Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επιβεβαιώνεται η ανοχή της αστυνομίας στις επιθέσεις

Με την κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Τσαφολόπουλου, που συμμετείχε στις δραστηριότητες του στεκιού «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, του χώρου που δέχτηκε επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής τον Ιούλη του 2013, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο όπως και πρωτόδικα για την ανοχή της ομάδας ΔΙΑΣ της αστυνομίας και κυρίως την προκλητική στάση και τις απειλές προς τα μέλη του «Συνεργείου» από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ, αμέσως μετά την επίθεση του μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής. «Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν αδιάφοροι, της ομάδας ΔΕΛΤΑ προκλητικοί», είπε στο δικαστήριο. Να υπενθυμίσουμε ότι δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ συνόδευαν τους χρυσαυγίτες και δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την επίθεση. «Ναι, ήταν παρούσα η ΔΙΑΣ. Ηταν μπροστά στα επεισόδια και ήταν απλά απαθής. Αυτό που άκουσα είναι πως αυτοί λέγανε ότι όταν είναι 50 μηχανάκια κι αυτοί είναι μόνο 2 μηχανάκια ΔΙΑΣ, δεν μπορούν να κάνουν κάτι... Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ που ήρθαν μετά προκαλούσαν με χειρονομίες. Εγώ τους είπα να φύγουν κάποια στιγμή. Στοχοποιήθηκα κιόλας», είπε χαρακτηριστικά. «Φεύγοντας μου είπε ένας "εμείς οι δύο θα τα ξαναπούμε"». Σε ερώτηση γιατί δεν επιθυμούσε την ποινική δίωξη αστυνομικών, είπε χαρακτηριστικά «από φόβο». Οπως κατέθεσε, «μεγάλο ποσοστό του Σώματος είναι φίλα προσκείμενοι στη Χρυσή Αυγή. Θα ήταν πολύ εύκολο να τον βρει η Υπηρεσία αυτόν που με απείλησε...».

Ο μάρτυρας είπε ότι οι περίοικοι ήταν αυτοί που σημείωσαν τις πινακίδες των μηχανών των χρυσαυγιτών και τις κατέθεσαν στην Αστυνομία. Μάλιστα, ανέφερε πως ειπώθηκε από περίοικους ότι είδαν τον Λαγό και τον Μίχο πάνω σε μηχανή. Να σημειωθεί ότι προσκομίστηκαν σχετικές φωτογραφίες από την Πολιτική Αγωγή από την ώρα της επίθεσης που είχε τραβήξει μάρτυρας. Ανέφερε ακόμα ότι το εν λόγω στέκι είχε αντιφασιστικό χαρακτήρα, γι' αυτό στοχοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή. Μίλησε ακόμα για προηγούμενη επίθεση την παραμονή της Τσικνοπέμπτης, που είχε καταγγείλει και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Π. Τσαφολόπουλος για την επίθεση τον Ιούλη είπε ότι ενημερώθηκε από τον γιο του, που του είπε ότι ομάδα της Χρυσής Αυγής με μηχανάκια μπήκαν μέσα στο «Συνεργείο» και χτυπήθηκαν άτομα. Αργότερα, από πολλές κουβέντες έμαθε από τους συγκεντρωμένους ότι ήταν μια μαζική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής με μηχανάκια, με κράνη και ξύλα. Πετάξαν φυλλάδια και φώναζαν «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». «Ηταν κομβόι με πολλές μηχανές δικάβαλες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ήταν παρατεταγμένες σαν σε στρατιωτική σειρά». Κατέθεσε επίσης ότι υπήρχαν παιδάκια με την δασκάλα στο «Συνεργείο» και κλείστηκαν στις τουαλέτες για να προστατευτούν. Περιγράφοντας στο δικαστήριο τι είδε όταν έφτασε στο «Συνεργείο», είπε «σπασμένη πόρτα, τα τζάμια σπασμένα, ο προτζέκτορας σπασμένος, πεταμένα όλα, αναποδογυρισμένα τραπέζια, εν ολίγοις ο χώρος ήταν βανδαλισμένος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ