Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δε μας «πάνε» οι κοιμισμένες συνειδήσεις

Οταν έρχεται η ώρα να παρατηρήσουν οι φοιτητές Θετικών Επιστημών τους νόμους του Mendel στην πράξη, το πιο σύνηθες είναι να εξασκηθούν πειραματικά σε κάτι μικρά μυγάκια (του γένους Drosophila). Αν θέλει κανείς να κουμαντάρει χωρίς προβλήματα τις συγκεκριμένες μύγες, να εφαρμόσει πάνω τους ό,τι έχει μάθει προηγούμενα στη θεωρία, πρέπει πρώτα οπωσδήποτε να τις «κοιμίσει», χρησιμοποιώντας αιθέρα. Διαφορετικά, δε θ' αποτελούν εύχρηστο υλικό.

Αυτό το γεγονός ξεσκάλωσε απ' τη μνήμη μου, προσπαθώντας να παρακολουθήσω τον τρόπο, που απευθύνονται οι ΔΑΠ - ΠΑΣΠ στους φοιτητές και σπουδαστές, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Απρίλη. Οσο κι αν οι δυο αυτές παρατάξεις - ΔΑΠ και ΠΑΣΠ - τσακώνονται μεταξύ τους, τόσο περισσότερο μοιάζουν. Και μοιάζουν, γιατί κι οι δυο στηρίζουν την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και οι δυο προωθούν τη λογική της υποταγής, της διαχείρισης της μιζέριας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επιπλέον, και οι δυο μοιάζουν και στον τρόπο που προβάλλουν αυτήν την πολιτική.

Ενα μέρος των «φτωχικών» φυλλαδίων, που διανέμουν, αφορά στις θέσεις τους για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Εδώ δεν υπάρχουν διαφωνίες. Αποδέχονται το πέρασμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ορισμένα μεταπτυχιακά, βάσει των αποφάσεων της Μπολόνια (Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης). Τα ίδια λένε και για τα μέτρα που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ με τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά, την αξιολόγηση, τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης, με το νόμο για την ψευδεπίγραφη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.

Ενα άλλο μέρος των προεκλογικών υλικών είναι αυτό που περιλαμβάνει σημειώσεις μαθημάτων, επιστημονικά λεξικά, παλιά θέματα εξεταστικής, εκπτωτικά κουπόνια για συγγράμματα (που πληρώνουμε), οδηγούς σπουδών, ιατρικές ποδιές για τα εργαστήρια (!) και κάθε λογής βοηθήματα. Ολα αυτά, δηλαδή, που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα στους φοιτητές. Αυτή η τακτική αποδεικνύει και τη λογική της διαχείρισης, του μπαλώματος και της συνυπευθυνότητας στην κατάσταση που επικρατεί στις σχολές. Μας λένε ότι έτσι αποδεικνύουν πως βρίσκονται στο πλευρό του φοιτητή, δίπλα σε κάθε μας πρόβλημα! Ισως να διεκδικούν και μισθό ως γραμματεία και διοικητική υπηρεσία των ιδρυμάτων.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη. Προσπαθούν να επιβάλουν την αίσθηση της απάθειας, φροντίζουν αυτοί για τους φοιτητές, οι οποίοι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να βρίσκονται ...στον κόσμο τους και να ψηφίζουν άβουλα ΔΑΠ - ΠΑΣΠ. Είναι συνειδητή προσπάθεια υποβιβασμού της συνείδησης, αποπολιτικοποίησης της συζήτησης στην προεκλογική περίοδο. Γι' αυτό χρειάζεται να «προσφέρουν» στον φοιτητή διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια, CD ROM και video wall, ακόμα και προφυλακτικά... Θέλουν να μας «κοιμίσουν», ώστε ν' αποτελούν οι φοιτητές εύχρηστο υλικό, εύκολα χειραγωγήσιμο. Προσπαθούν να επιβάλουν την αποδοχή αυτής της κατάστασης, να αθωώνουν την πολιτική που ευθύνεται για το χάλι της δημόσιας - δωρεάν Παιδείας. Επιδιώκουν να κρύψουν πως για τις ανάγκες μας στη μόρφωση, στη ζωή γενικότερα, απαιτείται αγώνας. Θέλουν να εφησυχάσουν, τελικά, τον φοιτητή, ώστε να περάσει η πολιτική, που ΔΑΠ - ΠΑΣΠ στηρίζουν και εφαρμόζεται απ' το ΥΠΕΠΘ σήμερα.

Η ΠΚΣ, απέναντι σ' αυτήν τη λογική των «παροχών», με αντάλλαγμα τη συνείδηση του φοιτητή, που εκφράζουν οι ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, αντιπαραθέτει τη λογική της διεκδίκησης. Ολες οι «προσφορές» που κάνουν προς τους φοιτητές είναι αυτονόητα δικαιώματα, που χρειάζεται οι Σύλλογοι, μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητά τους, να τα διεκδικούν. Να παλεύουν συντονισμένοι, για όλα όσα δικαιούμαστε. Αν οι ΔΑΠ - ΠΑΣΠ ενδιαφέρονται πραγματικά να κατακτηθούν από το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα όλα αυτά, που σχετίζονται με τις σπουδές μας και το επίπεδό τους, τότε, έχοντας μαζί την πλειοψηφία στα περισσότερα ΔΣ των Συλλόγων, θα μπορούσαν να το θέσουν, να το παλέψουν, αλλά δε θέλουν. Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να την ψηφίσουν, για να γίνει ένα βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών, αναγκαίος όρος για συλλόγους ζωντανούς, διεκδικητικούς, μαχητικούς, μπροστά στον αγώνα. Στον αγώνα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, πραγματικά δημόσια και δωρεάν, για να βάλουμε τις ανάγκες μας στο επίκεντρο της καθημερινής δράσης των συλλόγων την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών.


Βασίλης ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ