Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Παγώνει» για άλλη μια χρονιά η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία

Παράταση για άλλη μια χρονιά πήρε το μέτρο της απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των λεγόμενων καθηγητικών σχολών. Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος προέβλεπε αναγκαστική απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από όλα τα πτυχία πλην των παιδαγωγικών σχολών, κατάργηση όλων των ξεχωριστών προγραμμάτων πιστοποίησης παιδαγωγικής επάρκειας που λειτουργούσαν μέχρι τώρα και δημιουργία νέων τέτοιων προγραμμάτων, ενός ανά ίδρυμα.

Από την πρώτη στιγμή είχε ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων απέναντι σε αυτές τις διατάξεις, τόσο από φοιτητικούς συλλόγους Τμημάτων που είχαν ενσωματωμένη την παιδαγωγική επάρκεια στο πτυχίο τους, όσο και από τους πανεπιστημιακούς, από όλες τις Φιλοσοφικές αλλά και Φυσικομαθηματικές Σχολές.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα, με την οποία μπαίνει «πάγος» για άλλη μια χρονιά στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, «φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε Τμήματα ή Σχολές έως και το ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024 δύνανται να λάβουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019 (Α' 13), εφόσον τα Τμήματα ή Σχολές που έχουν εισαχθεί χορηγούσαν την εν λόγω πιστοποίηση κατά τον χρόνο εισαγωγής τους».

Νίκη των φοιτητών με τη συλλογική αγωνιστική διεκδίκησή τους χαρακτηρίζουν αυτήν την εξέλιξη οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους και δηλώνουν:

«Συνεχίζουμε και παλεύουμε για την οριστική κατάργηση του νόμου που υποβαθμίζει το πτυχίο μας και χτυπάει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση ώστε:

  • Να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο μας ούτε τώρα ούτε ποτέ!
  • Να καταργηθούν ο νόμος - πλαίσιο 4957/2022 και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  • Να δίνεται στο πτυχίο όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ