Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στους δρόμους οι συνταξιούχοι σε όλη την Ελλάδα

Στις 24 Νοέμβρη η κάθοδος στην Αθήνα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθούν με την πανελλαδική κάθοδο των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 24/11.

Κρατώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Διαμαντή Μαυροδόγλου, οι συνταξιούχοι αποχαιρέτησαν τον πρωτοπόρο αγωνιστή, συνδικαλιστή, επί χρόνια πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μετέπειτα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την καταδίκη των συνταξιούχων στην εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που ξεπέρασε κάθε όριο αγριότητας και τη στήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο Θεόδουλος Ταπανίδης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, και ο Κώστας Στεφανόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης. Ανέδειξαν την απόφαση των συνταξιούχων να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που εξανεμίζει τις συντάξεις τους το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και στη λογική της «ενεργού γήρανσης» που νομοθετεί την αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 74 χρόνια και τη δουλειά μέχρι τον τάφο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Είμαστε εδώ γιατί έχουμε προβλήματα που έχουν τσακίσει τη ζωή μας, ό,τι κερδίσαμε με αγώνες και θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ζούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και εμείς και τα παιδιά μας. Γιατί όλες οι περικοπές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι εδώ. Είναι εδώ οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, τα προβλήματα που βιώνουμε από τις πενιχρές συντάξεις, η ακρίβεια, η βαριά φορολογία, ο πληθωρισμός», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Και ξεκαθάρισε, απαντώντας στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και στην πλαστή εικόνα που θέλει να διαμορφώσει, με τις δήθεν αυξήσεις: «Εμείς διεκδικούμε, δεν επαιτούμε. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε γιατί αυτά που διεκδικούμε δεν μας τα χάρισαν. Οι συντάξεις δεν είναι δώρο, είναι πληρωμένα χρήματα από εμάς. Με τις συντάξεις μας πληρώθηκαν και ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες.

Θα συνεχίσουμε στον δρόμο του αγώνα γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Και θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά».

Τη στήριξη του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων δήλωσε με την παρουσία του στη συγκέντρωση ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.

Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με τους συνταξιούχους να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους και μέσα από τα συνθήματά τους. «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», κατήγγειλαν και απαίτησαν: «Με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε», «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, στον δρόμο του αγώνα επίθεση και πάλη».

«Αυξήσεις στις συντάξεις» απαίτησαν οι συνταξιούχοι της Φθιώτιδας με δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στη Λαμία, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 24 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Στη συγκέντρωση των συνταξιούχων της Φθιώτιδας παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν η Σούλα Ακζώτου, αναπλ. γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Μάκης Γκούβας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και ο Τάσος Κλάδης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Χαιρετισμό από τα σωματεία της Φθιώτιδας απηύθυναν ο Κώστας Γράβαλος, από το Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Θανάσης Ντίνος, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και ο Γιάννης Πάτρας, από το Σωματείο Σιδηροδρομικών Φθιώτιδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ