Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Καταγγελίες για αναδιάταξη γαλλικών δυνάμεων ενόψει επέμβασης στον Νίγηρα

Τις πληροφορίες ότι το Παρίσι παζαρεύει με τη στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων (1.500 περίπου ατόμων) από τη χώρα επιχείρησε να διαψεύσει την Κυριακή ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αναγνωρίζει τους πραξικοπηματίες και άρα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μαζί τους.

Ανέφερε ότι θέμα αποχώρησης ή αναδιάταξης των γαλλικών δυνάμεων μπορεί να συζητηθεί μόνο με τον ανατραπέντα Πρόεδρο του Νίγηρα, Μ. Μπαζούμ.

Από την πλευρά της η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα, που απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των Γάλλων στρατιωτών από τη χώρα, κατήγγειλε ότι η Γαλλία αναδιατάσσει στρατιωτικές δυνάμεις σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, ετοιμάζοντας στρατιωτική εισβολή στον Νίγηρα, με φόντο τα σχετικά σχέδια της Οικονομικής Κοινότητας Χωρών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο «Sputnik», στρατιωτικές δυνάμεις σε Γκάνα και Σενεγάλη είναι σε φάση «επαγρύπνησης», αναμένοντας εντολή εισβολής στον Νίγηρα «για αποκατάσταση» της «έννομης τάξης», υπό την αιγίδα της ECOWAS.

Χθες, στο μεταξύ, επέστρεψε στον Νίγηρα ο πρώην πρωθυπουργός Χαμά Αμαντού, αντίπαλος του ανατραπέντος Προέδρου Μ. Μπαζούμ.

Ο Αμαντού είχε φυλακιστεί για έναν μήνα το 2021, κατηγορούμενος ως ένας από τους υποκινητές των ταραχών που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τότε προεδρικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε ο Μπαζούμ. Τον Απρίλη του 2021 έλαβε άδεια δύο εβδομάδων, προκειμένου να μεταβεί σε γαλλικό νοσοκομείο για θεραπεία, αλλά δεν επέστρεψε στον Νίγηρα.

«Ο Χαμά Αμαντού είναι ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς του Νίγηρα και είναι απολύτως φυσιολογικό να επιστρέψει στη χώρα του... Θα συμμετάσχει στην προσπάθεια κινητοποίησης όλων των δυνάμεων για την ανάπτυξη της χώρας μας», σχολίασε ο πρωθυπουργός της στρατιωτικής κυβέρνησης του Νίγηρα, Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζεν. Προανήγγειλε επίσης πρωτοβουλία για την απελευθέρωση «πολιτικών κρατουμένων».

Στο μεταξύ, στην Γκαμπόν, όπου έγινε πραξικόπημα στις 30 Αυγούστου, ο Ρέιμοντ Ντονγκ Σιμά, πολιτικός αντίπαλος του ανατραπέντος Προέδρου Αλί Μπόνγκο Οντιμπά, διορίστηκε το Σάββατο πρωθυπουργός, προκειμένου να ηγηθεί μίας «μεταβατικής» κυβέρνησης για δύο χρόνια.

Στο Μάλι, τέλος, αυτονομιστές Τουαρέγκ κυκλοφόρησαν διακήρυξη πολέμου με τη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας. Ο λεγόμενος «Συντονισμός Κινημάτων του Αζαουάντ» - που είχε υπογράψει εκεχειρία το 2015 - κάλεσε τους πολίτες να πάνε «στο πεδίο για να συνεισφέρουν στην πολεμική προσπάθεια» και «να ανακαταλάβουν τον έλεγχο του συνόλου της εθνικής επικράτειας του Αζαουάντ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχωρούν η στρατιωτική δύναμη και ο πρέσβης της Γαλλίας (2023-09-26 00:00:00.0)
Διεργασίες στην ECOWAS για στρατιωτική επέμβαση (2023-08-18 00:00:00.0)
Παζάρια και προετοιμασίες για πιθανή επέμβαση (2023-08-17 00:00:00.0)
Εντείνει την απειλή στρατιωτικής επέμβασης η ECOWAS (2023-08-11 00:00:00.0)
Πραξικόπημα στο φόντο σφοδρών ανταγωνισμών (2023-07-28 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα διχοτόμησης (2012-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ