Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ
Συνεχίζουν τις εφημερίες

Δε συζητήθηκε χτες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος η πρόταση για την εξαίρεση απ' τις εφημερίες με το αιτιολογικό πως εισάγονται άποροι, ανασφάλιστοι και ασθενείς άλλων Ταμείων

Μετά την αποδοκιμασία που συνάντησε δε συζητήθηκε τελικά, χτες, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ η πρόταση για την εξαίρεση των νοσοκομείων του Ιδρύματος απ' τις εφημερίες του ΕΣΥ επειδή - όπως προβλέπει η ημερήσια διάταξη - στη «διάρκεια της εφημερίας εισάγεται μεγάλο ποσοστό ασθενών που είναι ανασφάλιστοι, ιδιώτες και ασφαλισμένοι Ταμείων εκτός του ΙΚΑ και άποροι».

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί μια άλλη φορά και υποστήριξε πως η αιτία για τη διατύπωση αυτής της πρότασης είναι ότι υπήρξαν παράπονα γιατρών και εργαζομένων από το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ πως γίνονται πολλές εισαγωγές στις εφημερίες, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Αυτή η κατάσταση είναι υπαρκτή για το 1ο Νοσοκομείο αλλά απέχει πολύ από τη φιλοσοφία της πρότασης, η οποία κινείται από ανταποδοτική λογική και στη βάση ισολογισμών.

Φαίνεται πως η στάση του διοικητή του ΙΚΑ δεν είναι άσχετη με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μη δεχτεί - για τους δικούς του λόγους - σε καμιά περίπτωση την εξαίρεση των νοσοκομείων του ΙΚΑ απ' το σύστημα των εφημεριών του ΕΣΥ. «Αυτό το θέμα έκλεισε», έλεγε στο «Ρ» υπεύθυνη πηγή του υπουργείου Υγείας.

Πάντως, όσοι σύμβουλοι πήραν το λόγο στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ τάχτηκαν κατά της εξαίρεσης των νοσοκομείων του ΙΚΑ απ' τις εφημερίες.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ ήταν και το ζήτημα των τηλεφωνικών ραντεβού «184» καθώς και αυτό του θεραπευτικού τουρισμού.

Ο διοικητής του ΙΚΑ είπε ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την επέκταση του «184». Ο Θ. Κακκαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΙΚΑ, ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, πρότεινε ν' αναλάβει το ίδιο το ΙΚΑ την υπηρεσία του «184» ακόμα και αγοράζοντάς την απ' τους ιδιώτες όπου την εκχώρησε η διοίκηση του ΙΚΑ.

Την έντονη κριτική συνάντησε η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού 20.000 χαμηλοσυνταξιούχων του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών φορέων που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ΙΚΑ.

Η απόφαση στηρίζεται και σε οικονομικά κριτήρια, καθώς προβλέπει τη συμμετοχή των συνταξιούχων που έχουν εισόδημα μέχρι και 10.500 ευρώ (3.577.875 δραχμές), που θα βεβαιώνεται από το εκκαθαριστικό της εφορίας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκαν εξοργιστικά στοιχεία: Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων, Αγ. Αναστασίου, και ο Θ. Κακκαβάς υπογράμμισαν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι του Περιστερίου με 100 δελτία. Αλλοι σύμβουλοι στιγμάτισαν το απαράδεκτο καθεστώς των κληρώσεων, όπως γίνεται στο Βόλο.

Ο διοικητής του ΙΚΑ απλώς διατύπωσε την αδυναμία του Ιδρύματος να ανταποκριθεί στο αίτημα για κάλυψη των αιτήσεων για θεραπευτικό τουρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ