Σάββατο 7 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 8 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Χαρακτηριστική αποτύπωση της έντασης των ενδοαστικών αντιθέσεων

Ο Κ. Μακάρθι έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ιστορία των ΗΠΑ που καθαιρείται από το Σώμα

Copyright 2023 The Associated

Ο Κ. Μακάρθι έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ιστορία των ΗΠΑ που καθαιρείται από το Σώμα
Η νέα κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο, με αποκορύφωμα την καθαίρεση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, την περασμένη Τρίτη - με πρόταση που κατέθεσε βουλευτής του κόμματός του και υπερψηφίστηκε από 8 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, όπως και από τους βουλευτές των Δημοκρατικών - αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο το βάθος των σφοδρών ενδοαστικών αντιθέσεων στη χώρα, έναν χρόνο περίπου πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που καθαιρείται με ψηφοφορία πρόεδρος της Βουλής των Αντιπρόσωπων, ενώ ο Μακάρθι έγινε ο πρώτος πρόεδρος του Σώματος που έμεινε στη θέση του για λιγότερο από έναν χρόνο εδώ και 150 χρόνια...

Της καθαίρεσης Μακάρθι είχαν προηγηθεί πολυήμερα επεισοδιακά παζάρια στο Κογκρέσο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, αλλά και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων, σχετικά με τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αποφυγή της αναστολής λειτουργίας κυβερνητικών και κρατικών υπηρεσιών (το λεγόμενο shutdown).

Τα διακομματικά παζάρια στο Κογκρέσο γύρω από αυτό το θέμα δεν είναι καινούργια στο αμερικανικό αστικό πολιτικό σύστημα, ωστόσο στο έδαφος των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιθέσεων οι συμβιβασμοί γίνονται ολοένα και πιο δύσκολοι, προσωρινοί και της «τελευταίας στιγμής».

Καθόλου τυχαία, μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης που προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε υποβάθμιση του επιπέδου αξιοπιστίας της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας, συμπεριέλαβαν στους λόγους της κίνησής τους και την «ανησυχία» που προξενούν αυτές οι δυσκολίες, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο κρατικό χρέος, τη σταδιακή υποχώρηση της κυριαρχίας του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές κ.ά.

Ο Κ. Μακάρθι, σε συνεννόηση με τους Δημοκρατικούς, έφερε το προηγούμενο Σάββατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με μεγάλη δικομματική πλειοψηφία για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αποφυγή του λεγόμενου shutdown, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των «σκληροπυρηνικών» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να μην περάσει σχετικό νομοσχέδιο με τις ψήφους των Δημοκρατικών, χωρίς περικοπές κρατικών δαπανών, παραπέρα ένταση της καταστολής ενάντια στους μετανάστες κ.λπ.

Οι λεγόμενοι «σκληροπυρηνικοί» Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές - αρκετοί από τους οποίους είναι υποστηρικτές του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ - κατηγόρησαν επίσης τον Μακάρθι ότι έχει προωθήσει «μυστικές συμφωνίες» με την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης του Κιέβου με δεκάδες δισ. δολάρια κ.ά.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αντιλαϊκή «συνέχεια του κράτους» έδωσε την περασμένη Πέμπτη η ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι θα προσθέσει άλλο ένα τμήμα στο τείχος που έχει ανεγερθεί στα σύνορα με το Μεξικό, επιχειρώντας να ορθώσει νέα εμπόδια στους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ και συνεχίζοντας έτσι ένα ακόμα «εμβληματικό» μέτρο της κυβέρνησης Τραμπ...

Υπέρ της υποψηφιότητας Τζόρνταν ο Τραμπ

Σε αυτό το φόντο, εντείνονται διεργασίες και διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχνή πλειοψηφία στο Σώμα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα των λεγόμενων «σκληροπυρηνικών» του κόμματος να μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε υποψηφιότητα θέλει.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί δύο υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου: Από τον 59χρονο πρόεδρο της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων και στενό σύμμαχο του Ντ. Τραμπ, Τζιμ Τζόρνταν, και από τον 58χρονο Στιβ Σκαλίζ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την Παρασκευή ο Ντ. Τραμπ στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Τζιμ Τζόρνταν. Οπως είπε, ο Τζόρνταν έχει «την απόλυτη και πλήρη» στήριξή του, εκτιμώντας πως θα γίνει «σπουδαίος» πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ