Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εντείνονται οι επιθέσεις του κατοχικού ισραηλινού στρατού

Εντείνονται οι επιθέσεις του κατοχικού ισραηλινού στρατού εναντίον Παλαιστινίων, τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Πριν το χάραμα της Κυριακής οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμ, στην πόλη Τουλκάρεμ της Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας με σφαίρες στο κεφάλι δύο Παλαιστίνιους, 22 και 32 ετών. Στη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα σφαίρας ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ενώ στη συνέχεια οι κατοχικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι διέλυσαν «κέντρο διοίκησης» και κατάσχεσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Την ίδια μέρα, ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι ισραηλινό drone «έπληξε δύο στρατιωτικές θέσεις» της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας. Πέντε νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Την Κυριακή, επίσης, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ μετέβη στα σύνορα και επιθεώρησε τα ισραηλινά στρατεύματα μαζί με τον αρχηγό του ΓΕΣ, στρατηγό Χέρτζι Χαλέβι, επιβεβαιώνοντας την ενίσχυση των δυνάμεων στην περιοχή με ακόμα ένα τάγμα.

Την τεταμένη κατάσταση συμπληρώνει το κλείσιμο του ισραηλινού μεθοριακού περάσματος Erez στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας από τις 15 Σεπτέμβρη, κάτι που επιδεινώνει τη ζωή 17.000 Παλαιστινίων εργατών οι οποίοι είχαν άδειες εργασίας στο Ισραήλ.

Το ίδιο διάστημα, υψηλόβαθμα στελέχη της «Ισλαμικής Τζιχάντ», του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της «Χαμάς» συναντήθηκαν στη Βηρυτό του Λιβάνου, από όπου ανακοίνωσαν τη σημασία της «κλιμάκωσης της γενικότερης αντίστασης και ιδιαίτερα της ένοπλης αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής». Ανακοίνωσαν επίσης ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν «κάθε μορφή συντονισμού» μεταξύ των τριών οργανώσεων «σε όλα τα θέματα».

Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό, με βάση και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Δεν αναφέρθηκε καθόλου στο σκληρό διπλωματικό παζάρι της χώρας του με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες, με στόχο την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ και τη σύναψη νέας «συμφωνίας του Αβραάμ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λουτρό αίματος στη Γάζα και απειλές ισοπέδωσης από το κατοχικό ισραηλινό κράτος (2023-10-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η βία των κατοχικών αρχών (2021-07-30 00:00:00.0)
Νεκρός Παλαιστίνιος μετά από επίθεση σε στρατιώτες (2019-08-02 00:00:00.0)
Απειλές κλιμάκωσης της κατοχικής βίας (2018-10-09 00:00:00.0)
Συνεχίζει να δολοφονεί ο κατοχικός ισραηλινός στρατός (2018-09-21 00:00:00.0)
Το Ισραήλ απαντά με επιδρομές... (2008-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ