Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πώς γίνονται οι εκλογές

Οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών ανοίγουν αύριο με την ανατολή του ηλίου και κλείνουν με τη δύση του. Στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους έχουν ήδη συσταθεί εφορευτικές επιτροπές, ενώ τα απερχόμενα διοικητικά τους συμβούλια έχουν καταρτίσει τον κανονισμό εκλογών, στη βάση της απόφασης του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ.

Για να ψηφίσει κανείς, χρειάζεται να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο (καταλόγους) του Τμήματος ή της Σχολής (δηλαδή, να μην έχει πάρει πτυχίο) και να φέρει μαζί του τη φοιτητική του ταυτότητα ή το πάσο του μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα. Στις περισσότερες σχολές έχουν δικαίωμα ψήφου και οι φοιτητές που πήραν πτυχίο το Φλεβάρη του 2002, καθώς κι αυτοί που πήραν πτυχίο το Σεπτέμβρη του 2001, ενώ σε κάποιους συλλόγους - ανάλογα με τον εκλογικό κανονισμό κάθε συλλόγου - μπορούν να ψηφίσουν και αυτοί που πήραν πτυχίο τον Ιούνη του 2001.

Οι εκλογές διενεργούνται σε όλη την Ελλάδα με το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια που θα πέσουν στις κάλπες, καταμετρούνται στα έγκυρα. Στο πανελλαδικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα και στη δύναμη της ΕΦΕΕ, δεν καταγράφονται τα αποτελέσματα των συλλόγων του εξωτερικού, όπως και των συλλόγων όπου οι εκλογές γίνονται με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψηφίους. Επίσης, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στους στρατιωτικούς (μόνιμους αξιωματικούς) και στα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας. Αν διαπιστωθεί ότι σε κάποιο σύλλογο ψήφισαν αστυνομικοί ή στρατιωτικοί, τότε αυτοί οι σύλλογοι δε θα συμπεριληφθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, ή αντίστοιχα στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που εκδίδουν οι παρατάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ