Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανεβαίνει η ένταση σε Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία

Νέες αναχαιτίσεις αμερικανικών drones από ρωσικά μαχητικά και αποτροπή ουκρανικών επιδρομών

Από προηγούμενο περιστατικό αναχαίτισης αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα, τον περασμένο Μάρτη

US DEPARTMENT OF DEFENSE

Από προηγούμενο περιστατικό αναχαίτισης αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα, τον περασμένο Μάρτη
Πληθαίνουν τα περιστατικά με αναχαιτίσεις αμερικανικών αναγνωριστικών drones από ρωσικά μαχητικά στη Μαύρη Θάλασσα, αποτυπώνοντας τους εντεινόμενους κινδύνους για ένα σοβαρό επεισόδιο και επέκταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, παράλληλα με τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, καθημερινές έχουν γίνει πλέον και οι επιθέσεις του Κιέβου σε ρωσικό έδαφος, ακόμη και στη Μόσχα.

Προχτές βράδυ, δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν δύο αμερικανικά αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Αφού διαπιστώθηκε ότι τα drones «κατευθύνονταν προς τα σύνορα του ρωσικού κράτους», η Μόσχα έστειλε δύο μαχητικά «για να εμποδίσουν μια πιθανή παραβίαση των συνόρων» και «να εμποδίσουν την αναγνωριστική αποστολή» των αεροσκαφών, ανέφερε το υπουργείο.

Τα δύο αμερικανικά drones, ένα «Reaper» και ένα «Global Hawk», «πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή στην περιοχή της Χερσονήσου της Κριμαίας», που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, και στη συνέχεια «άλλαξαν κατεύθυνση και αποχώρησαν».

Την Κυριακή εξάλλου η Ρωσία ανέφερε ότι αναχαίτισε ένα αμερικανικό drone που πλησίαζε στα σύνορά της, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στις αρχές Αυγούστου.

Επιπλέον, χτες, ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ουκρανικά drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις απέτρεψαν προχτές νέες νυχτερινές επιθέσεις της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιφέρειες Τούλα και Μπέλγκοροντ.

Οι ουκρανικές επιδρομές με drones στη ρωσική επικράτεια, που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, έχουν στόχους κυρίως τη Μόσχα, 500 χλμ. από τα σύνορα των δύο χωρών, και τη Χερσόνησο της Κριμαίας.

Τη Δευτέρα οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν επιδρομές στη Μόσχα και στο Μπριάνσκ, ρωσική περιφέρεια στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ χτες ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ ανέφερε ότι υπάρχουν νεκροί από ουκρανική επίθεση, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν ορισμένα εδαφικά κέρδη στα νότια και ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν πιο βαθιά στις ρωσικές γραμμές άμυνας κοντά στο χωριό Ρομπότινε.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει επιτυχίες προς την κατεύθυνση του Νοβοντανιλίβκα και του Βέρμποβε», δύο περιοχές που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Ο ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει από τον Ιούνη αντεπίθεση, με την υποστήριξη ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων και με ΝΑΤΟική εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών.

Η ουκρανική αντεπίθεση ωστόσο αποδεικνύεται πολύ δύσκολη και οι δύο πλευρές εκτιμάται ότι έχουν μεγάλες απώλειες. Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ανακαταλάβει μόνο μερικά χωριά στον νότο, δέχονται πίεση στην περιοχή του Κουπιάνσκ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, και απέχουν πολύ από τον βασικό στόχο τους, που ήταν να αποκόψουν τη «χερσαία γέφυρα» που ενώνει τη ρωσική ενδοχώρα με την Κριμαία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ρωσικών αρχών στο Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι μεταξύ «των πιο θερμών σημείων» του μετώπου είναι η ζώνη γύρω από το Ουροζάινε, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά του Ρομπότινε, όπου οι Ουκρανοί βρίσκονται στην επίθεση. Ο Πουσίλιν ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κρατούν τα μέτωπα» γύρω από την πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) που καταλήφθηκε από τη Μόσχα τον Μάη.

Ο Ζελένσκι υπαινίχθηκε δυνατότητα διαπραγματεύσεων για την Κριμαία

Σε αυτήν τη συγκυρία κι ενώ συνεχίζεται η συζήτηση μέσα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για τα μικρά εδαφικά κέρδη της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «διαπραγμάτευση μιας λύσης» για την Κριμαία.

Αναφερόμενος στα διοικητικά σύνορα της Κριμαίας, ο Ζελένσκι τόνισε σε συνέντευξή του: «Νομίζω είναι δυνατόν πολιτικά να πιέσουμε για την αποστρατιωτικοποίηση της Ρωσίας σε αυτό το έδαφος της χερσονήσου».

Η ουκρανική ηγεσία μέχρι πρότινος δήλωνε αποφασισμένη να ανακαταλάβει την Κριμαία από τη Ρωσία και αυτός είναι ένας όρος που θέτει το Κίεβο για μια «ειρηνευτική» συμφωνία.

Στη συνέντευξη ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μια πολιτική λύση για την Κριμαία θα ήταν προτιμότερη γιατί αυτό θα είχε λιγότερα θύματα.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν θέλει να μετατοπίσει τον πόλεμο σε ρωσικό έδαφος, την ίδια ώρα που εντείνονται τα ουκρανικά χτυπήματα εντός της Ρωσίας.

«Ο στόχος είναι να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας στην Ουκρανία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η προώθηση σε ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο κρίσιμη δυτική υποστήριξη και αυτό θα σήμαινε απώλειες για το Κίεβο.

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική της όξυνσης της σύγκρουσης είναι και η απάντηση του αντιπροέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, στις δηλώσεις του Μ. Ποντολιάκ, συμβούλου του Ζελένσκι, ότι οι «δυτικοί» εταίροι επέτρεψαν στο Κίεβο να χτυπήσει στην Κριμαία, η οποία διεθνώς αναγνωρίζεται ως ουκρανικό έδαφος.

Ο Μεντβέντεφ απείλησε ότι η συγκατάθεση της Δύσης στα χτυπήματα του Κιέβου στην Κριμαία είναι casus belli («αιτία πολέμου») και δίνει στη Μόσχα την ευκαιρία να ενεργήσει «εναντίον όλων» στο ΝΑΤΟ...

ΗΠΑ: Σε εξέλιξη παζάρια για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδεχομένως «να αναγκαστεί» να δώσει πιο αδύναμες από ό,τι αναμενόταν ή υπερβολικά αόριστες δεσμεύσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία, καθώς η Ουάσιγκτον ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διασφαλίσει τα απαιτούμενα επίπεδα στρατιωτικών δαπανών που προορίζονται για το Κίεβο τα επόμενα χρόνια, ανέφερε χτες η εφημερίδα «Wall Street Journal» (WSJ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα σχετικά παζάρια για τις δεσμεύσεις για «ρυθμίσεις ασφαλείας» που αποφάσισαν οι ηγέτες του G7 στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τις επόμενες βδομάδες θα γίνει μια ακόμη συνάντηση Ουάσιγκτον - Κιέβου.

Ωστόσο, ανέφερε η WSJ, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους, δεν υπάρχει συναίνεση στον Λευκό Οίκο σχετικά με το πόσο λεπτομερείς θα πρέπει να είναι οι δεσμεύσεις, δεδομένου ότι μια επόμενη κυβέρνηση, εάν ο Μπάιντεν δεν επανεκλεγεί το 2024, θα μπορούσε να ακυρώσει όποιες δεσμεύσεις έχουν δοθεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, οι δεσμευτικές διεθνείς συμφωνίες πρέπει να εγκρίνονται από τα 2/3 της Γερουσίας και μπορούν αργότερα να ανακληθούν με αντίστοιχη πλειοψηφία.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει ένα μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ - Ουκρανίας, που δεν θα απαιτούσε έγκριση του Κογκρέσου.

Γενικότερα το δημοσίευμα επαναφέρει τη συζήτηση και τις «ανησυχίες» των Ευρωπαίων ηγετών ότι σε περίπτωση εκλογής των Ρεπουμπλικάνων στην ηγεσία των ΗΠΑ ενδέχεται να μειωθεί η στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία και τα κράτη της Ευρώπης να χρειαστεί να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο. Μέχρι τώρα, τα τεράστια πακέτα στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ στο Κίεβο έχουν ευρεία δικομματική στήριξη, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο ενόψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς επανέρχονται από στελέχη των Ρεπουμπλικάνων «αστερίσκοι» για τη συνέχεια.

Πάντως, τα κράτη της Ευρώπης και η ΕΕ κινούνται εδώ και ενάμιση χρόνο σε τροχιά «πολεμικών προϋπολογισμών», αυξάνοντας σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Το νεότερο κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία, σχεδιάζει να δαπανήσει το 2,3% του ΑΕΠ για την άμυνα το επόμενο έτος, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη αποφασίστηκε το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες να είναι η ελάχιστη βάση για τα 31 κράτη - μέλη.

Η φινλανδική κυβέρνηση θα δαπανήσει 6 δισ. ευρώ για την «άμυνα» το 2024, ποσό περίπου 116 εκατ. ευρώ μικρότερο από την εκτίμηση για το 2023.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Φινλανδίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα αντικαθιστά τον γηρασμένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 με μαχητικά F-35.

Στις «αμυντικές» δαπάνες συνυπολογίζεται επίσης η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με τη συνολική αξία της να ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Στη Ρωσία, την ίδια ώρα, ο αριθμός των ΜΚΟ που συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό και τους επίστρατους έχει αυξηθεί απότομα μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και την έναρξη της επιστράτευσης, αναφέρει σε έρευνά της η εφημερίδα «Novaya Gazeta Europe».

Οι οργανώσεις άρχισαν να εγγράφονται ενεργά στα τέλη του 2022, δηλαδή αφότου ανακοινώθηκε η επιστράτευση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δημοσιογράφων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ρωσία έχει ήδη καταχωρίσει 505 ΜΚΟ, οι ονομασίες των οποίων σχετίζονται με δραστηριότητες στρατιωτικού ή στρατιωτικο-πατριωτικού περιεχομένου. Πρόκειται για 34% περισσότερες από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Το 2022, οι ρωσικές ΜΚΟ που συνεργάζονται με στρατιωτικούς και επίστρατους συγκέντρωσαν τουλάχιστον 113 δισ. ρούβλια από δωρεές.

Το Κίεβο αντιδρά στους περιορισμούς εξαγωγών σιτηρών στην ΕΕ

Με επίκεντρο την αναβίωση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας συναντιούνται αύριο στη Μόσχα οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Τουρκίας, Σ. Λαβρόφ και Χ. Φιντάν, αντίστοιχα. Ο Φιντάν είχε επισκεφτεί την περασμένη βδομάδα το Κίεβο για αντίστοιχες επαφές.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, επέκρινε τις γειτονικές χώρες της ΕΕ για την πρόθεσή τους να συνεχιστεί ο περιορισμός των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών που έχει επιβάλει η ΕΕ και πέραν της 15ης Σεπτέμβρη.

Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία (που δεν γειτνιάζει απευθείας με την Ουκρανία) κάλεσαν την ΕΕ να παρατείνει την απαγόρευση έως το τέλος της χρονιάς, για να υποστηρίξουν τους δικούς τους αγρότες.

Αυτά τα πέντε κράτη προειδοποίησαν ότι θα λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο αν η ΕΕ δεν παρατείνει τους περιορισμούς και υπενθύμισαν ότι η Κομισιόν τα είχε εξουσιοδοτήσει στις αρχές Ιούνη να παρατείνουν έως τις 15 Σεπτέμβρη την απαγόρευση για να εμποδίσουν στην επικράτειά τους την εμπορία σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλίανθου από την Ουκρανία.

«Θα αντιταχθούμε κατηγορηματικά σε αυτό, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο παραβιάζει τους κανόνες της κοινής αγοράς» και τη συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας - ΕΕ, δήλωσε ο Ντμ. Κουλέμπα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πράγα. «Εάν συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να υποστηρίξουμε σθεναρά τα δικαιώματά μας και αυτά των Ουκρανών αγροτών», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ