Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
Διεκδικούν λύση στο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών

Νέα κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη

Να δοθεί τώρα λύση στο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών από το υπουργείο Παιδείας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαίτησαν εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων σχολείων από πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης αλλά και πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση που διοργάνωσε χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οπως κατήγγειλαν, ενώ έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από το άνοιγμα των σχολείων, για εκατοντάδες μαθητές - τουλάχιστον 500 - δεν έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά προς και από τα σχολεία όπου φοιτούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μαθητές μεταφέρονται με ευθύνη των γονιών, όταν αυτό είναι εφικτό, οι οποίοι επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς, ενώ είναι πολλοί και οι μαθητές που μένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας γιατί οι γονείς τους αδυνατούν να τους μεταφέρουν στα σχολεία, καθώς δεν μπορούν να λείψουν από τη δουλειά τους.

Πρόκειται για σχολεία που βρίσκονται στη Θέρμη, στα Πεύκα, στην Πυλαία, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το Κιλκίς και αφορούν μαθητές σε Γενικά Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά και νηπιαγωγεία, αλλά και μαθητές με ειδικές ανάγκες σε Ειδικά Σχολεία όπως τα ΕΝΕΕΓΥΛ Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Ειδικό Δημοτικό Πεύκων κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 34 δρομολόγια παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον συμμετοχής στους σχετικούς διαγωνισμούς από τους λεωφορειούχους.

Την ίδια στιγμή, πρόβλημα υπάρχει και με τις σχολικές εκδρομές, αφού η πραγματοποίησή τους επαφίεται στους τουριστικούς πράκτορες και στο αν τους συμφέρει οικονομικά να συμμετέχουν και να πραγματοποιήσουν την εκδρομή.

Οπως είπε η Στυλιανή Μαβίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Πεύκων, περιγράφοντας την ταλαιπωρία μαθητών και γονιών, «12 παιδιά από σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο, ενώ άλλα αναγκάζονται να συμπτυχθούν στα ήδη υπάρχοντα δρομολόγια, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία. Τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να ξεκινούν στις 6.30 το πρωί από το σπίτι για να φτάσουν για μάθημα στις 8.15 π.μ. Κάθε χρόνο χρειαζόμαστε 9 λεωφορεία και τώρα έχουμε μόνο 3. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στο Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο».

Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε: «Η Περιφέρεια δεν πήρε όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών. Θεωρούμε ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να παρέμβει, καθώς η μεταφορά των μαθητών είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν αντέχεται αυτό που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, να μένουν μαθητές εκτός σχολείου. Οσο ισχύει αυτό το πλαίσιο με τις μεταφορές, ενώ δίνονται παραπάνω από 27 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στην Κεντρική Μακεδονία, τελικά μεταφορές δεν έχουμε.

Πρέπει να αλλάξει αυτή η διαδικασία. Με αυτά τα χρήματα - τόσα χρόνια - θα μπορούσε να έχει εξασφαλιστεί στόλος σχολικών λεωφορείων σε επίπεδο Περιφέρειας, οδηγοί και κατάλληλα εκπαιδευμένοι συνοδοί, ώστε να λυθεί διά παντός το ζήτημα των μεταφορών και επιπλέον να έχουν εξασφαλιστεί λεωφορεία για σχολικές εκδρομές και άλλες δραστηριότητες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί άμεση λύση για τη μεταφορά μαθητών (2023-11-03 00:00:00.0)
Να δοθεί οριστική λύση για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών (2023-09-15 00:00:00.0)
Για τη διασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών (2023-09-14 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών (2023-09-13 00:00:00.0)
Να εξασφαλιστεί άμεσα η μεταφορά προσφυγόπουλων στα σχολεία τους (2020-10-13 00:00:00.0)
Απαιτούν λύση για τη μεταφορά μαθητών (2011-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ