Σάββατο 14 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 15 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΤΕΛΛΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ
Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την ασφάλεια των παιδιών μας!

Με αφορμή τις καθυστερήσεις που μας κάνουν να μετράμε άλλη μια χρονιά χαμένη για τον προσεισμικό έλεγχο και την ασφάλεια των σχολείων μας, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, που επανειλημμένα έχει πάρει πολλαπλές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων των σχολικών υποδομών, διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Από την πλευρά της σημείωσε:

«Μετά τον σεισμό στην Τουρκία, μεγαλώνει η ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών για την αντισεισμική προστασία και στη χώρα μας. Οι ζημιές από τον σεισμό του 2019 κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, με τις αυστηρότερες προδιαγραφές. Θυμίζω ότι στα σεισμόπληκτα σχολεία του Αιγάλεω δεν έχει γίνει ακόμα ΚΑΜΙΑ παρέμβαση. Ακόμα, μετά από 4 χρόνια, μοιράζονται οι μαθητές σε άλλα κτίρια.

Το θέμα της σχολικής στέγης είναι νούμερο ένα στις διεκδικήσεις μας. Να θυμίσουμε τις εκατοντάδες, κατά κυριολεξία, υπομνημάτων, επιστολών, παρεμβάσεων που έχουν κάνει σύλλογοι γονέων στους δήμους και την απαξιωτική αντιμετώπιση που έχουν λάβει από τους αρμόδιους... Τις ημερίδες και υπομνήματα με αναλυτικά στοιχεία που έχουν παρουσιάσει οι Ενώσεις (ενδεικτικά αναφέρουμε τις ημερίδες των Ενώσεων Αιγάλεω, Περιστερίου, το υπόμνημα της Ενωσης Νέας Φιλαδέλφειας, της Ενωσης Αιγάλεω, κινητοποιήσεις της Ενωσης Βύρωνα κ.τ.λ.)... Τα 4 δελτία Τύπου της Ομοσπονδίας με αναλυτικά στοιχεία για Βύρωνα, Νέα Σμύρνη, Παιανία, Αγιο Δημήτρη με τίτλο "Τα σχολικά κτίρια της Αττικής εκπέμπουν SOS"... Τη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας, όπου αναλυτικά παρουσιάστηκαν εικόνες από σχολικά κτίρια σε άθλια κατάσταση και βασίστηκε στο υλικό που έστειλαν 22 Ενώσεις Γονέων, η οποία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Απόδειξη τα εκτεταμένα ρεπορτάζ από εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας του αθηναϊκού Τύπου και τηλεοπτικά κανάλια μεγάλης εμβέλειας... Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας για την ασφάλεια στη σχολική κοινότητα, που κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Παιδείας και κατατέθηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα...

Θεωρούμε απαράδεκτο και επικίνδυνο, με ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων (κυβερνήσεις, δήμοι, δημόσιοι οργανισμοί), να μην έχουν ελεγχθεί εξαντλητικά τα σχολεία μας τα τελευταία 20 χρόνια (από το 2003 έχει να γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος!) όταν μιλάμε για την πιο σεισμογόνο χώρα της Ευρώπης και την έκτη πιο σεισμογόνο χώρα στον κόσμο! Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι με τη διαδικασία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, για τον υποχρεωτικό αντισεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων. Η εμπειρία και από προηγούμενους προσεισμικούς ελέγχους αυτό δείχνει: Οι έλεγχοι μετά τον σεισμό του 1999 δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ στα δημόσια κτίρια, ενώ και μετά τον σεισμό του 2019, μόλις το 1/3 των σχολείων της Αττικής ελέγχθηκαν από μηχανικούς των δήμων ή του πρώην ΟΣΚ.

Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την ασφάλεια των παιδιών μας!

Διεκδικούμε:

  • Να προχωρήσει άμεσα και ολοκληρωμένα ο προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων. Οι έλεγχοι να είναι ουσιαστικοί, όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων, σε όλα τα σχολικά κτίρια και σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια - προσεισμικός έλεγχος - έξοδοι διαφυγής - πυρασφάλεια - ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση - επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
  • Να εξασφαλιστούν κονδύλια για την άμεση εκτέλεση επισκευών που θα κριθούν αναγκαίες.

Η ασφάλεια των παιδιών μας στο σχολείο δεν μπορεί να θεωρείται "κόστος"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ