Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Αποχωρούν η στρατιωτική δύναμη και ο πρέσβης της Γαλλίας

Στην αποχώρηση του Γάλλου πρέσβη στον Νίγηρα και του υπόλοιπου διπλωματικού προσωπικού, καθώς και των περίπου 1.500 Γάλλων στρατιωτών που διατηρεί στην αφρικανική χώρα προχωρά έως το τέλος του 2023 η γαλλική κυβέρνηση.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, επισημαίνοντας πως η αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών θα γίνει «με ηρεμία» και σε συνεννόηση με την «ντε φάκτο στρατιωτική κυβέρνηση πραξικοπηματιών». Ο Μακρόν πρόσθεσε πως ενημέρωσε και τον ανατραπέντα Πρόεδρο, Μ. Μπαζούμ.

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα χαιρέτισε την απόφαση του Παρισιού, αναφέροντας πως η χώρα «γιορτάζει πλέον ένα ακόμη βήμα προς τη μεριά κυριαρχίας». Ανακοινώθηκε επίσης πως «οι ιμπεριαλιστικές και νεοαποικιοκρατικές δυνάμεις δεν είναι πλέον καλοδεχούμενες στο έδαφος του Νίγηρα». Επιπλέον, η στρατιωτική κυβέρνηση κατήγγειλε τις «δόλιες ενέργειες» του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, κατηγορώντας τον ότι «εμπόδισε» την εκπροσώπηση του Νίγηρα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Οι ΗΠΑ θα «εξετάσουν όλα τα μελλοντικά μέτρα» σε σχέση με τη στρατιωτική τους παρουσία στον Νίγηρα, μετά τις ανακοινώσεις της Γαλλίας, δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν. Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 1.100 στρατιώτες στον Νίγηρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ