Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια υπέροχη και διδακτική βραδιά όπερας με τη «Φιλαρμόνια»

«Μια βραδιά στον θαυμαστό κόσμο της όπερας», όπως ήταν ο υπότιτλος στο πρόγραμμα της συναυλίας, απόλαυσε το ενθουσιώδες κοινό στο Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» Βριλησσίων την περασμένη Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου. Σολίστες ήταν οι πρωταγωνιστές της Λυρικής Αννα Στυλιανάκη (σοπράνο) και Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος). Τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών διηύθυνε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Βύρων Φιδετζής. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στον στενό φίλο και συνεργάτη του μαέστρου, Γεώργιο Κωνστάντζο, ο οποίος «έφυγε» φέτος στις 17 Ιούλη.

Οπως έκαναν παλιά οι μαέστροι Τότης Καραλίβανος και Αντίοχος Ευαγγελάτος σε αντίστοιχα «gala» όπερας, ο Φιδετζής μάς έδωσε αποσπάσματα - γνωστά και άγνωστα - από 10 διαφορετικά έργα 8 συνθετών του 19ου αι., τα οποία εκτείνονται σε 80 χρόνια, από την πρεμιέρα των «Ουγενότων» του μετρ της «γκραν οπερά», Τζάκομο Μάγιερμπερ, μέχρι την «Κρητικοπούλα» του Κερκυραίου Σπύρου Σαμάρα, συνθέτη του Ολυμπιακού μας Υμνου. Επρόκειτο δηλαδή για μια βραδιά όπερας ψυχαγωγικού και διδακτικού χαρακτήρα.

Η «grande dame» άλλης εποχής Αννα Στυλιανάκη μάς έδωσε άριες από τον «Σιντ» του Μασνέ και την «άρια του γράμματος» της Τατιάνας από τον «Ευγένιο Ονιέγκιν» του Τσαϊκόφσκι, σε πολύ καλά Ρωσικά, ενώ ο Πακσόγλου τις άριες από τη «Μάρθα» του Φλότοφ και το άνοιγμα της 3ης Πράξης από τη «Δύναμη του Πεπρωμένου» του Βέρντι. Από κοινού τραγούδησαν με ωραίο δέσιμο το μεγάλο ντουέτο της 4ης Πράξης των «Ουγενότων» και εκείνο από τη 2η Πράξη της «Κρητικοπούλας», ενώ η ορχήστρα έδειξε τις ικανότητές της στον «Χορό των Δαιμόνων» της «Φλώρας Μιράμπιλις» («Θαυμαστή Ανθώ») του Σαμάρα, ενός από τα δύο μέρη της όπερας που σώζεται με την πρωτότυπη ενορχήστρωση του συνθέτη, καθώς η παρτιτούρα χάθηκε από βομβαρδισμό στο Μιλάνο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειρήσθω εν παρόδω, η Λυρική, που απέκτησε τις ξάφνου εμφανιζόμενες στην Κέρκυρα προ δεκαετίας πρωτότυπες πάρτες των περισσότερων οργάνων της όπερας, πότε θα αποκαταστήσει το εθνικό αυτό έργο μας για να το ανεβάσει και να το μάθουμε;

Η «Φιλαρμόνια» έπαιξε επίσης μόνη της τη «Meditation» από τη «Θαΐδα» του Μασνέ, με σολίστ στο βιολί τον εξάρχοντα Γιαρεσλάβ Τόκαρεβ, και το «Ιντερμέτζο» από τον «Amico Fritz» του Μασκάνι. Δεν πρέπει να λησμονήσουμε τα πολύ καλά «σόλι» τόσο του εξάρχοντος όσο και του κλαρινετίστα Φίλανδρου Κάρρα, στον Βέρντι και τον «Σιντ», και της αρπίστας Λίλια Εσίποβα στη «Θαΐδα». Είναι περιττό να σχολιάσουμε την τεχνική, τη μουσικότητα και τη θεατρικότητα των σολίστ, οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Εκτός προγράμματος μας έδωσαν το διάσημο ντουέτο από την «Εύθυμη Χήρα» του Λέχαρ, συνοδευόμενο από ένα αυτοσχέδιο βαλσάκι.

Εκ μέρους του ΚΚΕ τη συναυλία παρακολούθησαν η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.


Χρήστος Ηλ. ΚΟΛΟΒΟΣ
Διευθυντής ορχήστρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ