Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Τρομοκρατία πίσω από τις «βιτρίνες» των μεγάλων επενδύσεων

«Πίσω από το θόρυβο των μεγάλων επενδύσεων και τη βιτρίνα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής κρύβονται οι ίδιες και χειρότερες άθλιες εργασιακές συνθήκες, όπως σε όλους τους χώρους δουλειάς». Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων με αφορμή τις έξι απολύσεις εργαζομένων στο τμήμα ελέγχου ποιότητας λογισμικού της πολυεθνικής P&I στα Γιάννενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ολόκληρο το τμήμα ελέγχου ποιότητας λογισμικού, πάνω από 40 εργαζόμενοι, μετέβησαν την προηγούμενη βδομάδα στην έδρα της εταιρείας στη Γερμανία, μετά από πρόσκληση της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι για πέντε μέρες υπέστησαν καψόνια στις συνεδριάσεις, παρουσιάσεις και αξιολογήσεις, στις οποίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν. Μάλιστα, αντέδρασαν απαιτώντας να σταματήσει η προσβλητική για την αξιοπρέπειά τους στάση της εταιρείας.

Ως απάντηση η πολυεθνική προχώρησε στην απόλυση 6 εργαζομένων που σήμερα διαρρέει ότι γίνονται λόγω ...αναδιάρθρωσης του τμήματος. Στόχος των απολύσεων σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι να επιβάλει η εταιρεία «σιγή νεκροταφείου» στις μαζικές αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι πρακτικές της. Μάλιστα, επισημαίνουν πως την ώρα που διαφημίζεται η επέκταση της εταιρείας προαναγγέλλονται και άλλες απολύσεις.

Ανάκληση όλων των απολύσεων

Αμεση ήταν η παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Χτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τα τοπικά στελέχη της εταιρείας στα Γιάννενα, όπου μεταφέρθηκε η απαίτηση των εργαζομένων για ανάκληση όλων των απολύσεων. Από τη συζήτηση, επιβεβαιώθηκε η καταγγελία των εργαζομένων ότι απειλούνται να σταματήσουν τις αντιδράσεις, διαφορετικά η πολυεθνική θα αποχωρήσει και θα χάσουν όλοι τις δουλειές τους. Πρόσθετα, δεν διαψεύστηκε η φημολογία για νέες απολύσεις.

«Το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να μην περάσει ο σύγχρονος εργασιακός "μεσαίωνας" για τη νέα γενιά, τους νέους επιστήμονες», τονίζει το σωματείο στην ανακοίνωσή του και καλεί κάθε νέο και νέα να πάρει θέση, να δυναμώσει τον οργανωμένο αγώνα μέσα από το σωματείο του, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Κινητοποίηση και εκδήλωση αλληλεγγύης για τους απολυμένους στην «PeopleCert»

Νέα κινητοποίηση και εκδήλωση αλληλεγγύης για την ανάκληση των απολύσεων από την εταιρεία «PeopleCert» οργανώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, καλώντας σε συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Η κινητοποίηση θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, στα γραφεία της εταιρείας (πεζόδρομος Κοραή), στις 8.45 π.μ.

Η εκδήλωση αλληλεγγύης θα γίνει το Σάββατο 9 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ. στα γραφεία του Συνδέσμου (3ης Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη).

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες του Σωματείου, η εργοδοσία απέλυσε 5 εργαζόμενους, οι τρεις εκ των οποίων - όλως τυχαίως - ήταν υποψήφιοι για το νέο ΔΣ.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα το σωματείο τονίζει πως «το "μοντέρνο, σύγχρονο, φιλικό" περιβάλλον της εταιρείας αποδείχτηκε τοξικό, εχθρικό και εκδικητικό προς τους εργαζόμενους που μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι και για αυτά που όλοι έχουμε ανάγκη.

(...) Οι απολύσεις των συνάδελφων μας, των φίλων μας έγιναν για να μας τρομοκρατήσουν όλους και να φοβηθούμε να ζητάμε τα αυτονόητα που όλοι συμφωνούμε. Με τη μαζική μας αντίδραση και αλληλεγγύη η τρομοκρατία δεν πέρασε».

Η εταιρεία, τονίζει το σωματείο, «ήδη παραδέχτηκε ότι η ανάκληση ή μη των απολύσεων δεν έχει σχέση με λόγους βιωσιμότητας αλλά η επιστροφή ή μη των συναδέλφων μας στη δουλειά τους θα είναι απόφαση της Διοίκησης» και επισημαίνει ότι τώρα είναι σημαντικό «να δούμε την κλιμάκωση της δράσης μας για τη στήριξη των απολυμένων συναδέλφων μας αλλά και την υπεράσπιση όλων μας απέναντι στις επιθέσεις της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ