Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Με συντονισμένο αγώνα απαντούν στα μεγάλα αδιέξοδα και τη χρεοκοπία

Διαμαρτυρία σήμερα και κινητοποιήσεις στις 26 Γενάρη

Από τη σύσκεψη στην Αρτα
Από τη σύσκεψη στην Αρτα
Πάνω από 100 βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι απ' όλη την Ηπειρο συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα «Διώνη» στο Συνεδριακό Κέντρο Αρτας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας (ΟΑΣΝΑ).

Ομόφωνα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, ενώ στις 26 Γενάρη βγαίνουν σε κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες των νομών, με την ΟΑΣΝΑ να καλεί σε συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ στη γέφυρα της πόλης.

Στη σύσκεψη μέσα από δεκάδες παρεμβάσεις αναδείχτηκε το σύνολο των προβλημάτων των βιοπαλαιστών παραγωγών και των διεκδικήσεών τους. Συγκεκριμένα απαιτούν να στηριχτεί το εισόδημά τους που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, για να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Οι ελαιοπαραγωγοί μένουν χωρίς εισόδημα εξαιτίας της ακαρπίας στην ελιά (πάνω από 95%) λόγω των περσινών άσχημων καιρικών φαινομένων αλλά και της ανυπαρξίας υποδομών όπως αρδευτικά έργα.

Οι παραγωγοί στα εσπεριδοειδή αντιμετωπίζουν μειωμένη χαμηλής ποιότητας παραγωγή εξαιτίας της εξάπλωση του εντόμου «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης», που τα προσβάλλει. Ακόμη χειρότερα απειλούνται με καταστροφή του κεφαλαίου, αφού το έντομο προσβάλλει και τα δέντρα με κίνδυνο να ξεραθούν. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι ενώ το έντομο έχει εμφανιστεί από το 2015 σε εγκαταλειμμένα χωράφια, το κράτος δεν υλοποίησε κανένα ουσιαστικό μετρό αντιμετώπισής του, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις. Αποτέλεσμα φέτος να εξαπλωθεί σε όλο τον κάμπο της Αρτας με ολέθριες συνέπειες.


Αντίστοιχα η παραγωγή των αμπελουργών φέτος έχει υποστεί συντριπτικό χτύπημα από τον περονόσπορο. Μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών εμφανίζουν και οι μελισσοκόμοι, που πρόσθετα «καίγονται» από το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και τις κάθε είδους απαγορεύσεις που τους επιβάλλει η κυβέρνηση στην παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων τους.

Απέναντι σε όλα αυτά τα επείγοντα προβλήματα ο ΕΛΓΑ παρά την αύξηση «φωτιά» των ασφαλιστικών εισφορών, δεν δίνει δεκάρα για την ακαρπία στην ελιά, τον περονόσπορο στα αμπέλια και τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη στα εσπεριδοειδή.

Νέο χτύπημα στο εισόδημα των παραγωγών γάλακτος

Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να δίνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή, ενώ σαν βόμβα έχει πέσει ο εκβιασμός για νέα μείωση. Συγκεκριμένα η «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ» προωθεί μείωση της τιμής του γάλακτος κατά 10 λεπτά το κιλό, που έρχεται να προστεθεί στις δυο προηγούμενες μειώσεις που έκανε των 3 λεπτών/κιλό. Η νέα μείωση σημαίνει για έναν κτηνοτρόφο απώλεια εισοδήματος 5.000 ευρώ για μια ποσότητα 50 τόνων εντείνοντας τα αδιέξοδά του. Ετσι, από τη μία οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους και από την άλλη η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα οι αγρότες καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Οι αγρότες με το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ζητούν ενίσχυση 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία στην ελιά και 600 ευρώ ανά στρέμμα για τις καταστροφές στα εσπεριδοειδή και στα αμπέλια από τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη και τον περονόσπορο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανω Πέτρας, Πέτα, Πολυδρόσου, Ανέζας, Ανθότοπου, Φιλοθέης και Κομποτίου από την Αρτα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας με τους συλλόγους Φαναρίου, Ζαλόγγου και Τύριας, ενώ το «παρών» έδωσαν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι Αρτας, Πρέβεζας και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας.

Παρέμβαση στη συζήτηση επίσης έγινε από τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της Επιτροπής των Μπλόκων, ενώ παρακολούθησαν και πραγματοποίησαν παρεμβάσεις οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου, του Επιμελητηρίου Αρτας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ