Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΛΙΟΥ
Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή - καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο έγκλημα

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με ομιλητή τον Ακελ Τακάζ

Σε εκδήλωση - συζήτηση για την Παλαιστίνη, που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, χτες το απόγευμα, στην αίθουσα του δημαρχείου Ιλίου, μίλησε ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και μέλος της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε ότι και η συγκεκριμένη εκδήλωση επαναβεβαιώνει την πρωτοπόρα δράση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου στο πλαίσιο της ΕΕΔΥΕ, δράση διεθνιστική και αντιιμπεριαλιστική σε καιρούς και μέρες πολύ δύσκολες για έναν δοκιμαζόμενο εδώ και δεκαετίες λαό, τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης.

«Ενας λαός που εκδιώχθηκε βίαια το 1948 από τα πάτρια εδάφη του, με εκατομμύρια πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες αλλά και στη συνέχεια το 1967 με την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων, την επέκταση της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό το ανείπωτο δράμα συνεχίζεται και συνοδεύεται από λόγια και υποσχέσεις από κάθε λογής "καλοθελητές" όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ο λαός πεθαίνει με έναν "αργό θάνατο", μια μεθοδευμένη εξόντωση», σημείωσε.


Αναφέρθηκε επίσης στη δράση του ΠΣΕ στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης. Εξάλλου, το ΠΣΕ έχει ιστορικά άρρηκτους δεσμούς με τον Παλαιστινιακό λαό, τις φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές του δυνάμεις, τον πόθο και την αγωνία του να ζήσει ελεύθερα σε ανεξάρτητο, βιώσιμο, παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν από τις 4 Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σταθερά απέναντι στον πόλεμο εξόντωσης που διεξάγει το Ισραήλ

Στη δική του τοποθέτηση ο Ακελ Τακάζ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και την Επιτροπή Ειρήνης για «τις θέσεις αρχών και τις σταθερές θέσεις έκφρασης της αλληλεγγύης στη δίκαιη υπόθεση του Παλαιστινιακού λαού».

Τόνισε ότι αυτές οι θέσεις δεν έχουν αλλάξει παρ' όλες τις προσπάθειες «εξαπάτησης, υποκρισίας και ψεύδους που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπάθησαν να στιγματίσουν τον λαό μας ως τρομοκράτη» και πρόσθεσε πως αυτό είναι το χαρακτηριστικό που δίνουν πάντα σε όλες τις δυνάμεις που «δεν υποτάσσονται στις προσταγές τους και δεν εμπλέκονται στα εγκληματικά τους σχέδια ενάντια στους λαούς του κόσμου που απορρίπτουν την κυριαρχία, την επιθετικότητα και την κατοχή».

«Η συνάντησή μας αυτήν τη φορά έρχεται σε μια δύσκολη φάση του παλαιστινιακού αγώνα. Είμαι σίγουρος ότι παρακολουθείτε τι βιώνει ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας κυρίως αλλά και στη Δυτική Οχθη», ανέφερε.

Οπως σημείωσε, στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παλαιστινιακός λαός έχει υποβληθεί σε έναν πόλεμο εξόντωσης για πενήντα μέρες, στον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν όλα τα πολεμικά μέσα που διαθέτουν, ακόμη και διεθνώς απαγορευμένα όπλα, για να σκοτώσουν, να καταστρέψουν. Ως αποτέλεσμα αυτού του εγκλήματος τη 48η μέρα ήταν περισσότερα από 14.128 τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων 5.840 παιδιών και άνω των 3.940 γυναικών, 33.000 οι τραυματίες, από τους οποίους το 75% είναι γυναίκες και παιδιά. Ακόμη, 6.800 είναι οι αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια. Επίσης, 55 ασθενοφόρα καταστράφηκαν, 62 δημοσιογράφοι και 205 μέλη του ιατρικού προσωπικού σκοτώθηκαν, 26 νοσοκομεία σταμάτησαν να λειτουργούν και κάποια καταστράφηκαν. 266 είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που καταστράφηκαν και 230.000 οικιστικές μονάδες. 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια και τις περιοχές τους, ενώ όλες αυτές τις μέρες παραμένουν χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα.

Υπογράμμισε ότι το Ισραήλ, στηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συνεχίζει να «υποστηρίζει αυτήν τη γενοκτονία, να απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός και να εμποδίζει οποιοδήποτε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με αυτό».

Οσο για τη Δυτική Οχθη, η οποία υποβλήθηκε πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα σε μια εκστρατεία του στρατού, σημείωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν αιματηρές επιθέσεις στα στρατόπεδα προσφύγων στην Τζενίν, στη Ναμπλούς και την Τουλκαρέμ. Επίσης, ότι η πόλη της Ιερουσαλήμ και οι ισλαμικοί και χριστιανικοί ιεροί τόποι δέχθηκαν επιθέσεις και επιδρομές από εξτρεμιστές εποίκους σε καθημερινή βάση.

Συμπλήρωσε ότι από τις 7 Οκτώβρη μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη και έχει συλλάβει περισσότερους από 3.300.

«Αυτή είναι η εικόνα στην Παλαιστίνη», σημείωσε και αντιπαρέβαλε την άλλη πλευρά, που είναι η σταθερότητα του Παλαιστινιακού λαού, στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, παρά το μέγεθος των θυσιών. «Είμαστε μάρτυρες ενός μαζικού κινήματος αλληλεγγύης σε όλες τις πρωτεύουσες και πόλεις του κόσμου για τη δίκαιη υπόθεση του Παλαιστινιακού λαού. Ο Παλαιστινιακός λαός εκτιμά ιδιαίτερα αυτό το κύμα αλληλεγγύης στο οποίο ήσασταν μέρος, και γνωρίζει ότι το ψέμα του ισραηλινο-αμερικανικού αφηγήματος για το τι συμβαίνει αποκαλύφτηκε».

«Πιστεύουμε ότι η συνέχιση των εκστρατειών αλληλεγγύης και του παλαιστινιακού αγώνα θα αναγκάσει τις αλαζονικές δυνάμεις να αποδεχτούν μια δίκαιη λύση που θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του Ιούνη 1967 και το δικαίωμα των προσφύγων στην επιστροφή σύμφωνα με την απόφαση 194 των ΟΗΕ», τόνισε.

Πριν κλείσει την ομιλία του αναφέρθηκε στην καταπίεση και τις διώξεις εναντίον των «Ισραηλινών κομμουνιστών συντρόφων μας λόγω της απόρριψης του πολέμου και της υποστήριξης του τερματισμού της κατοχής, αγωνιζόμαστε μαζί, δίπλα δίπλα, για την επίτευξη αυτών των στόχων». «Ο στόχος όλων μας αυτήν τη στιγμή είναι να σταματήσει αυτή η σφαγή αμέσως», τόνισε και συμπλήρωσε «Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών!», καταχειροκροτούμενος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του Ακελ Τακάζ στην Ελλάδα (2023-11-28 00:00:00.0)
Σε πολύμορφη δράση καλεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (2023-11-24 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη (2014-09-05 00:00:00.0)
Η ισραηλινή θηριωδία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο (2014-08-12 00:00:00.0)
Να σταματήσουν άμεσα οι ισραηλινές πολεμικές ενέργειες (2006-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ