Σάββατο 14 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 15 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συσπείρωση στα σωματεία, οργάνωση και διεκδίκηση μέτρων προστασίας

Διεκδικήσεις πρώτης γραμμής είναι για τα σωματεία όσες αφορούν τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Γιατί όπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, «κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνουν σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές».

Εργαλείο διεκδίκησης και επιβολής μέτρων είναι οι Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ), που σε κάθε χώρο δουλειάς μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να συγκροτήσουν με τα σωματεία τους, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τα προβλήματα, να πιέζουν την εργοδοσία, να μην αφήνεται στην τύχη της η προστασία του προσωπικού.

Τα σωματεία και το ΠΑΜΕ απαιτούν να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη εργατικών «ατυχημάτων» και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Να ενισχυθεί αποφασιστικά σε προσωπικό και υποδομές η Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και να δημιουργηθεί κρατικό σώμα Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ), ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, με κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της ΥΑΕ, στον αντίποδα του πρόσφατου νόμου που υπονομεύει την Ιατρική της Εργασίας.

Επίσης, συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες. Να ισχύσει ξανά η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιοτεχνία και στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα (π.χ. Υγείας, τουρισμού, επισιτισμού) να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ξεχωρίζει ακόμα η διεκδίκηση για υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα).

Ακόμα, πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος» ή επαγγελματικής ασθένειας. Πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω εργατικού «ατυχήματος» ή επαγγελματικής ασθένειας (όπως εάν δούλευαν), επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία. Πλήρης σύνταξη γι' αυτούς που δεν μπορούν να εργαστούν ή στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ