Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Εντολή έρευνας για πρόταση μομφής κατά του Μπάιντεν

Τη διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες επιτροπές της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για πρόταση μομφής κατά του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε χτες βράδυ ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής του Σώματος, Κέβιν Μακάρθι, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την όξυνση των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων στις ΗΠΑ.

Η πρόταση για τη διενέργεια έρευνας αφορά την περίοδο που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (2009 - 2017), κατά την οποία ο γιος του, Χάντερ Μπάιντεν, είχε αναπτύξει επικερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και στην Κίνα, αξιοποιώντας (σύμφωνα με τους επικριτές του) το αξίωμα του πατέρα του και την πρόσβαση στον Λευκό Οίκο.

Ο Μακάρθι σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε «ψέματα» στον αμερικανικό λαό για τις αμφιλεγόμενες υποθέσεις του γιου του στο εξωτερικό και τόνισε πως το θέμα θα προχωρήσει ανάλογα με το «πού θα μας πάνε τα στοιχεία».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, το Κογκρέσο μπορεί να παραπέμψει τον Πρόεδρο για «προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και αδικήματα».

Την έναρξη της διαδικασίας για την πρόταση μομφής ζητά επί μήνες η «τραμπική» πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, με την οποία ο Μακάρθι χρειάστηκε να κάνει πολλούς συμβιβασμούς για να εξασφαλίσει την προεδρία τον Γενάρη.

Αν η πρόταση μομφής περάσει από την αμερικανική Βουλή και φτάσει στη Γερουσία - όπου έχουν οριακή πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί - χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να υπερψηφιστεί. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε εν ενεργεία Πρόεδρο των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ