Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δυναμώνουν τη μάχη για την επιβίωσή τους

Δεκάδες τρακτέρ στις πλατείες χωριών της Καρδίτσας και σε άλλες περιοχές | Πανθεσσαλική σύσκεψη αύριο στον Παλαμά, κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές

Μηχανοκίνητη πορεία στα Γρεβενά
Μηχανοκίνητη πορεία στα Γρεβενά
Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι «ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ τους, δίνοντας με αποφασιστικότητα τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Επίσης, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Παρά τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, το αγωνιστικό κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών βρίσκει ήδη ανταπόκριση στους αγρότες και κτηνοτρόφους, που βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε, η πλούσια αγωνιστική πείρα και οι κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων επιβεβαιώνουν ότι ο πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας είναι μονόδρομος, κόντρα στη λογική της αναμονής και της αναζήτησης «σωτήρων» για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Πανθεσσαλική σύσκεψη αύριο στον Παλαμά

Κατερίνη
Κατερίνη
Με δεκάδες τρακτέρ να είναι παραταγμένα στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας από χτες, τους βιοπαλαιστές αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας να συμπληρώνουν σήμερα 35 μέρες στον κόμβο Πλατυκάμπου και τους αγρότες της Μαγνησίας να έχουν βγάλει τρακτέρ και να προγραμματίζουν σήμερα μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας οργανώνουν πανθεσσαλική σύσκεψη αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στον Παλαμά, όπου θα συζητηθούν ο συντονισμός και η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Αλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών της περιοχής αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα: Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και κοπάδια με ζώα καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν, καθυστερούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής το οποίο προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή προαναγγέλλει νέες καταστροφές, αφού κινείται στη γνωστή λογική του κόστους - οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση και διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης». Αλλά και η νέα ΚΑΠ έχει φέρει μεγάλες περικοπές στη βασική ενίσχυση, δείχνοντας ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών.

Σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Παραταγμένα τα τρακτέρ στον Παλαμά Καρδίτσας
Παραταγμένα τα τρακτέρ στον Παλαμά Καρδίτσας
Αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους είναι οι αγρότες και σε μια σειρά άλλες περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί συγκέντρωσαν τα τρακτέρ τους στην πλατεία της Κατερίνης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πιερίας, οι οποίοι από το πρωί της Παρασκευής είχαν παρατάξει τα αγροτικά τους μηχανήματα στην παλιά Εθνική οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, κοντά στο ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης Γ. Χαρισσόπουλος, οι αγρότες χθες προχώρησαν σε συμβολική κίνηση στην πλατεία της πόλης και στη συνέχεια επέστρεψαν στο ίδιο σημείο όπου έχει στηθεί το μπλόκο.

Σε συμμετοχή στο μπλόκο των συναδέλφων τους στην Κατερίνη προσανατολίζονται, στο μεταξύ, και οι αγρότες του Κολινδρού.

Τρακτέρ έχουν βγει και στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδιο θα γίνει τις επόμενες μέρες και σε άλλα χωριά, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης, από χτες παραμένουν στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα κτηνοτρόφων και αγροτών της περιοχής, ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Μετά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Γρεβενών, βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν χτες το πρωί σε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους των Γρεβενών.

Πριν καταλήξει στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών η μηχανοκίνητη πορεία πέρασε από το δημαρχείο της πόλης, όπου ο Αγροτικός Σύλλογος επέδωσε τα αιτήματα στα οποία κατέληξε η Γενική του Συνέλευση την Παρασκευή.

Με τη λήξη της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνέλευση, όπου αποφασίστηκε να παραμείνουν τα τρακτέρ έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας και να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, σε συντονισμό με άλλους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας.

Στη Δυτική Ελλάδα

Σε μαζικές συσκέψεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι προχώρησε τις προηγούμενες μέρες και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας από κοινού με Αγροτικούς Συλλόγους σε Βόνιτσα και Λεπενού, όπου αποφασίστηκε και η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων τη Δευτέρα 22 Γενάρη. Εκείνη τη μέρα θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις: Στο Αγρίνιο (12 μ.) στην κεντρική πλατεία και στον κόμβο της διασταύρωσης Βόνιτσας με Λευκάδα (11.30 μ.μ.), με την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους να καλούν σε μαζική συμμετοχή με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Μέχρι τις πρώτες κινητοποιήσεις αποφασίστηκε επίσης να συνεχιστούν οι ενημερώσεις στα χωριά, για να λάβει γνώση κάθε βιοπαλαιστής αγροτοκτηνοτρόφος, ενώ νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στο Νεοχώρι. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί κάλεσμα για συμπαράσταση και αλληλεγγύη από τους εργατικούς - λαϊκούς φορείς του νομού.

Σε συσκέψεις στα χωριά για ενημέρωση και οργάνωση κινητοποιήσεων προχωρά και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας από κοινού με Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους. Μετά την τελευταία, που πραγματοποιήθηκε στην Ξυλοκέρα, προγραμματίζεται νέα στο Χειμαδιό σήμερα Τρίτη το απόγευμα.

Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στις 22/1

Σε παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Τρίπολη τη Δευτέρα 22 Γενάρη (12 μ.) καλεί τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ορίζοντας προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ, η ΟΑΣΠΠ σημειώνει ότι προχωρά στη συγκεκριμένη κινητοποίηση έπειτα από συνελεύσεις σε όλους τους νομούς, ενώ το κάλεσμά της συνυπογράφουν οι Σύλλογοι από τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Κορινθία.

Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ευχές, επισημαίνουν και προσθέτουν ότι «η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά στον αγώνα για επιβίωση δεν οφείλεται στην κακοτυχία μας ή στην ανικανότητα των υπουργών, αλλά στις διαχρονικές αγροτικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην πραγματικότητα θέλουν την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων εκτός επαγγέλματος, ώστε να μείνει μια μικρή μειοψηφία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων». Και καταλήγουν:

«Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να αποδεχθούμε μοιρολατρικά αυτήν την πολιτική στόχευση. Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι αποδεχόμενοι το ξεκλήρισμά μας. Η απάντηση πρέπει να είναι η οργάνωση του αγώνα μας, με μεγαλύτερη συμμετοχή και μαζικότητα στους Αγροτικούς Συλλόγους και πανελλαδικό συντονισμό, που είναι και το μεγαλύτερο όπλο μας!».

Σε άλλες περιοχές

Σε παμφθιωτική σύσκεψη για τον συντονισμό και την οργάνωση κινητοποιήσεων καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λαμίας, στην οδό Λεωνίδου.

Στη Σάμο, αύριο Τετάρτη οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο μετά από κάλεσμα του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, με το αγωνιστικό ραντεβού στις 10.30 π.μ. έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ.

Σε περιοδείες και συναντήσεις για την οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Μέλη του ΔΣ της θα συναντηθούν διαδοχικά με όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους του νησιού, ώστε να συναποφασίσουν τις δράσεις που θα αναλάβουν για να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους, με κινητοποίηση - συλλαλητήριο το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνει ο δίκαιος αγώνας επιβίωσης σε όλη τη χώρα (2024-01-27 00:00:00.0)
Δίνουν τη μάχη στα μπλόκα της διεκδίκησης για την ίδια την επιβίωσή τους (2024-01-24 00:00:00.0)
Με τα τρακτέρ στον δρόμο παλεύουν για την επιβίωσή τους (2024-01-17 00:00:00.0)
Με πολύμορφες δράσεις διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους (2022-12-15 00:00:00.0)
Στα μπλόκα του αγώνα σε όλη τη χώρα παλεύουν για την επιβίωσή τους (2022-02-08 00:00:00.0)
Αγωνιστική κλιμάκωση με μπλόκα και πολύμορφες κινητοποιήσεις (2020-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ