Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την προσπάθεια συγκάλυψης από κυβέρνηση - κρατικό μηχανισμό

Διαμαρτυρία συγγενών των θυμάτων την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Πανό από την εκδήλωση της Κυριακής
Πανό από την εκδήλωση της Κυριακής
Εν μέσω καταγγελιών των συγγενών των 57 αδικοχαμένων ανθρώπων στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, για τεράστιες καθυστερήσεις στη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, η ανεύρεση νέων στοιχείων στη μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία, σχεδόν 9 μήνες μετά, έρχεται να επιβεβαιώσει την προχειρότητα με την οποία αυτή γίνεται.

Ο Σύλλογος των συγγενών είχε καταγγείλει καταρχάς ότι πολύ γρήγορα στην περιοχή της σύγκρουσης ρίχτηκε χαλίκι, αλλοιώθηκαν στοιχεία και μεταφέρθηκαν οι συρμοί. Την Κυριακή ιδιωτική εταιρεία που συμμετέχει στις έρευνες με εξειδικευμένα σκυλιά, ανακοίνωσε αρχικά ότι εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη, όπως και βιολογικό υλικό, στο εσωτερικό των βαγονιών τα οποία έχουν παραμορφωθεί από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Αργότερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επιβεβαίωσε... διαψεύδοντας τον εντοπισμό βιολογικού υλικού αλλά μίλησε με βάση την Εισαγγελία της Λάρισας για «αρκετά μικρά υπολείμματα οστών και βιολογικού υλικού (λίπος), τα οποία έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για έλεγχο DNA και ταυτοποίηση». Επίσης, αναφέρεται ότι - 9 σχεδόν μήνες μετά - εντοπίστηκε το καταγραφικό του τρένου που έχει σοβαρές φθορές και θα επιχειρηθεί να ανακληθούν ό,τι στοιχεία και δεδομένα είναι δυνατόν.

Η πρόεδρος του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων, Μαρία Καρυστιάνου, κατήγγειλε ότι η εταιρεία με τα εξειδικευμένα σκυλιά δεν πήρε από την αρχή έγκριση αλλά μόνο όταν ήρθε σε επαφή με τους συγγενείς και έγινε αίτημα στις αρχές του Απρίλη, και πρόσθεσε: «Η διαδικασία θα μπορούσε να είχε γίνει εξαρχής, αρκεί να το είχαν επιτρέψει οι αρμόδιες αρχές, για να αποφευχθεί η ψυχική οδύνη των συγγενών».

Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων, που έχει καθιερωθεί κάθε τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη, την περασμένη Κυριακή έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρία του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» και του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών.

Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας μπαλόνια και πανό κατήγγειλαν ότι τα τροχαία δυστυχήματα, με απολογισμό 1.350.000 ανθρώπους νεκρούς κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, είναι έγκλημα. Απαίτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων και βελτίωση των υποδομών για να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών και να μην υπάρξει συγκάλυψη. «Δεν ξεχνώ, 57 ψυχές ζητούν δικαίωση», ήταν από τα πανό που δέσποζαν.

Στη διαμαρτυρία αυτή παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τους Γιάννη Δελή, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, και Βασίλη Τομπουλίδη, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή του στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, προώθησε και πέτυχε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για το έγκλημα. Επιδίωξή του θα είναι να εξεταστούν όλες οι πτυχές και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό, ξεκινώντας από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της «απελευθέρωσης» και της κατάτμησης του σιδηρόδρομου που υπηρέτησαν όλες οι ως τώρα κυβερνήσεις. Ο Γ. Δελής στην εκδήλωση των Συλλόγων σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για το δυστύχημα των Τεμπών και το ΚΚΕ έχει δεσμευτεί απέναντι και στους συγγενείς αλλά και στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όχι μόνο για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα, όχι μονάχα να πέσει φως παντού αλλά και να εξεταστεί διεξοδικά και να καταλογιστούν οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ