Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και συμμάχων τους

Από τη νέα κοινή άσκηση ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

South Korea Defense Ministry

Από τη νέα κοινή άσκηση ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
Σε κλοιό νέων στρατιωτικών ασκήσεων από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους βρίσκεται ο Ινδο-Ειρηνικός, ο οποίος είναι στο επίκεντρο των στρατιωτικών και οικονομικών σχεδιασμών της Ουάσιγκτον απέναντι στο Πεκίνο, όπως επιβεβαίωσε και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ.

Σήμερα, έχουν προγραμματιστεί στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μαζί με την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Χτες, ξεκίνησαν οι ετήσιες ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας με τον κωδικό «Ulchi Freedom». Θα διαρκέσουν ως τις 31 Αυγούστου ενώ φέτος θα πάρουν μέρος και δυνάμεις από Αυστραλία, Βρετανία, Καναδά, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες και Γαλλία.

Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι στόχος της άσκησης για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους έναντι πιθανών στρατιωτικών δραστηριοτήτων από τη Βόρεια Κορέα. Ο δε Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Γιουν σουκ - γεόλ, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι «η Βόρεια Κορέα θα χρησιμοποιήσει κάθε είδους μέσα για να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Με φόντο την προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν πολύπλευρα τη στρατιωτική τους παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό, διαμορφώνονται και παράλληλοι «άξονες συνεργασίας» συμμάχων τους στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων, την «αμυντική συνεργασία» τους δηλώνουν έτοιμες να ενισχύσουν η Ιαπωνία και η Αυστραλία, ανακοινώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε διμερείς ασκήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι αρχές Σεπτέμβρη. Στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων, το Τόκιο για πρώτη φορά ετοιμάζεται να στείλει εκτός συνόρων μαχητικά F-35.

Αντίδραση και της Μόσχας για την τριμερή του Καμπ Ντέιβιντ

Μετά την Κίνα που επέκρινε τις αποφάσεις της τριμερούς Συνόδου στο Καμπ Ντέιβιντ και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να «σπείρει διχόνοια» στην περιοχή, τη σκυτάλη πήρε η Ρωσία.

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προκαλούν ένταση και αστάθεια στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού με στόχο τη διατήρηση της - υποτιθέμενης - ηγεμονίας τους. Επεκτείνουν απερίσκεπτα τη στρατιωτική τους υποδομή, φέρνοντάς την πιο κοντά στα σύνορα Ρωσίας και Κίνας. Δημιούργησαν το στρατιωτικό μπλοκ AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία) και εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν όπλα στην Ταϊβάν».

Ο Πατρούσεφ έκανε επίσης λόγο για σχέδια της Ουάσιγκτον να δημιουργήσει νέο σχήμα συνεργασίας, αυτήν τη φορά και με Ιαπωνία, Αυστραλία και Φιλιππίνες.

Απευθυνόμενος ειδικά στο Τόκιο, σημείωσε ότι «οι Αγγλοσάξονες προσπαθούν να εμπλέξουν την Ιαπωνία στις απερίσκεπτες γεωπολιτικές ίντριγκές τους». Υποστήριξε ότι «το Τόκιο ασπάστηκε τη στρατιωτικοποίηση» που η Ουάσιγκτον συνέστησε και πλέον «τα βιβλία για τις ρωσικές και κινεζικές απειλές ανασύρονται από τα ράφια των αρχείων και ξεσκονίζονται. Γίνονται ρεβανσιστικά σχέδια για την ανακατάληψη των Βόρειων Εδαφών» (οι νήσοι Κουρίλες στον βόρειο Ειρηνικό). Και κατέληξε: «Οι Ιάπωνες πρέπει να μάθουν καλύτερα τα μαθήματα του παρελθόντος. Δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι οι Αμερικανοί θα εκτιμήσουν τη ζωή των Ιαπώνων περισσότερο από, για παράδειγμα, τις ζωές των Ουκρανών στρατιωτών».

Δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις της συνόδου του Καμπ Ντέιβιντ εξέφρασε και η Βόρεια Κορέα. Το κρατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι «εάν αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν ανθρώπινους και υλικούς πόρους όχι μόνο των ΗΠΑ και των εχθρικών δυνάμεων, αλλά και των δορυφόρων τους, χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή των ρητρών των συμφωνιών που κατασκευάστηκαν στις συνομιλίες στο Καμπ Ντέιβιντ, η πιθανότητα να ξεσπάσει θερμοπυρηνικός πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο θα μεγαλώσει πολύ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ