Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το Σχέδιο Ανάκαμψης αποσκοπεί στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα ακόμα εργαλείο για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, που συνοδεύεται από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, υπενθύμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής - Εμπορίου, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου.

Αναδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες, υπογράμμισε ότι ήρθε τάχα να «σώσει τον λαό», όπως προηγούμενα σχέδια άλλων κυβερνήσεων, κι όμως ο κόσμος εξακολουθεί να πνίγεται από τις βροχές και να καίγεται από τις πυρκαγιές, να διευρύνεται ακόμα περισσότερο η απόσταση ανάμεσα στις πραγματικές δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και στο επίπεδο ικανοποίησης αυτών, συνεχίζεται να επιδεινώνεται η θέση της εργατικής τάξης, η επίθεση στα δικαιώματά της, στο μισθολογικό της επίπεδο, και ταυτόχρονα να βυθίζονται στα χρέη οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, έμποροι, αγροτοκτηνοτρόφοι και λαϊκά νοικοκυριά. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που έχετε ασκήσει τις τελευταίες δεκαετίες, είναι κι αυτό ένα κριτήριο», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ διερωτήθηκε μήπως το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαθέτει κάποιο μαγικό ραβδί με το οποίο θα μπορέσει να θωρακίσει την οικονομία, για να επισημάνει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, καθώς η κρίση είναι αναπόφευκτη, ενώ η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε φάση ύφεσης. Πόσο μάλλον - πρόσθεσε - σε συνθήκες που οξύνονται οι ανταγωνισμοί στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. «Νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση γίνεται στη γειτονιά μας, Αμερικανοί, ΝΑΤΟ, ΕΕ μαζί με το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ επιτίθενται στους Παλαιστίνιους, με συνέπειες στα ζητήματα της Ενέργειας και της οικονομίας», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την αναδιάταξη στο διεθνές εμπόριο, όπως και στον τεχνολογικό πόλεμο μεταξύ τους.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης αποσκοπεί στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων, και ιδιαίτερα να υλοποιήσει τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για την «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση, εξήγησε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του. Υπογράμμισε επίσης ότι το πρόγραμμα είναι ένα εργαλείο που συνοδεύεται από πανευρωπαϊκό μνημόνιο με προαπαιτούμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, για να εκταμιεύονται οι δόσεις. Οσο λοιπόν κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να ωραιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί και με τα άλλα κόμματα συσκοτίζουν το ποιος θα πληρώσει και δεν είναι άλλος από τους λαούς της Ευρώπης, μέσω της φορολογίας, άμεσης και έμμεσης, σημείωσε.

Καταλήγοντας τόνισε ότι δεν φτάνει η αναμονή, αντίθετα πρέπει να γενικευτεί και να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης των μονόδρομων της ΕΕ και του βάρβαρου συστήματος, για να πάρει ο λαός ανάσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ