Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Να ετοιμάζονται ναυτεργάτες και νησιώτες...

Εφοδο εφ' όλης της ύλης σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, ξεκινώντας από αυτό του δικαιώματος στη δουλιά, μέχρι τα κοινωνικοασφαλιστικά του και την εκπαίδευσή του, ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το στόχαστρο της αντιναυτεργατικής - φιλοεφοπλιστικής πολιτικής δεν ξεφεύγουν και οι νησιώτες, συνολικά το επιβατικό κοινό. Μια πρώτη «γεύση» των όσων προετοιμάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία, έδωσε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλη θα γίνει η τελική συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας «για τη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού πακέτου στο χώρο της ναυτιλίας», το οποίο θα «αφορά όλες τις παραμέτρους για το ΝΑΤ», ήδη «γίνεται συζήτηση για τη ναυτική εργασία» στα ποντοπόρα πλοία, ενώ ετοιμάζεται και το «πακέτο για τη ναυτική εκπαίδευση». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην ακτοπλοΐα, την ερχόμενη Δευτέρα, θα γίνει η τελική σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τις τιμές των εισιτηρίων, που, όπως όλα δείχνουν, οι αυξήσεις τους θα αγγίξουν ακόμα και το 50%!

Ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει παραπέρα διευκρινίσεις για όλα αυτά τα θέματα, όμως έκανε σαφές ότι για τα «πακέτα» αυτά έχουν παρθεί υπόψη οι θέσεις όλων, με άλλα λόγια των εφοπλιστών. Για το θέμα των θέσεων εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, δεν απέκλεισε την παραπέρα μείωσή τους, αξίωση που έχει θέσει ευθέως η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ για τη ναυτική εκπαίδευση αυτό που αποσαφήνισε είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το πάγιο αίτημα του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και των σπουδαστών για αποστρατικοποίηση των σχολών και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ότι «σας λέω ευθέως ότι οι σχολές δεν πρόκειται να πάνε στο υπουργείο Παιδείας». Οσον αφορά στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, ανέφερε ότι «κανένα ποσοστό από όσα έχουν γραφτεί δεν έχει αποτυπωθεί», ότι «ακόμα δεν υπάρχει απόφαση», όμως απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα αν οι νέοι υπολογισμοί του ναυλολογίου εξασφαλίζουν φθηνά εισιτήρια για τους νησιώτες, συνολικά για το επιβατικό κοινό, σημειώνοντας ότι «το νέο μοντέλο σε άλλα θα λειτουργήσει με μειώσεις και αλλού με αυξήσεις»!

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Ειδική αναφορά έγινε από τον υπουργό για την υπόθεση του χαρακτηρισμού της ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας ως αρχαιολογικής ζώνης Α`, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από εργαζόμενους και εργοδότες μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Επιμελητήρια. «Το θέμα αυτό - είπε - θα κλείσει με μία συμπλήρωση στην υπάρχουσα υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει την κατάσταση». «Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και εργασίες» στην Κυνοσούρα, ενώ ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα θα ολοκληρωθούν και οι προτάσεις συνολικά για τη λειτουργία της Ζώνης. Πάντως, χτες το μεσημέρι, στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων της Ζώνης, των εργοδοτικών Ενώσεων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της Νομαρχίας και του ΥΕΝ. Από τους εκπροσώπους των σωματείων, αναφέρθηκε ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, επειδή μέχρι τώρα μετράνε δεκάδες ανυλοποίητες δεσμεύσεις και πρότειναν κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τη σωτηρία της Ζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ