Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κυβερνητικές διαβουλεύσεις για «κυρίαρχη Ευρώπη»

Εν μέσω σφοδρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού και ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων

«Ισχυρότερη συνεργασία» μπροστά στις «πολλαπλές κρίσεις» υποσχέθηκαν ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων των δύο κυβερνήσεων στο Αμβούργο, χτες και προχτές, με φόντο μια σειρά από ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Νότιο Καύκασο, ενώ οξύνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός σε όλους τους τομείς.

Αναφερόμενος και στις μεταξύ τους αντιθέσεις ο Σολτς χαρακτήρισε τη Γαλλία και τη Γερμανία «ένα πολύ σημαντικό ζευγάρι για την Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι, όπως συμβαίνει συχνά στα «ζευγάρια», υπάρχουν «διαφορετικές οπτικές γωνίες», αλλά «είναι εφικτό να αναπτυχθεί μια κοινή άποψη και να υποστηριχθεί».

Η ενότητα των «φιλελεύθερων δημοκρατιών» αποτελεί σημαντικό πυλώνα, ειδικά ενόψει της ανόδου των «δεξιών τάσεων στην Ευρώπη», σημείωσε ο καγκελάριος, αναφερόμενος στην ενίσχυση του εθνικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στις πρόσφατες κρατιδιακές εκλογές σε Βαυαρία και Εσση.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της ΕΕ, η οποία αποτελεί σημείο αιχμής για την ακροδεξιά στη Γερμανία, δήλωσε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι συνομιλίες στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς «χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα που θα φέρει τάξη, σαφείς κανόνες και αποτελεσματικές διαδικασίες στην παράτυπη μετανάστευση», ενισχύοντας την καταστολή στα σύνορα και στις χώρες διέλευσης και αυστηροποιώντας τους όρους για άσυλο στους πρόσφυγες.

Ο Μακρόν τόνισε επίσης την ανάγκη για «ενότητα» για να «οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που είναι πιο κυρίαρχη και ισχυρότερη». Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο συγκεχυμένος, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα ενισχυθεί ως κυρίαρχη, αυτόνομη και ανταγωνιστική ήπειρος» και «σημαντική προϋπόθεση για αυτό» είναι Γερμανία και Γαλλία να «είναι πιο κοντά η μία στην άλλη».

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως σε ζητήματα τεχνολογικού ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στην τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης και στις «ευκαιρίες» της τεχνητής νοημοσύνης, στη διεύρυνση της ΕΕ και την πολιτική για την Αφρική. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ακόμη ότι θα προσπαθήσουν έως το τέλος του μήνα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μέχρι τώρα εμποδίζεται από τη διαφωνία των δύο χωρών για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας.

Εξάλλου, οι δύο ηγέτες μαζί με τα υπουργικά τους συμβούλια ξεναγήθηκαν στο εργοστάσιο της «Airbus» στο Finkenwerder. Ο όμιλος κατασκευής αεροσκαφών θεωρείται «σύμβολο» και «κλειδί» για τη βιομηχανική και αμυντική συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. «Ψηλά» στην ατζέντα ήταν και η κοινή ανάπτυξη ενός γερμανο-γαλλικού «κύριου συστήματος μάχης εδάφους» (MGCS).

Οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις το 2024 για τα άρματα μάχης επόμενης γενιάς με τους ηγέτες της βιομηχανίας KNDS, μια γαλλογερμανική κοινή επιχείρηση και τη γερμανική «Rheinmetall».

Διαπραγματεύσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία

Μακρόν και Σολτς υποσχέθηκαν «μακροπρόθεσμη» υποστήριξη στο Κίεβο. «Η υποστήριξη της Ουκρανίας παραμένει μια σημαντική ανησυχία για εμάς», είπε ο καγκελάριος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος σήμερα είναι «να μειωθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι συνέπειες του τρόμου των ρωσικών βομβαρδισμών» το φθινόπωρο και τον χειμώνα, και γι' αυτό υπενθύμισε ότι το Βερολίνο υποσχέθηκε πρόσφατα στο Κίεβο ακόμη μια συστοιχία του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot».

Για τη μελλοντική στήριξη της Ουκρανίας «διμερείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία», είπε ο Σολτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ