Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΟΥΣΙΑ
Απομάκρυνση του Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων

Μετά τις κατηγορίες για δωροδοκία

Απομακρύνθηκε το Σάββατο από τη θέση του προεδρεύοντος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ο Μπομπ Μενέντεζ, μετά τις κατηγορίες για δωροδοκία που απήγγειλαν οι εισαγγελικές αρχές σε βάρος του ίδιου και της συζύγου του, Ναντίν Αρσλάνιαν, έπειτα από πολύμηνες έρευνες.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Μενέντεζ ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του για να επηρεάσει τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο και να προσπαθήσει να παρέμβει σε ποινικές έρευνες για το δίκτυο επιχειρηματικών συνεργατών του Αιγυπτιώτη - Κόπτη Αμερικανού επιχειρηματία στο Νιου Τζέρσεϊ, Ουάελ Χάνα, ο οποίος φέρεται ότι χάρη στις προνομιακές σχέσεις με τον Μενέντεζ κατάφερε να έχει την αποκλειστικότητα εξαγωγών αμερικανικού κρέατος χαλάλ στην Αίγυπτο.

Σε περσινή έρευνα του FBI στο σπίτι του ζεύγους Μενέντεζ, οι πράκτορες βρήκαν περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά, μέσα σε φακέλους και στις τσέπες σακακιών που είχαν κεντημένο το όνομα του γερουσιαστή, ενώ σε άλλα μέρη του σπιτιού βρήκαν ράβδους χρυσού αξίας άνω των 100.000 δολαρίων, μερικές εκ των οποίων είχαν μοναδικούς σειριακούς αριθμούς που οδηγούσαν στον Χάνα. Στο γκαράζ βρέθηκε επίσης ένα πολυτελές αυτοκίνητο που θεωρούνταν «δώρο» των Αιγυπτιωτών επιχειρηματιών του Νιού Τζέρσεϊ στην σύζυγο του Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ δηλώνει αθώος, υποστηρίζοντας ότι η δίωξή του είναι πολιτική και ότι από πίσω κρύβονται συμφέροντα. Στελέχη και εκλεγμένοι των Δημοκρατικών πιέζουν τον Μενέντεζ να παραιτηθεί, ωστόσο εκείνος επανέλαβε και χθες ότι δεν προτίθεται να το κάνει.

Στην προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας θα τον αντικαταστήσει ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, που τον είχε διαδεχθεί προσωρινά το 2015, όταν ο Μενέντεζ είχε βρεθεί ξανά υπόλογος στη Δικαιοσύνη, με κατηγορίες για διαφθορά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νίκη Τραμπ στις προκριματικές της «σούπερ Τρίτης» (2024-03-07 00:00:00.0)
Ελεύθερος υπό όρους και με εγγύηση ο Μενέντεζ (2023-09-29 00:00:00.0)
Λαδάκι στον «μεντεσέ» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων (2019-04-27 00:00:00.0)
Πρόταση αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων (2014-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ