Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ουρά τα ψέματα, μεγάλος ο πανικός

«Ουρά θα κάνουν οι εργαζόμενοι για να δουλέψουν τις Κυριακές». Κάτι τέτοια τσαμπουνάει στα κανάλια, μονίμως χωρίς αντίλογο, ο υπουργός Εργασίας για να υπερασπιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο. Τα ίδια επαναλαμβάνει και ο γνωστός τηλεβόας του από τον «ΣΚΑΪ», όπου βρέθηκε φιλοξενούμενος ξανά χτες, μια μέρα πριν την πανελλαδική απεργία.

Τι λέει ο Γεωργιάδης; Οτι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία των Τροφίμων, όπου πλέον τα εργοστάσια θα λειτουργούν και τις Κυριακές, θα «τρέχουν να δουλέψουν», γιατί έτσι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την τεράστια ακρίβεια, κερδίζοντας λίγα περισσότερα χρήματα. Την ακρίβεια δηλαδή που θεριεύει με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, οι εργαζόμενοι θα την πληρώνουν είτε με τη χρεοκοπία τους, είτε με την εξόντωσή τους, με δουλειά «ήλιο με ήλιο» όπως προβλέπει το νομοσχέδιο - έκτρωμα, την οποία μάλιστα έχουν το θράσος να βαφτίζουν «εθελοντική»!

* * *

«Αν θέλει ο εργαζόμενος θα πάει, κανείς δεν τον αναγκάζει», λέει ξεδιάντροπα η κυβέρνηση μέσα στον πανικό της, προσπαθώντας να πείσει ότι το νομοσχέδιο είναι ...θετικό για τους εργαζόμενους. Το «κανείς δεν τον αναγκάζει», όμως, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται στα αυτιά των εργαζομένων. Πόσο μάλλον που η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο παίρνεται κατ' απαίτηση της εργοδοσίας σε συγκεκριμένους κλάδους, για να μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή.

Κανείς δεν είναι αφελής να πιστέψει ότι η εργοδοσία θα αφήσει στον ...εθελοντισμό των εργαζομένων την εκπλήρωση των πλάνων της για μεγαλύτερα κέρδη, τη στιγμή μάλιστα που με τις πλάτες του κράτους διαθέτει όλα τα μέσα για να επιβάλλει ευθέως και πλαγίως τη δουλειά τις Κυριακές.

Μήπως όμως δεν είναι εξαναγκασμός και για εκείνον που δουλεύει Κυριακή επειδή δεν μπορεί διαφορετικά να ζήσει την οικογένειά του; Για παράδειγμα, οι δυο εργάτες που σκοτώθηκαν στον Βόλο την περασμένη Κυριακή, γιατί δούλευαν Κυριακή; `Ηθελαν να απολαύσουν μια ακόμα Κυριακή στη δουλειά; Προφανώς όχι. Ας πάνε λοιπόν η κυβέρνηση και οι παπαγάλοι της στις χαροκαμένες οικογένειες να τους εξηγήσουν πόσο ευεργετήθηκαν!

* * *

Ομως, ακόμα και σ' αυτά πιάνεται αδιάβαστος ο υπουργός. Είπε για παράδειγμα το χονδροειδέστατο ψέμα ότι οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν Κυριακές θα παίρνουν διπλάσιο μισθό, με προσαύξηση 110% (!), κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα άρθρο του νομοσχεδίου. Επομένως, είτε το φαντάστηκε μέσα στο αντεργατικό του παραλήρημα, είτε προσπαθεί με ψέματα να καλλιεργήσει σύγχυση.

Εκτός αν κρίνει από τον εαυτό του, που «δουλεύει» υπερωρίες, Κυριακές και αργίες για λογαριασμό της εργοδοσίας, χωρίς καμιά ...προσαύξηση από τα αφεντικά.

Η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι και ο προηγούμενος αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη ...ευεργετούσε τους εργαζόμενους, αφού τους έβαζε να δουλεύουν 10 ώρες τη μέρα, και μάλιστα με απλήρωτες υπερωρίες για να πάρουν μια μέρα ρεπό. Ο νόμος αυτός προέβλεπε ότι η διευθέτηση θα γίνεται «κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου».

Οπως φαίνεται όμως, οι εργαζόμενοι δεν πολυκατάλαβαν ούτε αυτή την ...ευεργεσία και δεν έκαναν ουρά για τη 10ωρη δουλειά. Οπότε, με το καινούργιο νομοσχέδιο φεύγει η πρόβλεψη για το «αίτημα του εργαζόμενου» και απομένει η «έγγραφη συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου», που όλοι ξέρουν πώς επιτυγχάνεται. Αλλο ένα παράδειγμα για το πόσο «ελεύθερη» και «εθελοντική» είναι η ...συμμετοχή του εργαζόμενου στο ξέσκισμά του για να αυξάνει την εκμετάλλευση και τα κέρδη η εργοδοσία.

* * *

Το πιο χοντρό ψέμα, όμως, που λέει ο υπουργός, είναι ότι «δεν αντιδρά κανένας εργαζόμενος», ότι «τα συνδικάτα της βιομηχανίας συμφωνούν με τη δουλειά τις Κυριακές». Ας κάτσει να μετρήσει τα πάνω από 40 επιχειρησιακά σωματεία από μεγάλα εργοστάσια μόνο από τον κλάδο των Τροφίμων που απεργούν σήμερα, τα εκατοντάδες σωματεία από όλους τους κλάδους που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις.

Ορίστε μια πρόχειρη καταγραφή από σωματεία που απεργούν και καταγγέλλουν το νομοσχέδιο, σε βιομηχανίες των Τροφίμων, για να μην ψάχνεται η κυβέρνηση: EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), «Coca Cola 3Ε» Αθήνας, «Knorr Unilever», «Κουρτάκη», ΦΑΓΕ, «TASTY», «Mondelez Παυλίδης», «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία Αθήνας», «Coca Cola 3Ε» Ηράκλειο, Ροδόπη Ξάνθης, Ζούρας Εύβοιας, «Κελαϊδίτης ΑΕ», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «Παλλοίρια», «Avramar» Θεσπρωτίας, «HQF Μιμίκος», ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, «Αγροζωή», «Ελληνική Ζυθοποιία» Αταλάντης, ΔΕΛΤΑ Αττικής, «Avramar» Εύβοιας, «Avramar» Αιτωλοακαρνανίας, Χήτος Ιωαννίνων, «Mondelez Chipita», «Elbisco» Πικέρμι, «Elbisco» Χαλκίδα, «Ιόλη» Λαμίας, «Περσέας» Κορίνθου, ΙΟΝ Αρτας.

Ψέμα το ψέμα, τελικά αποκαλύπτεται και μια μεγάλη αλήθεια: Οτι η κυβέρνηση νομοθετεί για τα κέρδη των ομίλων τσακίζοντας τους εργαζόμενους. Και ότι στη σημερινή απεργία πρέπει να σημάνει πραγματικός ξεσηκωμός, ενάντια στον αντεργατικό όλεθρο!


Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ