Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος διαδήλωσαν κατά της «αμνηστίας»

Σε εξέλιξη τα παζάρια για σχηματισμό σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί από όλη τη χώρα, κατά κύριο λόγο υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη κατά των σχεδίων του υπηρεσιακού σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Π. Σάντσεθ να χορηγήσει αμνηστία σε Καταλανούς αυτονομιστές, στο πλαίσιο παζαριών που διεξάγει με εθνικιστικά και αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων προκειμένου να σχηματίσει μειοψηφική συγκυβέρνηση με άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις (Sumar).

Ο Σάντσεθ, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Ιούλη, θα μπορούσε να διατηρήσει το αξίωμά του εφόσον τον στηρίξει και το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts per Catalunya, με 7 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο. Ο Κ. Πουιτζδεμόν είναι καταζητούμενος στην Ισπανία για απόπειρα απόσχισης και έχει ζητήσει να παύσουν οι διώξεις εναντίον του ίδιου και των άλλων αυτονομιστών, ως προϋπόθεση για να στηρίξει τον Σάντσεθ.

Ο ηγέτης του ΡΡ, Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό, είπε στη συγκέντρωση ότι η παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος των αυτονομιστών θα ισοδυναμούσε με χορήγηση αμνηστίας σε «επίδοξους πραξικοπηματίες».

Ο Σάντσεθ οργάνωσε δική του πολιτική συγκέντρωση στην Γκάβα, κοντά στη Βαρκελώνη. Στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στο θέμα της αμνηστίας, αλλά είπε ότι οι Σοσιαλιστές θέλουν «να κλείσουν τις πληγές του διχασμού με αφορμή την καταλανική κρίση» και «να γυρίσουμε σελίδα», είπε.

Το 2021 ο Σάντσεθ έδωσε χάρη σε 9 αυτονομιστές που είχαν φυλακιστεί μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία, το οποίο είχε κριθεί παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ