Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Στη Βεγγάζη ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας

Στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης βρίσκεται από χτες υψηλόβαθμη ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Αμυνας, συνταγματάρχη Γιούνους Μπεκ Γεβκούροφ, μετά από πρόσκληση του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων στη Λιβύη από το 2011 και την ανατροπή του τότε Προέδρου της, Μουαμάρ Καντάφι, με ΝΑΤΟική επέμβαση.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι η πραγματοποίηση συνομιλιών με Λίβυους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, προκειμένου να εξεταστούν «οι προοπτικές συνεργασίας στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και άλλα ζητήματα κοινών δράσεων».

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο στη Βεγγάζη ο επικεφαλής του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Μένφι, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ και ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ εξέδωσαν «κοινή δήλωση» για τις προσπάθειες διεξαγωγής εκλογών.

Η Αίγυπτος χαιρέτισε την «κοινή δήλωση», όπως και την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να ασκήσει κάθε προσπάθεια για «εξασφάλιση της υιοθέτησης των νέων εκλογικών νόμων» στους οποίους κατέληξε η λιβυκή επιτροπή «6+6» (την απαρτίζουν 6 στελέχη της λιβυκής Εθνοσυνέλευσης, που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, και 6 στελέχη της Βουλής στη δυτική Λιβύη). Ο επικεφαλής της Ανώτατης Λιβυκής Εκλογικής Επιτροπής, Ιμάντ αλ Σαγιέχ, δήλωσε ότι η επιτροπή «6+6» ακύρωσε τους νόμους που είχε εγκρίνει για τις εκλογές του 2021, οι οποίες ματαιώθηκαν, καθώς και τις λίστες υποψηφίων. Εξήγησε ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή τους στις εκλογές, όποτε αυτές αποφασιστεί να διεξαχθούν.

Να σημειωθεί τέλος ότι την Κυριακή ο - διορισμένος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ - πρωθυπουργός Οσάμα Χάμαντ χαιρέτισε την απόφαση για την ενοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας Λιβύης, που εδώ και χρόνια είχε διχοτομηθεί, με τη μία έδρα της στην Τρίπολη και την άλλη στη Βεγγάζη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ