Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Στην Ολομέλεια συζητιέται από χθες και σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Οικονομικών για τη φοροεξόντωση των μικρών επαγγελματιών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Νομοσχέδιο που αποτελεί ένα ακόμα προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που αποτυπώθηκε και στην Εαρινή Εκθεση της Κομισιόν, προκειμένου να τρέξει «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από το τσάκισμα των μικρών επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση, υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο, εξαπέλυσε και χθες ένα ακόμα κύμα συκοφαντικής προπαγάνδας σε βάρος των επαγγελματιών, χαρακτηρίζοντάς τους συλλήβδην «παράνομους» και «φοροφυγάδες», με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη να επιχειρούν προκλητικά και με διάφορες αλχημείες να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά «κοινωνικού αυτοματισμού». Επικαλούμενοι μάλιστα τη βαριά φορολογία που με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων «γδύνει» μισθωτούς και συνταξιούχους, τους κάλεσαν να στραφούν ενάντια στους «φοροφυγάδες» αυτοαπασχολούμενους, επειδή τάχα αυτοί «πληρώνουν λιγότερα». Μόλις δύο μήνες μετά την ψήφιση ενός ακόμα αντεργατικού εκτρώματος για τις νέες ελαστικές μορφές εργασίας, και με την κυβέρνηση να στηρίζει την εργοδοσία στην άρνησή της να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις για τους μισθωτούς και λίγες μέρες μετά την άρνησή της να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων για επαναφορά του Δώρου Χριστουγέννων και αυξήσεις στις συντάξεις, χθες η κυβέρνηση φόρεσε την προβιά του προστάτη τους απέναντι στους ελευθεροεπαγγελματίες. Κι αυτό την ίδια στιγμή που με την πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για επιπλέον φορολογία με βάση την μισθοδοσία που καταβάλλει στο προσωπικό του ο επαγγελματίας, τίθεται ένας ακόμα «κόφτης» στις αυξήσεις μισθών. Κάτι που αναδεικνύει ότι εργαζόμενοι, μικροί επιχειρηματίες και συνταξιούχοι έχουν απέναντί τους το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, της ανταγωνιστικότητας και της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα παραπάνω ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ολομέλεια, κατεδαφίζοντας κάθε μύθο περί «φορολογικής δικαιοσύνης» και μεταφέροντας στη Βουλή τις δίκαιες διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ακατάσχετο λογαριασμό κ.λπ.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της «Νέας Αριστεράς» και των υπόλοιπων κομμάτων, από τη μία απέκρυπταν τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, όπως και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι απευθείας βγαλμένο από τα κιτάπια του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΕΕ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Από την άλλη άφηναν στο απυρόβλητο τις δεκάδες διατάξεις και νόμους με τους οποίους όλες οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει καθεστώς φοροασυλίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κατηγορούσαν μάλιστα την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο «δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή», υιοθετώντας δηλαδή το βασικό της προπαγανδιστικό πρόσχημα, ενώ την καλούσαν πιο αποφασιστικά να εφαρμόσει την ψηφιοποίηση των συναλλαγών, που άλλωστε προβλέπονται στο νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ