. Κανείς να μην αποδεχθεί τη νομιμοποίηση της απεργοσπασίας και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί στη σημερινή κινητοποίηση. «Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου», ξεκαθαρίζει.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμα: «Ξετυλίγεται σε όλη του την πληρότητα το νομοσχέδιο που θα φέρει εν μέσω καλοκαιριού ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τα δημοσιεύματα που αναλύουν την ευρωπαϊκή Οδηγία, αποκαλύπτονται οι εκτρωματικές διατάξεις που προβλέπονται και μετατρέπουν το ωράριο και τη ζωή του εργαζόμενου σε ζωή λάστιχο για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει σαν στόχο να επιβάλει το 16ωρο, με τέτοιες εργασιακές σχέσεις ώστε οι εργοδότες να μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους όταν θέλουν, για όσο θέλουν, όπου θέλουν, όπως θέλουν και να πληρώνουν ό,τι θέλουν. Με οποιονδήποτε δηλαδή τρόπο θα εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερα από τα ματωμένα κέρδη τους.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη και να ελαστικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια καισυνολικά αυξάνει την ένταση της εκμετάλλευσης και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα εργοδοτικά εγκλήματα που τα βαφτίζουν "δυστυχήματα" ή "ατυχήματα"».

«Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότιτα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα πάνε χέρι - χέρι με την καταστολή», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και καταγγέλλει πως το νομοσχέδιο εντείνει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. «Με βάση τα δημοσιεύματα, θα αναγνωρίζει το δικαίωμα στην απεργοσπασία και όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, εκτός από χρηματικό πρόστιμο θα διώκονται και ποινικά, με ποινή φυλάκισης 6 μηνών, ακόμη και για "ψυχολογική βία"!

Η διάταξη αυτή είναι αντίστοιχη με αυτή του ιδιώνυμου αδικήματος όταν οι εργαζόμενοι και ο λαός μπαίνουν μπροστά για να υπερασπιστούν τη λαϊκή κατοικία, δείχνει ακριβώς και τι είναι αυτό που φοβούνται.Φοβούνται το οργανωμένο εργατικό κίνημα που μπορεί να επιβάλει στην πράξη το δίκιο του», υπογραμμίζει. «Να ποιο είναι το ευρωπαϊκό "κεκτημένο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μονοπωλίων», σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Αθλιότητες από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Παράλληλα, καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που «εξακολουθεί να αποδέχεται και να εξυμνεί» αυτό το «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Μάλιστα, χαρακτηρίζει «μνημείο αθλιότητας» την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. «Καλλιεργεί τον εφησυχασμό και κάνει πως δεν ξέρει το περιεχόμενο, όπως έκαναν και με τον νόμο Χατζηδάκη, την ώρα που ο ίδιος ο υπουργός επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που ο ίδιος διαρρέει», καταγγέλλει, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα που εντοπίζει η ΓΣΕΕ «είναι ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στην "απαιτούμενη διαβούλευση"»...

«Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς τους εργαζόμενους είναι αιτία πολέμου. Κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχτεί αυτή τη χαμοζωή που μας ετοιμάζουν και την προσπάθεια χτυπήματος της συλλογικής δράσης, της οργάνωσης των συνδικάτων που παλεύουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για σταθερό ωράριο, για αυξήσεις και συνολικά για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαντάμε άμεσα, χωρίς να χάνουμε χρόνο.Να μην τολμήσει να φέρει τέτοιο έκτρωμα στη Βουλή, γιατί θα βρει απέναντί της τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, χωρίς καμία καθυστέρηση και αναμονή», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

«Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους», διαμηνύει και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κανείς εργαζόμενος χωρίς σύμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ