Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Με τα φτερά της φαντασίας...

Η παιδική εκπομπή «Αγριόχηνες» φιλοξενείται στο webradio του ΠΑΜΕ

«Οι Αγριόχηνες», μια όμορφη, ψυχαγωγική και εκπαιδευτική εκπομπή, μεταδίδεται από το webradio του ΠΑΜΕ κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα και κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί, καθώς και από τον «904 Αριστερά στα FM» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, μπορούμε να ακούσουμε την εκπομπή μαζί με τα παιδιά μας οποιαδήποτε μέρα και ώρα θελήσουμε μπαίνοντας στη σελίδα του ΠΑΜΕ (pamehellas.gr) και επιλέγοντας την ενότητα webradio και στη συνέχεια την κατηγορία πολιτιστικές.

Συνομιλήσαμε με την Χρυσούλα Λαμπούδη για την εκπομπή, τη θεματολογία της, σε ποιους απευθύνεται, αλλά και τι «διαφορετικό» έχει να πει στους μικρούς ακροατές...

***

-- Πείτε μας δυο λόγια για την εκπομπή. Σε ποιους απευθύνεται; Ποια η δομή και η θεματολογία της;

-- Η εκπομπή μας προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών 4 έως 8 ετών. Είναι μια ευαίσθητη ηλικία, στην οποία δομούνται βασικές δεξιότητες, συναισθήματα, γνώσεις κ.λπ. Τα παιδιά είναι πραγματικά σαν σφουγγαράκι που μπορεί να ρουφήξει αβίαστα και το καλό και το «σκουπίδι».

Εμείς στοχεύουμε με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο να συνδέουμε το ακροατήριό μας με ερεθίσματα τα οποία μπορούν να καλλιεργήσουν θετικά συναισθήματα που θα συμβάλουν στην ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των μικρών παιδιών.

Είναι δομημένη με σταθερές ενότητες, όπως το σήμα της εκπομπής, που επιμελήθηκε η Σοφία Καμαγιάννη με μουσικούς από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, τα παραμύθια μας, πάντα με επιλεγμένη θεματολογία και θετικό περιεχόμενο, κλασική μουσική, επιλεγμένα παιδικά τραγούδια και ακούγονται σταθερά τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και της Μαρίας Παπαγιάννη «Το τραγούδι του Μεσιάν» (αρχή παραμυθιού) και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (κλείσιμο εκπομπής).

-- Από πού γεννήθηκε η ιδέα να κάνετε μια εκπομπή που αναφέρεται σε παιδιά στο webradio του ΠΑΜΕ;

-- Την περίοδο της πανδημίας με την καραντίνα, προβλημάτισαν πολλούς γονείς η ενασχόληση των παιδιών με τις κάθε είδους οθόνες και η υπερβολική έκθεσή τους στην ηλεκτρονική πληροφορία. Ετσι μας ήρθε η ιδέα για το ραδιόφωνο. Μια εκπομπή με παραμύθια, τραγούδια και γλωσσικές ή σωματικές ασκήσεις, ιδέες για κατασκευές και αρκετές γνώσεις. Πάντα βέβαια με παιδαγωγικό, ευχάριστο και ποιοτικό περιεχόμενο.

-- Τι διαφορετικό έχει να «πει» αυτή η εκπομπή στους μικρούς ακροατές της;

-- Τα παιδιά δεν βλέπουν, μόνο ακούν. Αυτό διεγείρει τη φαντασία, καλλιεργεί τα αντανακλαστικά και δεξιότητες, περνούν ευχάριστα. Ξεχνούν για λίγο την οθόνη. Πετούν με τα φτερά της φαντασίας, ξεδιπλώνουν το εγώ τους. Παρακινούνται να πετάξουν ψηλά όπως και οι αγριόχηνες. Με σεβασμό και αλληλεγγύη μεταξύ τους. Οι αγριόχηνες έχουν πορεία σταθερή και ανοδική, πετούν ελεύθερα, μα και αρμονικά. Το εγώ γίνεται χρήσιμο στην ομάδα χωρίς να τσαλαπατιέται. Γίνεται σκαλοπάτι ή κρίκος για να ομορφύνουμε τη ζωή μας αλλά και τη ζωή γύρω μας. Εννοιες όπως η φιλία, η συντροφικότητα, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη στο παιδί της διπλανής πόρτας, όποιο χρώμα - θρησκεία - κουλτούρα και αν έχει, ο αγώνας για την ειρήνη, την ανθρώπινη δικαιοσύνη και πολλές άλλες αρετές κυκλοφορούν μέσα στα παραμύθια, στα τραγούδια και τα παιχνίδια μας.

Προσπαθούμε με λόγια απλά, με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο, κυρίως μέσα από αξιόλογα παραμύθια, με μεταφορικό και αλληγορικό λόγο να δίνουμε τη δική μας οπτική γωνία, χωρίς διδακτισμούς. Να βάζουμε τάξη στο ζαλισμένο από την πληθώρα ηλεκτρονικής πληροφορίας μυαλουδάκι των παιδιών και προπαντός να σπρώχνουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά και πιο ψηλά τη δική τους φαντασία. Δεν θέλουμε οι ακροατές μας να τρώνε μασημένη τροφή. Στόχος μας να μάθουν πως μπορούν να την παράγουν. Να μάθουν να είναι χρήσιμοι στον εαυτό τους αλλά και στους άλλους γιατί όλοι μας ζούμε σε ένα ενιαίο σύμπαν. Να παίρνουν ιδέες για το πώς μπορούν να αγωνιστούν και να το πετύχουν.

Τα ενθαρρυντικά γράμματα των γονιών που παίρνουμε μας ενισχύουν τη διάθεση να συνεχίσουμε. Είναι γεγονός ότι όσοι θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν ακροατές της εκπομπής, μπορούν να ορίσουν σταθερή ώρα και μέρα που θα την ακούν (υπάρχει αυτή η δυνατότητα) και τουλάχιστον στις πρώτες εκπομπές να παίζουν και να χοροπηδούν μαζί με τα παιδιά τους.

Τα παιδιά αισθάνονται ευχάριστα όταν και οι γονείς τους είναι χαρούμενοι, όταν και οι μεγάλοι απολαμβάνουν... τον μαγικό κόσμο των ιστοριών και των παραμυθιών.

Κλέβω μερικούς στίχους της Μαρίας Παπαγιάννη από «Το τραγούδι του Μεσιάν»... «Ιστορίες για να βρούμε της ζωής το μυστικό...».

Στο φεγγάρι αν θες να πάμε

ένας δρόμος πάει εκεί

μη φοβάσαι το ταξίδι

είμαστε όλοι δυνατοί

Είναι δύσκολος ο δρόμος

είναι δύσκολοι οι καιροί

μη φοβάσαι το σκοτάδι

όταν είμαστε μαζί

Και στου φεγγαριού τη σέλα

έλα ποντικέ μου έλα

παραμύθι να μας πεις

το αδύνατο μπορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ