Σάββατο 21 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 22 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Τύμπανα πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή

Οι ισραηλινές επιθέσεις σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου εμπλέκονται πολλοί «παίκτες» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με πρώτη τη «μεθόριο» του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε ισραηλινό στρατό και Χεζμπολάχ ή εκεί παραρτήματα παλαιστινιακών οργανώσεων είναι πλέον καθημερινές.

Η Χεζμπολάχ, που έχει προειδοποιήσει πως είναι έτοιμη να απαντήσει σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης στη Γάζα, χτυπά θέσεις ισραηλινών στρατευμάτων στην κοινή μεθόριο αλλά και πύργους τηλεπικοινωνιών του στρατού με δεκάδες ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους.

Οι εχθροπραξίες προκαλούν νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές, καθώς τα πυρά της Χεζμπολάχ απαντώνται μαζικά από τη μεριά του ισραηλινού στρατού που συνεχίζει παράλληλα την εκκένωση 28 εβραϊκών εποικισμών στην περιοχή στο πλαίσιο πολεμικής προετοιμασίας για μία ενδεχόμενη νέα σύγκρουση μετά από εκείνη το καλοκαίρι του 2006.

Χαρακτηριστικά, η τεταμένη κατάσταση στη μεθόριο των δύο χωρών έχει κάνει τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση των πολιτών τους από τον Λίβανο και μεγάλες αεροπορικές εταιρίες να διακόψουν τις πτήσεις από και προς τη χώρα αυτή.

Την ίδια ώρα, αμερικανικά στρατεύματα που είναι αναπτυγμένα σε περιοχές της Μέσης Ανατολής γίνονται στόχος επιθέσεων.

Την Πέμπτη, η διοίκηση του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών» «απετράπησαν» επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ανέφερε ακόμα ότι τα drones αυτά «καταρρίφθηκαν», με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Η εξέλιξη δεν αιφνιδιάζει καθώς εδώ και καιρό ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές που έχουν συνεργασία με Ιράν και Χεζμπολάχ προειδοποίησαν με επιθέσεις αμερικανικούς στόχους στο ιρακινό έδαφος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για δύο επιθέσεις με drones εναντίον ιρακινών βάσεων όπου έχουν αναπτυχθεί Αμερικανοί στρατιώτες στο πλαίσιο του «διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» στις περιοχές Αΐν αλ Ασάντ και Χαρίρ.

Σύμφωνα δε με το αραβικό δίκτυο Μαγιαντίν την Πέμπτη καταγράφηκε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) σε αμερικανική βάση στο αλ Τανφ της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Αναφέρθηκε επίσης πυραυλική επίθεση στη βάση Κονόκο, στην ύπαιθρο στη βόρεια περιφέρεια Ντέιρ Εζόρ της Συρίας.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Πέμπτης η αναχαίτιση τριών πυραύλων των Χούθι της Υεμένης από το αμερικανικό πλοίο «USS Carney» ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοικτά της Υεμένης, δίχως να ξεκαθαριστεί άμεσα ο στόχος των πυραύλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ