Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ζεστό» χρήμα στα μονοπώλια από την ΕΕ για επενδύσεις σε «κρίσιμες τεχνολογίες»

Παρέμβαση στη συζήτηση για τη «θέσπιση πλατφόρμας στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP)» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Η λεγόμενη "Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη" (STEP) επιδιώκει να ρίξει κι άλλο χρήμα στους ομίλους τομέων που η ΕΕ ιεραρχεί ως "κρίσιμους". Δηλαδή, εκεί που υπολείπονται τα ευρωενωσιακά μονοπώλια στον ανταγωνισμό με εκείνα της Κίνας, των ΗΠΑ, άλλων καπιταλιστικών χωρών ή σε τομείς που επιδρά έντονα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Ψηφιακές τεχνολογίες, λεγόμενες "καθαρές" τεχνολογίες, βιοτεχνολογία κ.ά.

Η ΕΕ παίρνει υπόψη την ύφεση, την επερχόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση, που "φρενάρει" τις επενδύσεις ομίλων, και επιχειρεί να διασφαλίσει εγγυημένα κέρδη για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, με συντελεστές υπεραπόδοσης.

Το STEP κατευθύνει πρόσθετα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, άλλους "ευρωπαϊκούς πόρους" που η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα διαφήμιζαν ως λύση, παραπλανώντας τον λαό, στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Για τον λαό, ο ευρωενωσιακός "θησαυρός" αποδεικνύεται πάλι "άνθρακας", αφού κανόνας του συστήματος της εκμετάλλευσης είναι να κερδίζουν πάντα οι λίγοι και να χάνουν οι πολλοί. Με ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα και ισχυρό ΚΚΕ, διεκδικούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης από την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια σε τρόφιμα, καύσιμα. Διεκδικούμε μέσα και υποδομές σε Υγεία, Παιδεία, πολιτική προστασία, σε σύγκρουση με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ