Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπέρ της αναστολής του «φρένου χρέους» το 2024 το συνέδριο του SPD

Με φόντο την οικονομική ύφεση, τη δημοσιονομική κρίση και τους τριγμούς για την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά και εν μέσω αντιθέσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό (Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι - Φιλελεύθεροι), διεξήχθη Παρασκευή και Σάββατο στο Βερολίνο το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας.

«Αισιοδοξία» για την υπέρβαση της κρίσης επέδειξε ο καγκελάριος, Ο. Σολτς, μιλώντας στο συνέδριο, αναφορικά με το δημοσιονομικό «κενό» ύψους 60 δισ. ευρώ μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον περασμένο μήνα, κατόπιν προσφυγής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Η Γερμανία θα πρέπει να εγκρίνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023, ενώ το SPD βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς εταίρους για να ανασταλεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους» και για το 2024, για να μην τεθούν σε κίνδυνο δαπάνες για βιομηχανικά έργα, επενδύσεις στο «κλίμα» κ.ά.

«Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άλυτο πρόβλημα», δήλωσε, αλλά «θα πρέπει να συνεννοηθούμε όλοι μεταξύ μας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, σε εντατικές συζητήσεις».

«Με την ομιλία του ο Σολτς συμφιλιώνει το κόμμα, αλλά προσωρινά», σχολιάζει το «Spiegel».

Λίγο αργότερα οι σύνεδροι του SPD ζήτησαν να ανασταλεί και για το 2024 το «φρένο χρέους», ενώ το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) επιμένει να τηρηθεί.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Σολτς τόνισε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, κάτι που αναμένεται να είναι και το κύριο επιχείρημα των Σοσιαλδημοκρατών για την αναστολή του «χρεόφρενου» στη σχετική συζήτηση για το 2024.

Το σχετικό ψήφισμα τονίζει ότι «η κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης» τεκμηριώνεται λόγω του πολέμου, όχι μόνο λόγω της στήριξης προς το Κίεβο, αλλά και λόγω των αυξημένων δαπανών για τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία, καθώς και των επιπτώσεων στην αγορά Ενέργειας.

Το βράδυ της Παρασκευής, οι συμπροεδρεύοντες του SPD, Σάσκια Εσκιεν και Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, επανεξελέγησαν στην ηγεσία του κόμματος με ποσοστό 82,6% και 85,6% αντίστοιχα. Ο γενικός γραμματέας, Κέβιν Κούνερτ, επανεξελέγη με 92,55%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ