Τρίτη 28 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οχι» από τους Συλλόγους Γονέων στις συγχωνεύσεις στο 13ο Γυμνάσιο και στο 17ο Λύκειο

Την απόφασή τους, μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, να εμποδίσουν τα σχέδια υπουργείου Παιδείας και Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για συγχώνευση των σχολείων τους, δηλώνουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Γυμνασίου και 17ου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Αντιδρούν στη μεθόδευση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε συγχώνευση των σχολείων τους που στεγάζονται σε κτίριο επί της οδού Χριστοπούλου, με το 4ο Λύκειο και 4ο Γυμνάσιο που στεγάζονται σε κτίριο επί της οδού Συγγρού. Σημειώνουμε ότι η ΔΔΕ με εισήγησή της προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Θεσσαλονίκης, προτείνει τη συγχώνευση του 4ου και 17ου Λυκείου και τη λειτουργία τους με έδρα το 4ο ΓΕΛ, του 13ου και 4ου Γυμνασίου και τη λειτουργία τους με έδρα το 13ο Γυμνάσιο.

Την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις των σχολείων έχουν εκφράσει και οι Α' και Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρουν οι Σύλλογοι Γονέων, «πρόκειται για έναν σχεδιασμό που δεν έχει κανένα παιδαγωγικό όφελος, γι' αυτό άλλωστε στην εισήγηση της ΔΔΕ δεν υπάρχει και καμία σχετική τεκμηρίωση. Το μόνο που αναφέρεται είναι μια εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό του μαθητικού πληθυσμού που θα συγκεντρωθεί σε κάθε σχολική μονάδα.

Στην πραγματικότητα, οι μαθητές και των τεσσάρων σχολείων, χωρίς κανένα παιδαγωγικό όφελος, θα μετακινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις από τον τόπο κατοικίας τους για όλα τα χρόνια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσής τους. Τους επιβάλλεται βίαιη έξωση από το οικείο σχολικό περιβάλλον και τη γειτονιά τους και αναγκαστική μετακίνηση σε αποστάσεις μεγαλύτερες του ενός (1) χιλιομέτρου, μέσα σε ένα επικίνδυνο αστικό περιβάλλον με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Επιπλέον επιβάλλει ανατροπή στον οικογενειακό προγραμματισμό εκατοντάδων οικογενειών».

Ακόμα, σημειώνουν ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο σχεδιασμός στοχεύει στη μείωση του "κόστους" με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων στα ανώτατα όρια που οδηγεί σε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη μείωση διορισμών ή πρόσληψης αναπληρωτών».

Καλούν: Τη Διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, τωρινή και επόμενη, να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην εισήγηση για τη συγχώνευση των σχολείων. Τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης να αποσύρει την εισήγησή της. Την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Παιδείας να σταματήσουν κάθε σκέψη για συγχωνεύσεις.

  • Το υπόμνημα διαμαρτυρίας των συλλόγων γονέων κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ