Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2023
Μία ακόμα χρονιά διακρίσεων, με αντίπαλο τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα

Χρονιά επιτυχιών ήταν το 2023 και για τον Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ

Associated Press

Χρονιά επιτυχιών ήταν το 2023 και για τον Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ
Χρονιά γεμάτη διακρίσεις και μετάλλια, σε όλες σχεδόν τις διοργανώσεις όπου υπήρχε ελληνική συμμετοχή, ήταν το 2023 για τον κλασικό αθλητισμό της χώρας μας. Οι Ελληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες στίβου όλων των ηλικιών φρόντισαν για άλλη μια φορά να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε διεθνές επίπεδο, με την κατάκτηση πληθώρας μεταλλίων και την κατάληψη άλλων αξιόλογων θέσεων, αλλά και με την επίτευξη διαφόρων ρεκόρ και προσωπικών διακρίσεων. Συνολικά ο ελληνικός στίβος τη χρονιά που πέρασε πανηγύρισε την κατάκτηση 53 μεταλλίων στους αγώνες όλων των κατηγοριών σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και βαλκανικό επίπεδο, από τα οποία 16 ήταν χρυσά, 20 αργυρά και 17 χάλκινα.

Διακρίσεις οι οποίες, πρέπει να σημειωθεί, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα αν συνυπολογιστεί ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η επιτυχία ήρθε κυρίως χάρη στην προσωπική προσπάθεια των ίδιων των αθλητών, των οικογενειών τους και των προπονητών, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, όπως έχουν αποκαλύψει μέσω δηλώσεών τους και οι ίδιοι οι άνθρωποι του αθλητισμού. Οι επιτυχίες που ήρθαν και το 2023 αποτελούν για μια ακόμα φορά τη μία όψη του νομίσματος όσον αφορά τον ελληνικό αθλητισμό. Η άλλη όψη είναι τα χρόνια και σημαντικά προβλήματα του χώρου, αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά στον αθλητισμό, και παραμένουν χωρίς ουσιαστική λύση. Πρόκειται δε για προβλήματα που όχι μόνο παγιώνουν μια στυγνή πραγματικότητα αλλά είναι αδύνατον να κρυφτούν πίσω από κυβερνητικές φιέστες και μεγαλοστομίες των αρμοδίων. Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που σημάδεψαν το 2023 αφορά την άθλια και σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνη για αθλητές και αθλούμενους κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως μαρτυρούν τα παραδείγματα με τα όσα συνέβησαν στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, το λουκέτο στο Καυτανζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, στο ΕΑΚ Λάρισας, στο Δημοτικό Στάδιο Σερρών, στο Κολυμβητήριο Χανίων κ.λπ.

Το φαινόμενο Τεντόγλου

Τα βήματα ανόδου της στον ακοντισμό επιβεβαίωσε και την περασμένη χρονιά η Ελίνα Τζένγκο

Eurokinissi

Τα βήματα ανόδου της στον ακοντισμό επιβεβαίωσε και την περασμένη χρονιά η Ελίνα Τζένγκο
Σε ατομικό επίπεδο, στην κορυφή της «πυραμίδας» των ελληνικών επιτυχιών βρέθηκε για μια ακόμα φορά ο καλύτερος αθλητής του κόσμου στο μήκος αυτήν τη στιγμή, Μίλτος Τεντόγλου. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης κατάφερε μέσα στη χρονιά που πέρασε να φτάσει στην κατάκτηση τριών ακόμα χρυσών μεταλλίων στο αγώνισμα, από τα οποία ξεχώρισε αυτό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο μάλιστα ήταν και το μοναδικό που έλειπε από τη συλλογή του. Σε έναν ακόμα συναρπαστικό τελικό, με σπουδαίους αντιπάλους, ο Ελληνας άλτης κατάφερε να πάρει την πρωτιά με άλμα στα 8,25 μ., μπαίνοντας σε ένα κλειστό γκρουπ αθλητών οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τις πρωτιές στο αγώνισμά τους σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων και Πρωταθλημάτων ηπείρων σε ανοιχτό και κλειστό στίβο. Επιπλέον, μέσα στο 2023 ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι διατήρησε τον τίτλο του στο αγώνισμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης, ενώ πήρε την πρωτιά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (πρώην Μπρούνο Τζάολι) που έγινε στη Σιλέσια της Πολωνίας. Από δω και πέρα, για τον Μίλτο Τεντόγλου το 2024 αποτελεί μια χρονιά προκλήσεων για νέες διακρίσεις, με κορυφαία την προσπάθειά του να κατακτήσει ξανά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το προσεχές καλοκαίρι στο Παρίσι.

Στα ψηλά η Ντρισμπιώτη, επιτυχίες από την Τζένγκο και τον Καραλή

Ο Μίλτος Τεντόγλου και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ξεχώρισαν ανάμεσα στις ελληνικές διακρίσεις για το 2023 (στη φωτ. και ο προπονητής του πρώτου, Γιώργος Πομάσκι)

Eurokinissi

Ο Μίλτος Τεντόγλου και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ξεχώρισαν ανάμεσα στις ελληνικές διακρίσεις για το 2023 (στη φωτ. και ο προπονητής του πρώτου, Γιώργος Πομάσκι)
Νέους «κρίκους» στην αλυσίδα των διακρίσεών της στο βάδην πρόσθεσε και την περασμένη χρονιά η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Η αθλήτρια από την Καρδίτσα κατάφερε στη Βουδαπέστη να πάρει το πρώτο της μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, κατακτώντας την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα των 35 χλμ. Επίσης, η Ελληνίδα αθλήτρια επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στο αγώνισμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φτάνοντας στην κατάκτηση της 1ης θέσης στα 20 χλμ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βάδην στο Ποντεμπράντι της Ιταλίας, αλλά και στο ίδιο αγώνισμα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Χρονιά νέων επιτυχιών ήταν το 2023 και για την Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό, η οποία επιβεβαίωσε τα σταθερά βήματα ανόδου της στο αγώνισμα. Η νεαρή αθλήτρια κατάφερε να κάνει «νταμπλ» στις «χρυσές» επιτυχίες, κατακτώντας την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Κ23 που έγινε στο Εσπο της Φινλανδίας, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων που έγινε στη Λεϊρία της Πορτογαλίας. Παράλληλα, στη Βουδαπέστη συμμετείχε για δεύτερη φορά στην καριέρα της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ωστόσο και πάλι τα λάθη στα προκριματικά τής στέρησαν την πρόκριση στον τελικό.

Στις ελληνικές πρωτιές που ξεχώρισαν σε διεθνές επίπεδο συμπεριλαμβάνονται και οι δύο διακρίσεις βάθρου του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ, με τον νεαρό άλτη να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων. Παράλληλα κατέρριψε και το πανελλήνιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο, με άλμα στα 5,86 μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο ΣΕΦ τον περασμένο Φλεβάρη.

Υποσχέσεις για το μέλλον από τους νέους

Εξαιρετική χαρακτηρίζεται η χρονιά και σε ό,τι αφορά το «νέο αίμα» του κλασικού αθλητισμού στη χώρα μας, με πλειάδα αθλητών και αθλητριών να φτάνουν σε διακρίσεις στις διοργανώσεις νεαρών και μικρών ηλικιών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, δίνοντας υποσχέσεις για ακόμα περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον.

Η πολύ καλή παράδοση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 συνεχίστηκε και στη Φινλανδία, με απολογισμό 1 χρυσό, 1 αργυρό και 2 χάλκινα μετάλλια, και τη 12η θέση στον πίνακα των μεταλλίων για την ελληνική αποστολή, αποτελούμενη από 40 αθλητές και αθλήτριες. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 στην Ιερουσαλήμ η Ελλάδα συμμετείχε επίσης με πολυπληθή αποστολή (34 αθλητές - αθλήτριες), πανηγυρίζοντας την κατάκτηση 2 χάλκινων μεταλλίων και μια σειρά καλές επιδόσεις. Τέλος, η αποστολή του στίβου δέσποσε στις ελληνικές διακρίσεις στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας, στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, με την κατάκτηση 10 εκ των 13 μεταλλίων της Ελλάδας σε όλα τα σπορ της διοργάνωσης.


Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελληνικές προσδοκίες με το βλέμμα στο Παρίσι (2024-06-08 00:00:00.0)
Ελαμψε ο «χρυσός» Μίλτος Τεντόγλου... (2023-08-25 00:00:00.0)
Ο Μ. Τεντόγλου και η Α. Ντρισμπιώτη κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς (2022-12-21 00:00:00.0)
«Χρυσό» φινάλε με τις Ντρισμπιώτη και Τζένγκο (2022-08-23 00:00:00.0)
Ξεκίνησε στο Ορεγκον των ΗΠΑ (2022-07-16 00:00:00.0)
Με φιλοδοξίες διάκρισης η ελληνική αποστολή (2021-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ