Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Γιατροί περιφέρονται με «εντέλλεσθε» από το ένα Κέντρο Υγείας στο άλλο

Καταγγελία της ΕΙΝΝΑ, που απαιτεί άμεσα μέτρα ενίσχυσης με το αναγκαίο προσωπικό των δημόσιων δομών Υγείας

Μετά τα «εντέλλεσθε» για μετακίνηση και υπερεφημέρευση των γιατρών ακτινολόγων του ΓΝ Αγρινίου στο ΓΝ Αρτας, των γιατρών του ΚΥ Βόνιτσας στο ΚΥ Βασιλικής στη Λευκάδα, σειρά παίρνουν τώρα αυτοί και του ΚΥ Ναυπάκτου, που καλούνται με την ίδια τακτική από την 6η ΥΠΕ να πραγματοποιούν εκ περιτροπής εφημερίες στο ΚΥ Ανω Χώρας Ναυπακτίας.

Εκεί οδηγεί η τραγική λογική των «μπαλωμάτων» και των μετακινήσεων υγειονομικού προσωπικού από τη μία δομή Υγείας στην άλλη, αντί για μόνιμες προσλήψεις με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε χώρο, μαζί με όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας.

Τα τελευταία γεγονότα καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας με επιστολή της προς 6η ΥΠΕ, Διεύθυνση ΚΥ Ναυπάκτου, υπουργείο Υγείας και ΟΕΝΓΕ, επισημαίνοντας πως η παραπάνω τακτική έχει αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων, των αναγκών του ΚΥ Ναυπάκτου, αλλά και να ανασταλούν προγραμματισμένα ραντεβού σε όλες τις συγκεκριμένες δομές. Επιπλέον, αναστέλλονται προγραμματισμένες κανονικές άδειες, ενώ τίθεται δυνητικά σε κίνδυνο η υγιεινή και ασφάλεια των ιατρών και ασθενών.

Αυτά, αφού το ΚΥ Ανω Χώρας δεν διαθέτει κανέναν ειδικευμένο γιατρό για τους επόμενους τρεις μήνες! «Καλούνται οι συνάδελφοι ιατροί ενός Κέντρου Υγείας με εντέλλεσθε να πραγματοποιήσουν τις εφημερίες 2 Κέντρων Υγείας, υπερβαίνοντας το ανώτατο μηνιαίο επιτρεπτό όριο εφημεριών και χωρίς τη συναίνεσή τους, οδηγώντας τους σε υπερεφημέρευση και εργασιακή και σωματική εξουθένωση, ενώ ήδη οι συνάδελφοι καλύπτουν και εφημεριακές ανάγκες του ΤΕΠ του ΓΝ Μεσολογγίου», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η ΕΙΝΝΑ, προσθέτοντας:

«Μάλιστα η Διοίκηση έφτασε στο σημείο να "θυμίσει" στους συναδέλφους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι συναινούν στην υπερεφημέρευση, να υπογράψουν δηλαδή τη ρήτρα εξαίρεσης (opt out), αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την αποκλειστική ευθύνη για τη διενέργεια υπερεργασίας, με ό,τι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει, ώστε να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες για τη μη στελέχωση του ΚΥ Ανω Χώρας».

Ξεκαθαρίζοντας πως το προσωπικό «δεν θα γίνουμε περιοδεύων θίασος προκειμένου να καλύπτουμε τα κενά των θέσεων των διαφόρων τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που με την πολιτική τους έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις», εξηγεί ότι το πρόβλημα με το ΚΥ Ανω Χώρας δεν προέκυψε τώρα, αλλά είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Επίσης καταγγέλλει τη στάση υπουργείου και 6ης ΥΠΕ που έχουν την ευθύνη και δεν μερίμνησαν για λύση του προβλήματος.

Η ΕΙΝΝΑ απαιτεί άμεσα να προκηρυχθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες προσλήψεις για την κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων για το ΚΥ Ανω Χώρας, όπως και να ανακληθεί άμεσα η εντολή μετακίνησης από το ΚΥ Ναυπάκτου, που εξέδωσε η 6η ΥΠΕ, καυτηριάζοντας ότι τόσο αυτή όσο και το υπουργείο έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ