Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία για «στρατηγική εταιρική σχέση»

Η στήριξη του Πεκίνου στη Συρία «ενάντια στις ξένες παρεμβάσεις και στους μονομερείς εκφοβισμούς» καταγράφηκε στη συνάντηση που είχαν το Σαββατοκύριακο ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Ασαντ στην κινεζική πόλη Χανγκτσόου, στο πλαίσιο πολυήμερης επίσημης επίσκεψης του Ασαντ στην Κίνα.

Ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε επίσης πως «η Κίνα προτίθεται να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Συρία μέσω της Πρωτοβουλίας "Ζώνη και Δρόμος"», που ξεκίνησε το 2022.

Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Κίνας - Συρίας για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ, το Πεκίνο δήλωσε διατεθειμένο να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Συρίας, με φόντο όχι μόνο τον 12ετή πόλεμο αλλά και τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό και ελέγχουν περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας επέβαλαν χτες απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις της πετρελαιοφόρας επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, μετά από νέα ανάφλεξη συγκρούσεων με ομάδες Αράβων ενόπλων.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Al Mayadeen», σε νέες μάχες που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, σκοτώθηκαν αρκετοί μαχητές των δυνάμεων SDF από τα πυρά ενόπλων Αράβων που φέρεται πως προήλθαν από παρακείμενες περιοχές που ελέγχει ο συριακός στρατός και κατέλαβαν περιοχές της πόλης Τζιμπάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ