Σάββατο 21 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 22 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτική κλιμάκωση με τους πυραύλους ATACMS που έστειλαν οι ΗΠΑ

Η Ρωσία ενισχύει τις οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες με Κίνα και Βόρεια Κορέα

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, σε ένα ακόμα επεισόδιο κλιμάκωσης του πολέμου
Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, σε ένα ακόμα επεισόδιο κλιμάκωσης του πολέμου
Νέα στρατιωτική κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας σηματοδοτεί η παράδοση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή που ο Μπάιντεν με το διάγγελμά του ανακοίνωσε ένταση της στήριξης στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Ο ίδιος άλλωστε την Παρασκευή δήλωσε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για το «ισχυρό σήμα υποστήριξης» στο διάγγελμά του τονίζοντας: «Η επένδυση της Αμερικής στην Αμυνα της Ουκρανίας θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη ασφάλεια για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Ετσι, περίπου 20 πύραυλοι ATACMS με δραστικό βεληνεκές 165 χλμ. (το μέγιστο είναι 300 χλμ.) έφτασαν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ κρυφά και μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις επιφέροντας πλήγματα σε δύο αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας, την Πέμπτη, κοντά στις κατεχόμενες περιοχές Λουγκάνσκ (ανατολικά) και Μπερντιάνσκ (νότια) στην Αζοφική Θάλασσα. Σύμφωνα με το Κίεβο, 9 ελικόπτερα, ένας εκτοξευτής πυραύλων συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, διάδρομοι απο-προσγειώσεων και διάφορα είδη εξοπλισμού της Ρωσίας καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, οι ATACMS κατέστρεψαν πιθανόν 9 ελικόπτερα στο Μπερντιάνσκ και άλλα 5 στο Λουγκάνσκ.

«Εάν επιβεβαιωθεί, είναι πολύ πιθανό αυτές οι απώλειες να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας τόσο να αμύνεται όσο και να διεξάγει περαιτέρω επιθετική δραστηριότητα σε αυτόν τον άξονα», εκτιμά το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας και, «με δεδομένη την πίεση στη ρωσική στρατιωτική παραγωγή, θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα».

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό το χτύπημα να αναγκάσει τη Ρωσία να μετεγκαταστήσει για ακόμη μια φορά τις επιχειρησιακές βάσεις και τους κόμβους διοίκησης και ελέγχου πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου, εκτιμά επίσης το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Από την άλλη, «βαρύ σφάλμα» χαρακτήρισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, την απόφαση του Λευκού Οίκου για τους ATACMS. «Οι συνέπειες αυτού του μέτρου, που αποκρύφτηκε εσκεμμένα από την κοινή γνώμη, θα είναι πολύ σοβαρές. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν για απευθείας σύρραξη ανάμεσα στο NATO και τη Ρωσία», προειδοποίησε.

Το «μεγαλύτερο λάθος» των ΗΠΑ με την αποστολή των ATACMS είναι ότι «εμπλέκονται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση. Αυτό είναι προφανές. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο αντέδρασε στην «απαράδεκτη εξομοίωση» της Ρωσίας με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» καθώς και στον χαρακτηρισμό του Πούτιν ως «τυράννου» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Μια τέτοια ρητορική δεν ταιριάζει σε ηγέτες κρατών και δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε για τη χώρα μας και για τον Πρόεδρό μας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Σημειώνεται ότι η «Χαμάς» δεν χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τη Ρωσία, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Επαφές της Μόσχας σε Πεκίνο και Βόρεια Κορέα

Την ίδια στιγμή η Μόσχα ενισχύει τις συμμαχίες της με την Κίνα σε οικονομικό κυρίως επίπεδο και με τη Βόρεια Κορέα σε στρατιωτικό.

Ο Ρώσος Πρόεδρος συμμετείχε την περασμένη βδομάδα στο 3ο Φόρουμ της κινεζικής επενδυτικής πρωτοβουλίας «Belt and Road», στο Πεκίνο, με μεγάλη αντιπροσωπεία κυβερνητικών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, ενώ είχε εκτεταμένες συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Η Μόσχα έχει στραφεί προς την Κίνα και την Ασία γενικότερα επιζητώντας εναλλακτικές αγορές για να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή και επειδή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού την επόμενη δεκαετία θα έχει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν κατά το 5ο Ρωσο-κινεζικό Ενεργειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ, επίσης στο Πεκίνο: Τους 8 πρώτους μήνες του 2023 η Ρωσία έγινε η βασική πάροχος πετρελαίου στην Κίνα, μπροστά από τη Σαουδική Αραβία. Περισσότεροι από 75 εκατ. τόνοι ρωσικού πετρελαίου έχουν παραδοθεί στην Κίνα φέτος, 25% παραπάνω από πέρυσι. Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα θα φτάσουν φέτος σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 30 δισ. κυβικά μέτρα χάρη στην αύξηση της ισχύος του αγωγού «Power of Siberia».

Διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, όπου συναντήθηκε με τον εκεί ομόλογό του, αλλά και με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Λαβρόφ προετοίμασε επικείμενο ταξίδι του Βλ. Πούτιν στη Βόρεια Κορέα, με φόντο και τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι πάνω από 1.000 εμπορευματοκιβώτια με στρατιωτικό εξοπλισμό φορτώθηκαν στη Βόρεια Κορέα με προορισμό τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη συνάντηση Κιμ - Πούτιν στη Ρωσία τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, ενώ και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα αντιταχθούν στις «ηγεμονικές φιλοδοξίες» των ΗΠΑ στην περιοχή. Εξάλλου, εκφράστηκε «ανησυχία» για τις αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Στο Πεκίνο ο Βλ. Πούτιν είχε συνάντηση και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Β. Ορμπαν, η πρώτη συνάντηση με Ευρωπαίο ηγέτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ορμπαν δήλωσε μάλιστα ότι η Βουδαπέστη σκοπεύει να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Μόσχα.

Τόσοι οι ΗΠΑ όσο και αξιωματούχοι κρατών της ΕΕ εξέφρασαν «ανησυχία» και δυσαρέσκεια για τη συνάντηση.

Πούτιν: Μόνιμη περιπολία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Σε μια ακόμη κίνηση που κλιμακώνει τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με φόντο και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι έδωσε εντολή στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις να ξεκινήσουν μόνιμη περιπολία στον ουδέτερο εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας με μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρουν πυραύλους «Kinzhal».

«Τα αεροπλάνα μας, MiG-31, είναι οπλισμένα με συστήματα "Kinzhal"», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτά τα συστήματα έχουν εμβέλεια πάνω από 1.000 χλμ. και ταχύτητα έως και 9 Mach».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι περιπολίες των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων θα καταστήσουν δυνατό τον οπτικό έλεγχο και τον «έλεγχο με όπλα» των γεγονότων στη Μεσόγειο, όπου οι ΗΠΑ έχουν στείλει δύο αεροπλανοφόρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ