Κυριακή 14 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΗ
Σε γενικό ξεσηκωμό η εργατική τάξη της χώρας

Με έναν καταιγισμό αποφάσεων από τη συντριπτική πλειοψηφία των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων σε όλη την Ελλάδα, σύσσωμη η εργατική τάξη κατεβαίνει στην απεργία την Πέμπτη, 18 Απρίλη. Οι εργαζόμενοι, αγωνιστικά πλέον, απορρίπτουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Λένε ΟΧΙ σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Οι απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ, και συνολικά του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, πέφτουν στο κενό. Η προπαγανδιστική «μηχανή» της κυβέρνησης, να πείσει τους εργαζόμενους ότι η ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι μία ακόμα θετική προσφορά του ΠΑΣΟΚ, στον ελληνικό λαό, αρχίζει και ρετάρει... Δεν πείθει ούτε τις δικές της δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, γι' αυτό, πανικόβλητη, καταφεύγει σε ένα κυνήγι μαγισσών, ενάντια σε όσους αντιδρούν ή διαφοροποιούνται από τις κυβερνητικές θέσεις.

Οι εξελίξεις της προηγούμενης βδομάδας, η συνεχώς αυξανόμενη καταδίκη των μέτρων από πλατιά στρώματα εργαζομένων, η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία στις 11 Απρίλη, το τράβηγμα στον αγώνα και νέων δυνάμεων φέρνουν τη σφραγίδα της ανυποχώρητης στάσης του ΠΑΜΕ, της καθημερινής δράσης του και των θέσεων που προέβαλλε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με συνέπεια και σταθερότητα, στάθηκαν στο ύψος των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει απέναντι στα εκατομμύρια απεργών την άνοιξη του 2001. Η ξεκάθαρη άρνηση του ΠΑΜΕ, να προσχωρήσει στον πολυδιαφημισμένο «κοινωνικό διάλογο», η πλούσια και πολύμορφη δράση του, με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, η αυξημένη παρουσία των στελεχών του στους χώρους δουλιάς, ήταν μια σημαντική συμβολή, ώστε με την ανακοίνωση και του «πακέτου Ρέππα» οι εργαζόμενοι να μη βρεθούν απροετοίμαστοι.


Οταν άλλοι στις κορυφές του συνδικαλιστικού κινήματος «έπιναν νερό» στο όνομα του «κοινωνικού διαλόγου» και των «κοινωνικών εταίρων», ο ταξικός πόλος δεν έτρεφε καμία αυταπάτη προς τα πού το πάνε η κυβέρνηση και οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Σωστά προέβλεψε ότι και η καινούρια πρόταση θα επαναφέρει τα μέτρα Γιαννίτση με άλλο περιτύλιγμα. Και το σημειώνουμε αυτό, για ένα μόνο λόγο. Για να υπογραμμίσουμε ότι, όπως το κεφάλαιο και η κυβέρνηση επιμένουν στους στρατηγικούς τους στόχους - το Ασφαλιστικό βρίσκεται στην κορυφή αυτών των στόχων - έτσι και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανατροπές που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι έχουν στα χέρια τους, ήδη, μια σημαντική παρακαταθήκη. Την απεργία που έγινε στις 3 Απρίλη, στην οποία συμμετείχαν 17 δευτεροβάθμιες οργανώσεις και 350 και πλέον σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Συνιστά, ήδη, αυτό ένα ακόμα βήμα στην παραπέρα ενίσχυση της πάλης, κόντρα στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Η μεγάλη επιτυχία αυτής της κινητοποίησης ήταν μια επιπλέον απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι - ακόμα και όταν κάποιοι στις κορυφές δε θέλουν - μπορούν. Η πίεση, που άσκησε αυτός ο απεργιακός αγώνας, η αποκάλυψη των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, ανάγκασε και τις ηγεσίες των παρατάξεων ΔΑΚΕ -ΑΠ να συμφωνήσουν στην απεργιακή κινητοποίηση στις 18 του Απρίλη.

***

Μόλις τέσσερις μέρες, μας χωρίζουν από την απεργία της Πέμπτης. Και σ' αυτό το διάστημα πρέπει να γίνουν πολλά. Τα συνδικαλιστικά στελέχη, όλα τα συνδικάτα χρειάζεται να πυκνώσουν την επικοινωνία τους με τα μέλη τους και όλους τους εργαζόμενους. Η απόφαση για συμμετοχή στην απεργία να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, μέσα από συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις σε εργασιακούς χώρους. Απέναντι στη σιωπή που επιβάλλουν οι καναλάρχες και τα ΜΜΕ των βαρόνων της «ενημέρωσης», οι απεργιακές επιτροπές, οι επιτροπές αγώνα και οι συντονιστικές επιτροπές πρέπει να οργανώσουν το δικό τους «πληροφοριακό πόλεμο». Το μήνυμα της απεργίας πρέπει να φτάσει παντού. Με την προκήρυξη και την ντουντούκα, την ανακοίνωση, την αφίσα και την εφημερίδα τοίχου.

Η μάχη πρέπει να δοθεί συντεταγμένα, με όλες τις δυνάμεις και όλα τα μέσα. Οι εργαζόμενοι, με αποφασιστικότητα και ετοιμότητα, χρειάζεται να δώσουν απάντηση σε κάθε είδους απεργοσπαστικό μηχανισμό. Να αντιπαλέψουν την εργοδοτική τρομοκρατία, να πάρουν, ουσιαστικά, μέτρα περιφρούρησης της απεργίας.

Σ' αυτήν τη μάχη κανένας δεν περισσεύει. Απ' αυτό το μετερίζι, κανένας δεν μπορεί να λείψει. Κάθε ένας εργαζόμενος έχει ύψιστο χρέος να βρεθεί στο πόστο του. Εκεί, όπου τον καλεί το συμφέρον του, το δίκιο του, το δικαίωμα των παιδιών του.

Κάθε συνδικαλιστής, που προβληματίζεται, που διαπιστώνει τον αντεργατικό χαρακτήρα των μέτρων - που πλέον είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού - που αντιτίθεται στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ, πρέπει να μπει στον αγώνα. Κανένας δε δεσμεύεται από καμιά «κομματική γραμμή» υπεράσπισης των μέτρων ή υπονόμευσης του αγώνα, όταν καταπατούνται και πετσοκόβονται οι συντάξεις, όταν στραγγαλίζονται τα Ταμεία και τα αποθεματικά τους δίνονται πεσκέσι στο Χρηματιστήριο.

***

Τώρα περισσεύουν οι αυταπάτες. Στο στόχαστρο είναι όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η απόπειρα για το Φορολογικό, οι απαιτήσεις του ΣΕΒ για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα καταδικάζει για δύο ακόμα χρόνια τους εργαζόμενους στη λιτότητα και την ανέχεια, η αύξηση της επίσημης ανεργίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του 4ου τριμήνου, στο 10,9%, όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη για οργάνωση της πάλης σε βάθος χρόνου. Η ανάγκη κλιμάκωσή της σε όλα τα μέτωπα, πρέπει να γίνει πυξίδα για το συνδικαλιστικό κίνημα, για όλους τους εργαζόμενους.

Και, βέβαια, είναι φανερό ότι οι εξελίξεις αυτές επιβάλλουν την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, των κνιτών, των φίλων του Κόμματος. Πριν απ' όλα, για την επιτυχία της απεργίας, αλλά και στη συνέχεια για την κλιμάκωση, με επόμενο σταθμό το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν απεργούμε και το φωνάζουμε»! (2013-05-16 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους (2009-12-19 00:00:00.0)
Η απάντηση που τους πρέπει (2006-04-11 00:00:00.0)
Κάλεσμα για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας (2002-05-16 00:00:00.0)
"Φύλλο πορείας" στους τελωνειακούς! (1998-12-05 00:00:00.0)
Σκόπιμη σύγχυση και απεργοσπαστική τακτική! (1998-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ