Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με αφορμή τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις στον τομέα του οπτικοακουστικού

Ανοιχτή συζήτηση σωματείων, φορέων και οργανισμών συλλογικής διαχείρισης έγινε τη Δευτέρα στον κινηματογράφο «Αστορ»

Ανοιχτή συζήτηση σωματείων, φορέων και οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στον κινηματογράφο «Αστορ», ώστε γίνουν ευρύτερα γνωστές οι θέσεις τους για τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να συγχωνευθεί το Εθνικό Κέντρο Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Ενωση Σκηνοθετών Δημιουργών, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων των Ελλήνων Μουσικών «Απόλλων», Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους, Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Παραγωγών Κινηματογραφικών Εργων «Ερμείας», Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δκαιωμάτων Διευθυντών Φωτογραφίας, Σκηνογράφων «Ισοκράτης», Ενωση Ελλήνων Μεταγλωττιστών, Σωματείο Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό Τομέα «Κλακέτα», Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου & Κινηματογράφου. Οι παραπάνω υπογράφουν κοινή ανακοίνωση που βγήκε στη δημοσιότητα στις 9 Νοέμβρη.

Οι ομιλητές, αφού εξήγησαν πλευρές του επικείμενου νομοσχεδίου (το οποίο ήρθε στα χέρια τους μέσω διαρροών, καθώς δεν έχει βγει ακόμα σε διαβούλευση), έκρουσαν τον κώδωνα του κίνδυνου και κάλεσαν σε κοινή δράση τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου του Πολιτισμού.

Τα σωματεία εξήγησαν ότι η συγχώνευση μεταξύ αυτών των τριών νομικών προσώπων έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τους σκοπούς των φορέων όσο και με τα ίδια τα χαρακτηριστικά τους, και σημείωσαν ότι η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί παγκόσμια αποκλειστική πρωτοτυπία: Το ΕΚΚ είναι παραγωγικός οργανισμός που έχει δικαίωμα είσπραξης εσόδων από ενισχυόμενες ταινίες του και έχει σκοπό του την προώθηση και την προστασία της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης. Το ΕΚΟΜΕ είναι από το νομικό του πλαίσιο και την ίδρυσή του ένα επενδυτικό εργαλείο που αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο και κάθε οπτικοακουστικό έργο ως επενδυτικό κίνητρο, με στόχο την προσέλκυση ελληνικών και ξένων κεφαλαίων, και χρηματοδοτεί χωρίς να βασίζεται σε καλλιτεχνικά κριτήρια, αξιολογώντας την οικονομική βιωσιμότητα της πρότασης. Ο ΟΠΙ είναι ένας εποπτικός οργανισμός με χαρακτηριστικά ανεξάρτητης αρχής και κατεξοχήν αρμοδιότητά του είναι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο ενιαίος υπεροργανισμός εκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα του Πολιτισμού, καθώς το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολύ ευρύτερο και δεν αφορά μόνο τους κινηματογραφιστές, αλλά ολόκληρη την καλλιτεχνική δημιουργία. Ο οργανισμός φέρεται να περιέχει από την παραγωγή κινηματογραφικού έργου, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της πολιτικής για τα πνευματικά δικαιώματα μέχρι την κινηματογραφική παιδεία, μέσω σεμιναρίων και εκπαιδευτικών πλαισίων της πολιτιστικής διπλωματίας, όσο και του αρχείου κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής κληρονομιάς. Σημείωσαν επίσης ότι μαζί με την κατάργηση των 3 οργανισμών καταργούνται και οι νόμοι με τους οποίους λειτουργούν, άρα δεν θα υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο ούτε για τον κινηματογράφο, ούτε για τα πνευματικά δικαιώματα.

Ο Κώστας Φέρρης, πρόεδρος της Ενωσης Σκηνοθετών Δημιουργών, τόνισε ότι «η έννοια του δημιουργού συγκρούεται με τις έννοιες παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση, δηλαδή οι δημιουργοί θα έχουν τα χέρια τους δεμένα από τους παράγωγους». Ο πρόεδρος του ΟΣΔ «Ισοκράτης», Αργύρης Θέος, μετέφερε ότι «υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στους φορείς (...) ένας οργανισμός που ελέγχει δεν μπορεί να βρίσκεται κάτω από την εξουσία μιας διοίκησης η οποία εκπροσωπεί τους ελεγχόμενους». Ο Ντίνος Γεωργούντζος, γενικός γραμματέας του ΟΣΔ «Απόλλων», εκτίμησε ότι η δρομολογούμενη συγχώνευση «δεν θα ωφελήσει σε τίποτα τους δικαιούχους του οργανισμού σε ό,τι αφορά την πνευματική ιδιοκτησία, που είναι ένα πεδίο πολύ ιδιαίτερης ειδίκευσης». Ο Σήφης Στάμου από το Σωματείο Εργαζομένων «Κλακέτα» ανέδειξε ότι «οι εργαζόμενοι στο οπτικοακουστικό βιώνουν ένα ξεχαρβάλωμα των εργασιακών τους σχέσεων και έναν ευτελισμό των αμοιβών τους, όλα στο όνομα της "ανάπτυξης" (...) πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά τους παραγωγούς». Ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ Νάσος Χαλκίδης επεσήμανε ότι εδώ και καιρό υπάρχει η «πρόθεση» να ζητείται από τους δημιουργούς η παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματά τους και ότι αυτό που ετοιμάζεται είναι συνέχεια όλων των επιθέσεων που δέχονται οι δημιουργοί. Ο Μπάμπης Δαραδήμος φώτισε πλευρές των πνευματικών δικαιωμάτων, ανέλυσε τη βασική δομή του σχεδίου και τόνισε ότι αφορά συνολικά όλους τους κλάδους του Πολιτισμού. Ο Κώστας Σταματόπουλος, γραμματέας της ΕΣΔ, στάθηκε περισσότερο στη συγχώνευση του ΕΚΚ με το ΕΚΟΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι η κατεύθυνσή του στρέφεται ενάντια στους δημιουργούς, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει ανοιχτή πληγή 140 εκατ. στο ΕΚΟΜΕ και πως έχουν εγκριθεί δημόσια χρήματα χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχοι κωδικοί. Τέλος, ο Βασίλης Βαφέας από τον ΟΣΔ «Ερμείας» επεσήμανε ότι το σχέδιο εκφράζει την πολιτική βούληση να τσακιστούν οι δημιουργοί, διότι η Τέχνη ενοχλεί.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο Χρήστος Σκυλλάκος από την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου και ο Γιάννης Μισουρίδης από την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ