Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δωμάτιο... με «θέα»

Αίθουσα του Μουσείου Κανελλοπούλου, στο Μοναστηράκι

ΑΦΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

Αίθουσα του Μουσείου Κανελλοπούλου, στο Μοναστηράκι
Σπαράγματα της βυζαντινής και υστεροβυζαντινής περιόδου στην Αθήνα αποκαλύφθηκαν με σωστική ανασκαφή στο οικόπεδο (στη συμβολή των οδών Αρετούσας και Θεωρίας στην Πλάκα), όπου θα επεκταθεί το Μουσείο Κανελλοπούλου.

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε τμήμα του Ριζόκαστρου (του βυζαντινού τείχους της Αθήνας), μήκους 8,5 μ. και ύψους 1,5 μ. Οπως γνωμοδότησε, χτες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τουλάχιστον τα 6,5 μ. του μνημείου, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση, θα διατηρηθούν, ενώ θα αναζητηθεί και αρχιτεκτονική λύση για τη διατήρηση και του υπόλοιπου τμήματος, το οποίο πάντως δε βρίσκεται στην ίδια καλή κατάσταση και αν δε γίνεται αλλιώς μπορεί να απομακρυνθεί για την επέκταση του μουσείου. Η ύπαρξη του Ριζόκαστρου στο συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν αναμενόμενη για τους αρχαιολόγους, αφού τμήματά του είχαν αποκαλυφθεί και στο υπάρχον μουσείο.

Νότια του οικοπέδου αποκαλύφθηκε δωμάτιο υστεροβυζαντινής οικίας, σε πολύ καλή κατάσταση και με καλή τοιχοποιία, στο κέντρο του οποίου βρέθηκε αποχετευτικός πίθος, καταχωμένος στο δάπεδο. Σώζεται επίσης και το μαρμάρινο κατώφλι του δωματίου, ενώ είναι φανερά και τα υποστηρίγματα του ξύλινου πατώματος. Το δωμάτιο θα διατηρηθεί, σε αντίθεση με τη συνέχεια του σπιτιού, που δεν είναι σε καλή κατάσταση διατήρησης. Μάλιστα, στο ΚΑΣ σημειώθηκε, ότι λόγω της καλής διατήρησης του σπιτιού, της εποχής του και της ποιότητας κατασκευής του, μπορεί να αποτελέσει και έκθεμα του μουσείου, κατάλληλα ενταγμένο στην επέκτασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ