Σάββατο 7 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 8 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διαβουλεύσεις με φόντο νέες εντάσεις και «αβεβαιότητες»

Με φόντο τη νέα σοβαρή όξυνση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, που έρχεται να υπογραμμίσει ξανά τις σοβαρές δυσκολίες για να «τρέξουν» τα σχέδια «εξομάλυνσης» με τους όρους ΗΠΑ - ΕΕ, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου».

Πρόκειται για ένα περιφερειακό σχήμα συναντήσεων, στην καθιέρωση του οποίου πρωτοστάτησε η Γερμανία πριν από χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών για προώθηση της περιβόητης «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, σε αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ έγινε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της «Διαδικασίας» που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Οκτώβρη στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, η οποία ασκεί την προεδρία την τρέχουσα περίοδο.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις σε μια σειρά από μέτωπα επιβεβαιώνουν ότι το παζάρι γύρω από τη διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή περιπλέκεται, καθώς οξύνεται και ο ανταγωνισμός με Ρωσία κ.ά.

Ενδεικτικά τέτοια στοιχεία είναι η αβέβαιη αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βόρεια Μακεδονία, που αποτελεί όρο για την άρση των βουλγαρικών αντιρρήσεων και το «άνοιγμα» κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της χώρας, οι «τριβές» μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας με αιχμή και την υπόθεση Μπελέρη, ενώ την Πέμπτη στη Βουλγαρία κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ντένκοφ, από δυνάμεις που διαφωνούν και με την ακόμα ενεργητικότερη στήριξη του Κιέβου στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία.

Εκτός από τους έξι ΥΠΕΞ των κρατών και των προτεκτοράτων των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία), στα Τίρανα αναμένονταν την Παρασκευή και οι ΥΠΕΞ άλλων μελών της «Διαδικασίας» (καταρχάς η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ), όπως και ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Ολ. Βαρχέλι. Παρών και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος θα είχε μια σειρά από επαφές με παράγοντες της χώρας, περιλαμβανομένων του ομολόγου του, Ιγκλί Χασάνι, και του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα.

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών, με θεματικές όπως «Ενισχύοντας την ειδική σημασία της Διαδικασίας στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης στην ΕΕ», «Ενισχύοντας τη δέσμευση που αφορά την Κοινή Περιφερειακή Αγορά», «Εφαρμογή των συμφωνιών για την κινητικότητα» (μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων), «Ενδυναμώνοντας τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη της περιοχής».

Χαρακτηριστική για το περιεχόμενο των συζητήσεων ήταν η δήλωση της Αν. Μπέρμποκ ότι «η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά μια γεωπολιτική αναγκαιότητα τη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων», αλλά και η επισήμανσή της ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η «λογική τού όλα ή τίποτα» στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να ενσωματωθούν οικονομικά στη «Δύση» ακόμη και πριν γίνουν μέλη της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το αυξημένο ενδιαφέρον για ενίσχυση συνεργασιών που αφορούν μια σειρά από μεγάλα επενδυτικά σχέδια, από τη μια πλευρά, αλλά και ισχυρές αντιθέσεις που «σιγοκαίνε», από την άλλη, περιπλέκουν τις προσπάθειες αναβάθμισης της «Διαδικασίας του Βερολίνου», όπως και την ίδια την ενταξιακή πορεία των χωρών της περιοχής προς την ΕΕ.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκαναν οι πρωθυπουργοί Κροατίας και Αλβανίας, Α. Πλένκοβιτς και Εντι Ράμα, αντίστοιχα, ζητώντας μέτρα κατά της Σερβίας για τα πρόσφατα γεγονότα στο βόρειο Κόσοβο, επικρίνοντας την «αντίδραση του Βελιγραδίου» στην «επιθετικότητα των παραστρατιωτικών δυνάμεων» και αναφέροντας ότι η Κομισιόν μπορεί να λάβει μέτρα και χωρίς τη συγκατάθεση όλων των κρατών - μελών, όπως έκανε πριν από λίγους μήνες κατά της Πρίστινας.

Ολα αυτά ενώ ο επικεφαλής του Γραφείου της ΕΕ στο Κόσοβο, Τ. Σζιόνγκ, επισκεπτόμενος περιοχές του βόρειου Κοσόβου μίλησε για «κρίσιμη περίοδο», ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, εκτίμησε ότι «αν η εξομάλυνση προχωρούσε, η κατάσταση δεν θα είχε κλιμακωθεί σε αυτό το σημείο»...

Στο πλαίσιο των ίδιων εξελίξεων, άλλωστε, ξεχωρίζει η νέα ενίσχυση της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κόσοβο, KFOR, με την επίκληση των νέων εντάσεων στο βόρειο Κόσοβο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την αποστολή 600 επιπλέον στρατιωτών στην KFOR, ενώ και η Ρουμανία ανέφερε ότι θα στείλει περίπου 100 στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ