Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Σε διαρκή κίνδυνο η υγεία και η ζωή των εργαζομένων

Δεκάδες οι θάνατοι την ώρα της δουλειάς, ενώ η κυβέρνηση μαγειρεύει στοιχεία και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Τη διαρκή αναμέτρηση με τους σοβαρούς τραυματισμούς και τον ίδιο τον θάνατο στο μεροκάματο για χιλιάδες εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους δουλειάς αποτυπώνουν τα στοιχεία, που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Το σύνολο των καταγεγραμμένων «δυστυχημάτων» που κόστισαν τη ζωή την ώρα της δουλειάς σε κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα για το 2023 φθάνουν τα 158, ορισμένα από αυτά πολύνεκρα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», όπως αυτά προσδιορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, ο αριθμός φαίνεται να ξεπερνά τους 90, σύμφωνα με τις καταγραφές της Ομοσπονδίες, ενώ άλλα 40 περίπου ήταν τα δυστυχήματα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους αγρότες στα χωράφια τους.

Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν το ξεσάλωμα της εργοδοσίας με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, που, από τη μία, δίνουν αβάντα στην απογείωση του βαθμού εκμετάλλευσης μέσα από την εντατικοποίηση και τις σχέσεις εργασίας - «λάστιχο» και, από την άλλη, έχουν αποψιλώσει την Επιθεώρηση Εργασίας.

Εκρυψε πάνω από τα μισά θανατηφόρα ο υφυπουργός Εργασίας

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική για τις κυβερνητικές ευθύνες ήταν η απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος σε σχετική Ερώτηση για τους θανάτους εργατών στους χώρους δουλειάς είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι «τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα για το 2022 ήταν 46», ενώ ακόμα και η Εκθεση Απολογισμού της Επιθεώρησης Εργασίας καταγράφει 103 θανάτους εργαζομένων.

Δεν πρόκειται για «λάθος» αλλά για συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει στα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» - αυθαίρετα και παρά τα όσα προβλέπει ακόμα και η νομοθεσία - τους θανάτους εργατών την ώρα της δουλειάς από παθολογικά αίτια. Ετσι, αποκρύπτεται ότι οι αιτίες θανάτου μπορεί να οφείλονται στη συστηματική έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνους και βλαβερούς παράγοντες για την υγεία τους αλλά και ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική μέριμνα για τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Και αυτό την ώρα που στη χώρα μας απουσιάζουν εντελώς η καταγραφή, έστω, των επαγγελματικών ασθενειών και η ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου στους χώρους δουλειάς.

Τραυματίστηκε εργαζόμενη στην καθαριότητα

Με το έγκλημα διαρκείας να συνεχίζεται στους χώρους δουλειάς, άλλο ένα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε για μια ακόμα φορά με θύμα εργαζόμενη σε ΟΤΑ, και πιο συγκεκριμένα στην καθαριότητα του δήμου Γλυφάδας.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΔΑΣ Εργαζομένων Δήμου Γλυφάδας, η εργαζόμενη «τραυματίστηκε από πτώση του κάδου στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, έσπασε το χέρι της και χτύπησε στη μέση». Μάλιστα, σε μία ακόμα παρόμοια περίπτωση πριν από λίγο καιρό εργαζόμενη έκοψε το χέρι της.

«Κάθε μέρα οι συνάδελφοι διαπιστώνουν προβλήματα χειρισμού και συμβατότητας των νέων απορριμματοφόρων με τους κάδους και η δημοτική αρχή αδιαφορεί», καταγγέλλει η ΔΑΣ και θέτει τα παρακάτω ερωτήματα, απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων:

«Πόσους άραγε σακατεμένους συναδέλφους πρέπει να μετρήσουμε ώστε να ανησυχήσει και να διασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας;

Γιατί εδώ και 6 μήνες που έχει λήξει η σύμβαση του τεχνικού Ασφαλείας δεν έχει κινήσει διαδικασίες ώστε να προσληφθεί νέος και με την παρουσία του να εντοπιστεί το πρόβλημα με τα απανωτά ατυχήματα στα νέα οχήματα;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ