Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Φουντώνουν τα παζάρια για την τελική διακήρυξη

Με επιστολή του ο ΟΠΕΚ καλεί τα μέλη του να μη δεχτούν οποιαδήποτε διατύπωση κατά των ορυκτών καυσίμων

Copyright 2023 The Associated

Φουντώνουν τα παζάρια στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28), στο Ντουμπάι, σε μια προσπάθεια να συνταχθεί ένα κοινό τελικό ανακοινωθέν, ενώ η σύγκρουση συμφερόντων και οι γεωπολιτικές αντιθέσεις που δεν σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος κυριαρχούν.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, Σάιμον Στιλ, ζήτησε από τις χώρες που συμμετέχουν να απέχουν από «ανώφελες τακτικές δημιουργίας εμποδίων» καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελική τους ευθεία και προειδοποίησε ότι ένα πισωγύρισμα «θα κοστίσει αμέτρητα εκατομμύρια ζωές».

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι δύο βασικά ζητήματα: Η σταδιακή αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα και το οικονομικό βάρος για «βοήθεια» προς τις λιγότερο αναπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες.

Ενας συνασπισμός άνω των 80 χωρών - ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι μικρές νησιωτικές χώρες - πιέζουν για ένα τελικό κείμενο που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική «αρένα», στο οποίο θα περιλαμβάνεται «η σταδιακή αποχώρηση» από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί στα σχεδόν 30 χρόνια διασκέψεων του ΟΗΕ.

Ισχυρή αντίθεση εκφράζουν κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα μέλη πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ. Πάντως, ο φετινός πρόεδρος της COP28, Σουλτάν αλ Τζάμπερ, από τα ΗΑΕ, έχει δεσμευθεί ότι ήδη από σήμερα, 12 Δεκέμβρη, μέρα λήξης της Διάσκεψης, θα υπάρξει «ιστορική συμφωνία».

Μιλώντας σε συνάντηση υπουργών και διαπραγματευτών την Κυριακή, εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στην COP28 δήλωσε ότι στη συμφωνία δεν θα πρέπει να γίνει επιλογή των ενεργειακών πηγών, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.

Η άποψη αυτή απηχεί την έκκληση που έκανε ο ΟΠΕΚ σε επιστολή προς τα μέλη του, που βγήκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα, στην οποία τους ζητούσε να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε φρασεολογία στοχοποιεί άμεσα τα ορυκτά καύσιμα, που εξακολουθούν να παράγουν περίπου το 80% της παγκόσμιας Ενέργειας.

«Ο κόσμος χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις μορφές Ενέργειας, περιλαμβανομένων των υδρογονανθράκων», υποστήριξε ο γγ του ΟΠΕΚ και «η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική».

Η τελική συμφωνία εξαρτάται και από τις αποζημιώσεις που θα προβλέπει για τις «αναδυόμενες» οικονομίες, όπως η Ινδία, η οποία παράγει τα 3/4 της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει από τον άνθρακα, και διεκδικούν επενδύσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών.

Κράτη που στρέφονται σε μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ και την πυρηνική ενέργεια καταδίκασαν τη θέση του ΟΠΕΚ για τα ορυκτά καύσιμα. Η Ισπανία και η Γαλλία αντέδρασαν έντονα, ενώ ο Καναδός υπουργός Περιβάλλοντος, Στίβεν Γκιλμπό, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο - κλειδί στις συνομιλίες της COP28, δήλωσε «αρκετά πεπεισμένος» ότι στο τελικό ανακοινωθέν θα υπάρξει αναφορά στα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο, «ειλικρινά λίγη σημασία έχει τι λέει το κείμενο, κατευθυνόμαστε προς μια μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ