Τρίτη 28 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στους δρόμους του αγώνα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

Πανελλαδική κινητοποίηση σε κάθε Περιφέρεια την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη αποφάσισαν στη σύσκεψη στην Αταλάντη

Από την σύσκεψη των ελαιοπαραγωγών
Από την σύσκεψη των ελαιοπαραγωγών
Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις έδρες όλων των Περιφερειών της χώρας, με κυρίαρχο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα αποφάσισαν οι βιοπαλαιστές αγρότες, σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στη Σκάλα Αταλάντης, στη Φθιώτιδα.

Εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών και ελαιοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυναν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συμμετέχοντας στη σύσκεψη για τον συντονισμό διεκδίκησης μέτρων για την επιβίωσή τους. Αποφάσισαν να στείλουν ένα πρώτο αγωνιστικό μήνυμα διεκδίκησης την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συντονισμού της δράσης με αγρότες και κτηνοτρόφους για κοινή διεκδίκηση των γενικότερων προβλημάτων που αφορούν την επιβίωσή τους.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, από τους Αγροτικούς Συλλόγους Πελασγίας, Στυλίδας, Μάνης, Ευρώτα, Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Λακωνίας, Ωλενιας, Αταλάντης και Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Διονύσου Βοιωτίας και τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Λιβανάτων, ενώ τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς έστειλαν, καθώς δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη σύσκεψη λόγω της απαγόρευσης απόπλου και της χιλιομετρικής απόστασης, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Λέσβου και Κέρκυρας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Πέτας, Ανω Πέτρας και Κομποτίου.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε ακόμα αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας με επικεφαλής τον πρόεδρό του Παναγιώτη Πολίτη. Επίσης ο Κώστας Μπασδέκης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Θωμάς Καρατράντος, δημοτικός σύμβουλος Λοκρών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αγώνας για επιβίωση και παραμονή στην καλλιέργεια

Στην πλούσια συζήτηση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των αγροτών ελαιοπαραγωγών μετέφεραν με γλαφυρά παραδείγματα την τραγική κατάσταση που βιώνουν σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας της γενικευμένης και εκτεταμένης ακαρπίας, που σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ακόμη και το 90% - 95%. Επισημάνθηκαν το υψηλό κόστος παραγωγής και η χαμηλή τιμή που πωλούν οι παραγωγοί το προϊόν τους, με τους ομιλητές να υπογραμμίζουν ότι από την εκτίναξη της τιμής του ελαιολάδου κερδισμένοι βγαίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια να φανούν ως υπαίτιοι οι ίδιοι οι αγρότες.

Τονίστηκε επίσης ότι το φετινό πρόβλημα της ακαρπίας έρχεται να προστεθεί στη μειωμένη παραγωγή που υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που, όπως επισημάνθηκε, έχει ως αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να συνεχίσει την επόμενη χρονιά την αγροτική της δραστηριότητα, αλλά και την αδυναμία να ζήσουν τις οικογένειές τους με το κόστος ζωής να εκτινάσσεται.

Τους εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγών καλωσόρισε στη σύσκεψη ο Χρήστος Λυγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, ο οποίος στην εισήγησή του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το εκτεταμένο πρόβλημα της φετινής ακαρπίας και η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής έρχονται να προστεθούν στα διαχρονικά και συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί και τα οποία καμία κυβέρνηση δεν έλυσε. Επισήμανε την ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, την αναποτελεσματική δακοκτονία, τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους, κυρίως στη βρώσιμη ελιά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα προβλήματα διαμορφώνουν όρους εκμηδενισμού του εισοδήματος των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών και τους φέρνουν αντιμέτωπους με τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά την επιβίωση και τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χρήστος Λυγδής επισήμανε ότι η Ομοσπονδία της Φθιώτιδας αναλαμβάνει την ευθύνη και την πρωτοβουλία από κοινού με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για την οργάνωση πανελλαδικής σύσκεψης ελαιοπαραγωγών και τη διαμόρφωση πλαισίου πάλης και διεκδίκησης, που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη της επιβίωσης των βιοπαλαιστών, θα δίνει απάντηση στα οξυμένα προβλήματά τους.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων απηύθυνε ο Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος ενημέρωσε για πρωτοβουλίες και αγωνιστικές αποφάσεις που ήδη «τρέχουν» σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, επισημαίνοντας ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στην καλλιέργεια της ελιάς. Σημείωσε ότι καθοριστικός παράγοντας στη διεκδίκηση θα είναι η μαζική συμμετοχή και η πίεση των κινητοποιήσεων, κάνοντας αναφορά μάλιστα σε παραδείγματα προηγούμενων ετών. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για συντονισμό και κοινό αγώνα όλων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, υπογραμμίζοντας ότι αιτήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής, την ασφάλιση και την καταβολή αποζημιώσεων αλλά και τη θέσπιση εγγυημένης κατώτατης τιμής για τα προϊόντα είναι κοινά για όλους και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για δυναμικό και συντονισμένο πανελλαδικά αγώνα.

Την αποσπασματική και μη σωστή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, την υποστελέχωση των υπηρεσιών αλλά και τις επιπτώσεις της ΚΑΠ στους ελαιοπαραγωγούς επισήμανε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Δουμπιώτης από τον Αγροτικό Σύλλογο Αταλάντης.

Μονόδρομος ο αγώνας και οι μαζικές κινητοποιήσεις

Στις «ανάσες» που έχουν πάρει μέχρι τώρα οι αγρότες μέσα από τους αγώνες τους, όπως το αφορολόγητο το 2016, στάθηκε στην παρέμβασή του ο Βασίλης Βρουλίτης από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, σημειώνοντας την ανάγκη για μαζικές κινητοποιήσεις. Αναφέρθηκε στη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και την τιμή πώλησης της ελιάς στην περιοχή της Λακωνίας, ενώ σημείωσε ότι η μείωση της παραγωγής τη φετινή χρονιά είναι τέτοια, που σε όποια τιμή και αν πουληθεί, δεν θα καλύψει ούτε τα έξοδα καλλιέργειας για τη νέα χρονιά.

Στην τραγική κατάσταση που βιώνουν βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή της ανατολικής Φθιώτιδας αναφέρθηκε ο Γιάννης Μαρούλης από τον Αγροτικό Σύλλογο Πελασγίας. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με την ακαρπία εδώ και τρία χρόνια, ενώ τόνισε την ανάγκη για συντονισμένο και μαζικό αγώνα.

Για μείωση της παραγωγής που κυμαίνεται στο 80% - 90% σε σχέση με πέρυσι, που επίσης ήταν άσχημη χρονιά, έκανε λόγο ο Γιάννης Μποδιώτης, εκπροσωπώντας τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», τονίζοντας ότι οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν από υποσχέσεις της κυβέρνησης, αλλά να διεκδικήσουν και να ασκήσουν πίεση με τους αγώνες τους.

Στην έλλειψη έργων υποδομής όπως αρδευτικά δίκτυα στάθηκε από την πλευρά του ο Γιάννης Καρναβιάς από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα ΤΟΕΒ της περιοχής δεν λειτουργούν και τα περισσότερα χωράφια είναι ξερικά, παρά το γεγονός ότι είναι δίπλα στη Λίμνη Τριχωνίδα.

Στην τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας, που μετά τα εκατοντάδες χιλιάδες καμένα ελαιόδεντρα και την κοροϊδία της κυβέρνησης βρίσκονται αντιμέτωποι και με το πρόβλημα της ακαρπίας, στάθηκε από την πλευρά του ο Θανάσης Βομπίρης από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Σημείωσε μάλιστα ότι οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί και αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λασπολογία και την κατασυκοφάντηση και τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον δρόμο του αγώνα.

«Ούτε πέρυσι μαζέψαμε, ούτε φέτος θα μαζέψουμε ελιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Θανόπουλος από τον Αγροτικό Σύλλογο Ωλενίας Αχαΐας, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει οι αγρότες να πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης και τον διαχωρισμό ανά καλλιέργεια.

Στις συνολικότερες επιπτώσεις που θα προκληθούν στις τοπικές κοινωνίες από το χαμένο εισόδημα και τη μειωμένη παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια, στάθηκε από την πλευρά του ο Χρήστος Πάσουλας από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Επισήμανε την εικόνα εγκατάλειψης που ήδη επικρατεί στις περισσότερες αγροτικές περιοχές, με τη μείωση του πληθυσμού και την έλλειψη έργων υποδομής και προστασίας όπως αντιπλημμυρικά έργα, ενώ σημείωσε ότι όπλο στα χέρια των βιοπαλαιστών αγροτών είναι η οργάνωσή τους, τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει λύσεις με τον αγώνα του και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ(2024-01-16 00:00:00.0)
Στους δρόμους βγήκαν χτες οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικώντας μέτρα επιβίωσης(2023-12-08 00:00:00.0)
Στις 7 Δεκέμβρη οι κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών(2023-12-05 00:00:00.0)
Μέτρα για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος(2023-08-18 00:00:00.0)
Δίκαια αιτήματα για να συνεχίσουν να παράγουν(2022-10-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την πάλη διεκδικώντας την ίδια τους την επιβίωση(2022-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ