Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
«Κόστος» οι εργαζόμενοι για τη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων

Περικοπές και απολύσεις σε μεγάλους ομίλους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας

Με περικοπές θέσεων εργασίας και απολύσεις, αλλαγές επιχειρηματικών σχεδίων για να θωρακιστεί καλύτερα η κερδοφορία ομίλων και εταιρειών, καθυστερήσεις σε πληρωμές και άλλες μορφές έντασης της εκμετάλλευσης έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρων δουλειάς το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, η επίθεση αυτή περιλαμβάνει το προσωπικό σε πανίσχυρους μονοπωλιακούς ομίλους, αποδεικνύοντας ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αισθάνεται «κατοχυρωμένος» επειδή ο εργοδότης του κυριαρχεί στην αγορά, ειδικά σε μια περίοδο που τα σκαμπανεβάσματα πάνε κι έρχονται στην οικονομία, με ενδεχόμενη μάλιστα εκδήλωση νέας κρίσης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πολυεθνικής φαρμακευτικής «Pfizer», οι επενδύσεις της οποίας είναι πολυδιαφημισμένες από τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα. Ο συγκεκριμένος όμιλος, μέσα από διαδικτυακή ενημέρωση, ανακοίνωσε στο προσωπικό του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνολικές περικοπές 3,5 δισεκατομμυρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ...λογαριασμός πάει στους εργαζόμενους, αυτές οι αναπροσαρμογές φέρνουν κλείσιμο τμήματος στην Αθήνα και μεταφορά του αντικειμένου σε «φθηνότερες θέσεις» στη Θεσσαλονίκη, απολύσεις στο προσωπικό της καθαριότητας και τους εργολαβικούς, «πάγωμα» προσλήψεων και μη αναπλήρωση κενών θέσεων, μείωση στα «μπόνους».

Οπως σχολιάζει η Ομοσπονδία Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), οι εργαζόμενοι, για μια ακόμα φορά, για τους επιχειρηματικούς ομίλους «λογίζονται ως "κόστος" που πρέπει πριν από όλα να μειωθεί».

Οι εργαζόμενοι, σημειώνει η Ομοσπονδία, «βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, με μειωμένο εισόδημα από την ακρίβεια, με εντατικοποίηση της δουλειάς και με την απειλή της απόλυσης, μετά το "ξεζούμισμά" τους από την εργοδοσία».

Αυτά την ίδια στιγμή που η εταιρεία σημειώνει για το 2022 έσοδα 110 δισ., έχει αυξανόμενα κέρδη, επεκτείνεται με εξαγορές άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, απολαμβάνει φοροαπαλλαγές 7,1 εκατομμυρίων, για την επένδυσή της στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μειώσεις σε rebate και clawback, τις διευκολύνσεις που προσφέρει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως είναι η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

«Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία. Κανένας να μην υπογράψει ή συναινέσει σε απόλυση», τονίζει η ΟΕΦΣΕΕ. Στο φόντο αυτό, καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όποια και αν είναι η θέση και η σχέση εργασίας τους, «να δυναμώσουν το επιχειρησιακό τους Σωματείο και συσπειρωμένοι σε αυτό, μαζί και με την κλαδική μας Ομοσπονδία, να αντιπαλέψουν όσα η εργοδοσία σχεδιάζει σε βάρος τους, να αντεπιτεθούν και να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής». Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκαθαρίζει ότι θα είναι στο πλευρό του επιχειρησιακού Σωματείου και των εργαζομένων στη «Pfizer» στηρίζοντας κάθε αγωνιστική τους πρωτοβουλία.

Από το ξήλωμα δικαιωμάτων στα «λουκέτα» και τις απολύσεις

Σε άλλο μεγάλο χώρο δουλειάς, και σε έναν ακόμα από τους «δυναμικούς κλάδους», που αποτελεί «καμάρι» των βιομηχάνων, στα Τρόφιμα, εκτεθειμένοι στην ανεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι της μονάδας παραγωγής γόνου στα Κανατάδικα της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, όπου η εργοδοσία της «PHILOSOFISH» ανακοίνωσε το κλείσιμό της.

Η εργοδοσία ανακοίνωσε το κλείσιμο της μονάδας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης χωρίς να έχει διασφαλίσει την ανεμπόδιστη συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων, με το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Εύβοιας να τονίζει: «Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ότι τα μεγάλα λόγια για τις ιχθυοκαλλιέργειες, πως μπορούν να αποτελέσουν την "ατμομηχανή της οικονομίας" ή τη "βαριά βιομηχανία της χώρας", ήταν κενά περιεχομένου για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους! Οι αναδιαρθρώσεις όλων των τελευταίων ετών, που έχουν γίνει με τις ευλογίες και τις εγκρίσεις τόσο των κυβερνήσεων όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μόνο που έχουν διασφαλίσει είναι τα κέρδη των εργοδοτών, των επενδυτών κ.λπ.».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η μονάδα που κλείνει είναι εξαιρετικά παραγωγική και με πολύ έμπειρο εργατικό, τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό, αφού, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, αυτή είναι η επιλογή που εξυπηρετεί την κερδοφορία της εταιρείας σε αυτήν τη φάση.

Τονίζει μάλιστα ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα η εργοδοσία «απέσπασε υπογραφές των εργαζομένων σε συμβάσεις που προβλέπουν κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, ακόμα και ορισμένων που ακόμα προστατεύει η εναπομείνασα σήμερα εργατική νομοθεσία», σημειώνοντας ότι «τελικά όμως ούτε η υπογραφή σε αυτές τις κατάπτυστες συμβάσεις ήταν αρκετή για να κρατήσει στη δουλειά τους συναδέλφους όπως η εργοδοσία είχε υποσχεθεί».

Στο πλαίσιο αυτό το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας απαιτεί από την εργοδοσία της «PHILOSOFISH» τη «διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των συναδέλφων. Να αναλάβει η εργοδοσία τη μεταφορά τους σε γειτονικές μονάδες με μείωση του χρόνου εργασίας ανάλογη της επιπλέον απόστασης, όπως έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας τους. Προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, καθώς το αντικείμενο εργασίας στις συγκεκριμένες μονάδες δεν είναι ίδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ