Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές

«Εδώ και τώρα να ανοίξουν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές και κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη να μην κοπεί!», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, καθώς το ακαδημαϊκό έτος κυλά και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι σχετικές αιτήσεις για μετεγγραφές.

«Εχουν ξεκινήσει τα μαθήματα εδώ και βδομάδες και είναι άγνωστο σε ποιο τμήμα της χώρας θα σπουδάσουν, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από τις διαλέξεις και τα εργαστήριά τους. Το υπουργείο θα έπρεπε να έχει εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο για το "άνοιγμα" των αιτήσεων εδώ και πάνω από έναν μήνα. Τελικά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που χρειάζονται μετεγγραφή κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρο το εξάμηνο», περιγράφει το ΜΑΣ. Θυμίζει παράλληλα πως πέρα από τις απαράδεκτες καθυστερήσεις, παραμένουν οι άδικοι «κόφτες» αποκλείοντας χιλιάδες. Μόλις πέρυσι 1.600 αιτήσεις απορρίφθηκαν, με το «κυνήγι» της μετεγγραφής να αποτελεί πραγματικό «διαγωνισμό φτώχειας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οπως προσθέτει, «το μέγεθος του προβλήματος είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν σκεφτούμε πως εκατοντάδες φοιτητές δεν δικαιούνται μετεγγραφή, καθώς το τμήμα τους δεν αντιστοιχίζεται με κανένα, αφού παραμένουν δεκάδες τμήματα που με ευθύνη του υπουργείου δεν έχει προχωρήσει η αντιστοίχισή τους. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η επιβολή "ακαδημαϊκού" κριτηρίου (υπολογισμός βαθμού πανελλαδικών για το τμήμα μετεγγραφής και διαφορά βάσης εισαγωγής μεταξύ των δύο τμημάτων) που στερεί από χιλιάδες φοιτητές τη δυνατότητα να καταθέσουν ακόμη και αίτηση μετεγγραφής! Ενα κριτήριο ξεκάθαρα φίλτρο μείωσης των μετεγγραφών, αφού δεν έχει άλλη χρησιμότητα. Μάλιστα εξαιτίας του "κόφτη" τα προηγούμενα δύο χρόνια οι αιτήσεις έχουν μειωθεί κατακόρυφα».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνεται στους φοιτητές τονίζοντας πως «με τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις οι φοιτητικοί σύλλογοι καταφέραμε τις προηγούμενες μέρες να πιέσουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, αναγκάζοντάς τους να δεσμευτούν ότι θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στη σχολή που επιθυμούν ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι πληγέντες φοιτητές από την περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και να υπάρξει δυνατότητα να ξεπεραστούν κριτήρια για φοιτητές με σοβαρά προβλήματα και να υπάρξουν "κατ' εξαίρεση" μετεγγραφές.

Κανένας μόνος! Μέσα από τους συλλόγους μας, συνεχίζουμε γιατί αποδεικνύεται συνεχώς πως μόνο εμείς με τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε όσα έχουμε ανάγκη και μας στερούν», καλεί τονίζοντας:

«Για να είμαστε πιο δυνατοί, γνωριζόμαστε, οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε όλοι όσοι θέλουμε μετεγγραφή. Αυτές τις ώρες, στους φοιτητικούς συλλόγους, σε κάθε σχολή και τμήμα σε όλη την Ελλάδα, συγκροτούμε επιτροπές μετεγγραφέντων, για να δυναμώσει η άσκηση πίεσης, για τα δίκαια αιτήματά μας:

Να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές και να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις των αιτήσεων άμεσα, έτσι ώστε να μη χάσει κανένας φοιτητής και φοιτήτρια το εξάμηνό του.

Να καταργηθούν τα άδικα κριτήρια - "κόφτες", όσοι έχουν ανάγκη να πάρουν μετεγγραφή.

Να μην απομονωθούν οι φοιτητές των τμημάτων που δεν έχουν αντιστοιχηθεί και αφήσουν τις σπουδές τους πριν ακόμα ξεκινήσουν!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ