Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τιμούν αγωνιστικά την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, μαζικοί φορείς έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη για την οργάνωση του γιορτασμού

Με ορμή από τη μαζική συμμετοχή στο προχτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, που έγινε στην Αθήνα, και στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου καταγγέλθηκε η αναίτια επίθεση της αστυνομίας στην πορεία, σωματεία, μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων και συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη για την οργάνωση του γιορτασμού των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Στη σύσκεψη αναδείχτηκε ότι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές τιμούν τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου με οργάνωση ενός αγωνιστικού γιορτασμού με μαζικά χαρακτηριστικά, ώστε να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου και συλλόγου, αναδεικνύοντας τα μηνύματά του και τη δυναμική τους στο σήμερα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στον ιμπεριαλισμό, στον φασισμό, για τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν κοινές πρωτοβουλίες στον δρόμο προς την 17η Νοέμβρη με κορύφωση την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, με παράλληλες δράσεις ανάδειξης του περιεχομένου της επετείου σε κάθε χώρο ώστε να στείλει μήνυμα και να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση των αγώνων που αναπτύσσονται.

Τους εργαζόμενους από διάφορους κλάδους, τους φοιτητές και τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα καλωσόρισε εκ μέρους της διοίκησης του Συνδικάτου ο Π. Αλεξανδράκης, ο οποίος ξεκίνησε την εισήγησή του χαιρετίζοντας τις χιλιάδες λαού και νεολαίας που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων διαδήλωσαν προχτές ενάντια στο έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εις βάρος του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού.


Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι «φωτίζουν τον δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς, μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες για ζωή με αξιοπρέπεια - ζωή με δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται πλήρως μπροστά στις σύγχρονες και σύνθετες ανάγκες». Σημείωσε ότι «ο αγώνας και η διεκδίκηση προσανατολίζονται: Για συνολική και ολόπλευρη μόρφωση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην υποβάθμισή της και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με την υπογραφή Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας που να ανταποκρίνονται στο σήμερα καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ώστε να σταματήσουμε πλέον να μετράμε νεκρούς και σακατεμένους εργάτες. Για την ενίσχυση και τη μαζικότητα του οργανωμένου κινήματος μέσα από τα συνδικάτα και τους συλλόγους, μέσα από δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, με ένα κίνημα ικανό και ισχυρό ώστε να αποτελέσει εμπόδιο στην ολοένα και μεγαλύτερη ενίσχυση της καταστολής και τις απαγορεύσεις που προσπαθεί να επιβάλει η κάθε κυβέρνηση αυτού του συστήματος. Για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις ενώσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους και αγώνα για τη φιλία, αλληλεγγύη και ειρήνη των λαών, το τσάκισμα του εθνικισμού - φασισμού».

Κρατάμε ζωντανά τα δίκαια αιτήματα

Ο Ηλίας Σιώρας, εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, παίρνοντας τον λόγο σημείωσε ότι σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό και με όσα συμβαίνουν στη Μ. Ανατολή φαίνεται πως το σύνθημα «Εξω αι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ» δεν μπορεί να το σβήσει κανείς από τη συνείδηση του λαού όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το αμβλύνουν στη συνείδησή του. Σημείωσε πως η ΕΕΔΥΕ απευθύνεται στα σχολεία, στους εργάτες, στους συνταξιούχους δηλώνοντας ότι η ειρήνη κατακτιέται με αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Η Ν. Καμπέλη, από το προεδρείο της ΟΓΕ, τόνισε ότι το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα δεν έχει άλλο δρόμο από το να ακολουθήσει τα βήματα που άφησαν οι συντρόφισσες και συναγωνίστριες που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν, μεγάλωσαν παιδιά στις φυλακές και εξορίες. «Θα τιμήσουμε αγωνιστικά την επέτειο του Πολυτεχνείου δίνοντας αγωνιστική απάντηση στην εμπλοκή της χώρας μας στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για λευτεριά στην Παλαιστίνη με κυρίαρχο τον Παλαιστινιακό λαό στον τόπο του», σημείωσε.

Ο Ν. Τριανταφύλλου, μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ, από το βήμα της σύσκεψης, μετέφερε εμπειρία από τη δράση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, τη σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με τους αγώνες της εργατικής τάξης που εκφράστηκε στο Πολυτεχνείο με τη συμμετοχή εργατών και αγροτών. Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τον επίκαιρο χαρακτήρα των μηνυμάτων της εξέγερσης, απέναντι στις προσπάθειες να αποστεωθεί από το αντιιμπεριαλιστικό της περιεχόμενο.

Ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων ΕΜΠ, Αγγελος Θωμόπουλος, τόνισε ότι μισό αιώνα από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου οι φοιτητές που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να σπουδάσουν, εμπνέονται από τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Τιμούν την κορύφωσή της με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου αποδείχτηκε πως ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς, το μόνο που μπορεί να δώσει φως και ελπίδα, είναι ο αγώνας και η διεκδίκηση που βάζουν σφραγίδα ανεξίτηλη.

«Οι μαθητές κρατάμε ζωντανά τα δίκαια αιτήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου όσα χρόνια κι αν περάσουν και όσο και αν όλες οι κυβερνήσεις θέλουν το μήνυμά του να θαμπώνει, να σβήνεται και να ξεχνιέται, όπως και πολλών άλλων μεγάλων στιγμών των αγώνων του λαού μας», σημείωσε ο μαθητής Γ. Κολλάρος, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, μεταφέροντας το κάλεσμά της για οργάνωση των γιορτών στις 17 Νοέμβρη από τα μαθητικά συμβούλια, διοργάνωση δράσεων στις γειτονιές, για να διεκδικήσουν οι μαθητές από τις διευθύνσεις των σχολείων να γίνουν επισκέψεις στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου και για μαζικό «παρών» στην πορεία.

Αγωνιστικό πρόγραμμα μπροστά στη 17η Νοέμβρη

Στο πλαίσιο αυτό, μπροστά στον γιορτασμό του Πολυτεχνείου προέκυψε αγωνιστικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει:

Να δοθεί από τους εργαζόμενους και τη νεολαία ηχηρή απάντηση στον φασισμό, με συμμετοχή των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων στη συγκέντρωση την 1η Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στη διασταύρωση των οδών Ηρακλείου και Ιφιγενείας, ενάντια στην πανευρωπαϊκή σύναξη των φασιστών.

Επόμενος σταθμός είναι το συλλαλητήριο στο οποίο καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και φοιτητικοί σύλλογοι στις 6 Νοέμβρη στα Προπύλαια, ενάντια στην υποχρηματοδότηση της Παιδείας και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Επίσης, η πανοικοδομική απεργία στις 8 Νοέμβρη για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και για την υπογραφή συμβάσεων εργασίας σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα.

Ακόμα, το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστούν εκδηλώσεις σωματείων για τις διεκδικήσεις τους και το γιορτασμό των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, Γενικές Συνελεύσεις και εκδηλώσεις στις φοιτητικές σχολές. Κατάθεση στεφανιών εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων τη δεύτερη μέρα του τριήμερου γιορτασμού. Καθημερινές παρεμβάσεις των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων σε χώρους δουλειάς και σχολές για να είναι πολύ μαζική η συμμετοχή του λαού στην πορεία της 17ης Νοέμβρη στην αμερικάνικη πρεσβεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ